Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό

Για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μίλησε ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της Οργάνωσης, και αναφερόμενος στην περιοχή σημείωσε ότι τέτοιος υπάρχει άφθονος και ποικίλος στη Δυτ. Μακεδονία. Εκτός από λιγνίτη, στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν χρωμίτης, νικέλιο, χουντίτης - υδρομαγνησίτης, άργιλος, κοιτάσματα βωξίτη, μάρμαρα. Ο ομιλητής ανέδειξε ότι για καθένα από τα παραπάνω ορυκτά η επιχειρηματική δράση του κεφαλαίου έχει υπονομεύσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους. Είτε κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία των ορυχείων, π.χ. χρωμίτη, είτε κινδυνεύουν με απαξίωση, όπως με την περίπτωση της εξόρυξης νικελίου από τη ΛΑΡΚΟ που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Είτε παραμένουν ανεκμετάλλευτα, όπως τα κοιτάσματα βωξίτη στις Πρέσπες, είτε ανήκουν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που τα εκμεταλλεύονται ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και στερώντας από το λαό τον πλούτο που του ανήκει.

Αναλύοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, όπου ο ορυκτός πλούτος θα αποτελεί κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, μπορεί να πραγματοποιείται η αξιοποίησή του με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος του λαού. Οπως είπε, «η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μπορεί να διασφαλίσει:

Τον εντοπισμό, τις ποσότητες και την ποιότητα των μεταλλευμάτων και διάφορων άλλων ορυκτών, που έχουν εφαρμογή στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης, ανάλογα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τη χρησιμοποίηση βέλτιστων τεχνολογιών και πρακτικών εξόρυξης, που θα αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, θα αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων Περιφερειών, ανάλογα με τα ορυκτά που διαθέτουν, όπως της Δυτικής Μακεδονίας και διάφορων κλάδων της οικονομίας.

Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, των οικιστικών ζωνών, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Παίρνοντας υπόψη τη βαριά δουλειά των εργαζομένων στην εξόρυξη, θα παίρνει μέτρα για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, περισσότερο χρόνο ημερών ανάπαυσης και διακοπών, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα αντιστοιχούν στον κοινωνικό ρόλο της εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις, θα προωθούνται η Ερευνα, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, το εξωτερικό εμπόριο, με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εργατικής εξουσίας της χώρας μας.

Μόνο αυτός ο πραγματικά νέος και καινοτόμος τρόπος παραγωγής, της εργατικής εξουσίας, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των ευρύτερων κοινωνικών αναγκών, μπορεί να αξιοποιεί την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν ραγδαία οι παραγωγικές δυνατότητες της εξορυκτικής βιομηχανίας και της αντίστοιχης βιομηχανίας κατεργασίας και μεταποίησης μεταλλευμάτων και ορυκτών υλικών στη Δυτική Μακεδονία. Να συμβάλει αποφασιστικά στη λαϊκή ευημερία για τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας και ολόκληρης της χώρας (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ