Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ»
Δεσμεύσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για ενισχύσεις και φθηνή εργατική δύναμη

Eurokinissi

Σαφείς δεσμεύσεις ενίσχυσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου επανέλαβε χτες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» ενώπιον εφοπλιστών, πρέσβεων, αξιωματούχων της ΕΕ κ.ά., όπου διαφήμισε «τις δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας που πολλαπλασιάζονται» και έθεσε ως όριό της «τις γραμμές των οριζόντων των μεγάλων θαλασσών του κόσμου, όπου πλέουν τα καράβια μας»!

Στη βάση της παραδοχής ότι «η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως», με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα να ξεπερνά τον προηγούμενο χρόνο τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω σε σχέση με το 2016, ο Αλ. Τσίπρας εξήρε το γεγονός ότι ο εφοπλισμός δεν γνώρισε κρίση, απεναντίας στην πλάτη των ναυτεργατών διόγκωσε τα αμύθητα κέρδη του, και υποσχέθηκε και στους άλλους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας ότι θα πάψει η ναυτιλία να είναι η θετική εξαίρεση.

Η ομιλία του περιλάμβανε τη δέσμευσή του στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, προς εξισορρόπηση «των δημόσιων οικονομικών», που μετέτρεψαν την Ελλάδα «σε μια χώρα πλεονασματική», με ανάκτηση «της εμπιστοσύνης των εταίρων μας αλλά και των αγορών». Στη βάση αυτή, δεσμεύτηκε για στήριξη του κεφαλαίου με νέες ελαφρύνσεις, κοντά στις δεκάδες άλλες που απολαμβάνουν ειδικά οι εφοπλιστές. Εγγυήθηκε μάλιστα τη «σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων μάς δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις»!

Κάλεσε το εφοπλιστικό κεφάλαιο να αξιοποιήσει αυτό το «εξαιρετικό μομέντουμ», που συμπίπτει με την ολοκλήρωση της τέταρτης «αξιολόγησης» και τη διευθέτηση του χρέους. Βάφτισε μάλιστα «εθνικό» αυτόν το στόχο του κεφαλαίου, που θα του εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο φτηνό χρήμα, λέγοντας: «Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος και αυτόν τον εθνικό στόχο σας καλώ όλους, και ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία και τους εκπροσώπους της, να συμβάλουν ώστε να τον επιτύχουμε».

Αναφερόμενος στο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που στηρίζεται στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, είπε ότι αυτό ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας και πρόσθεσε πως «εδώ διανοίγεται ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην αξιοποίηση της «γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας» και στη μετατροπή του Πειραιά σε «διαμετακομιστικό κέντρο», την ίδια στιγμή που για την ευόδωση αυτών των στόχων βάζει το λαό και τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο «νήμα» των στρατηγικών προτεραιοτήτων του κεφαλαίου, αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη, στα έργα στους τομείς της Ενέργειας και των logistics, αλλά και στην άνοδο του μεριδίου της ελληνικής ναυτιλίας στον παγκόσμιο όγκο συναλλαγών, ως πλευρές που αναβαθμίζουν συνολικά τη θέση της αστικής τάξης διεθνώς.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αναβάθμιση «των υποδομών που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία» και για προώθηση «δράσεων που διευκολύνουν τη δραστηριότητά της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος».

Διαβεβαίωσε δε τον γγ του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας), που παρευρισκόταν, ότι «η Ελλάδα, ως μέλος της Κατηγορίας Α του Συμβουλίου του ΙΜΟ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις προτεραιότητες και τους στόχους του Οργανισμού προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ