Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εντείνεται η εκμετάλλευση των γουνεργατών

Στις εξελίξεις στον κλάδο της Γούνας αναφέρθηκε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 50%, ενώ τα τελευταία χρόνια χάθηκαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναδεικνύοντας ότι η πορεία συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια συνεχίζεται, τόνισε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί την "ανάπτυξη" του κλάδου με πλήρη έλεγχο από ελάχιστους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι θησαυρίζουν με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, μόνο το 25% είναι ασφαλισμένοι. Κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κύριος όγκος των εργαζομένων αμείβεται με 20-30 ευρώ για 8ωρη και 12ωρη εργασία. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατεργασία και τη βαφή των γουνοδερμάτων στα βαφεία - βυρσοδεψεία της περιοχής. Η γειτνίαση των μονάδων εκτροφής και βυρσοδεψείων με οικισμούς, λόγω και της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν παίρνουν μέτρα για να αποφευχθεί η ρίψη λυμάτων στον Αλιάκμονα, που τα νερά του χρησιμοποιούνται για την άρδευση. (...)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι τοπικοί παράγοντες έχουν ευθύνη για τις απόψεις κάποιων, δήθεν, οικολόγων, "λαγών" στην ουσία, που με πρόσχημα το περιβάλλον, τα ζώα, θέτουν θέμα κατάργησης του κλάδου της Γούνας και ενασχόλησης του εργατικού δυναμικού με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Τέτοιες απόψεις ακούσαμε ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμβούλους υπουργών και στελεχών διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Επικεντρώνουν στο θέμα ποιότητα ζωής των ζώων (π.χ. εγκλεισμός σε κλουβιά, βία - άγχος, τρόπος θανάτωσης των ζώων κ.τ.λ.).

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως τίποτα θετικό δεν προκύπτει για τη ζωή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, από την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι το Κόμμα πρωτοστατεί για την ανακούφιση των εργαζομένων, καλώντας ταυτόχρονα σε πάλη για βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Οπως είπε, «σήμερα, χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας. (...) Με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, θα διαμορφώνει συνολικά πολιτική για τον κλάδο της Γούνας, ενταγμένο στην ενιαία οργάνωση της παραγωγής, στους κλάδους ένδυσης, δέρματος και άλλων ανάλογων προϊόντων ατομικής κατανάλωσης που αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες, με πλήρη καθετοποίηση σε παραγωγή πρώτης ύλης, μεταποίηση και διάθεση του προϊόντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμάμε τα 100χρονα του Κόμματος με ισχυρές Οργανώσεις στους στρατηγικούς κλάδους (2018-10-26 00:00:00.0)
Οργιάζει η ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία (2006-12-28 00:00:00.0)
Κινητοποιήθηκαν για να σωθεί ο κλάδος της γούνας (2001-06-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «τους έκαψε τη γούνα» (2001-06-21 00:00:00.0)
Παλεύουν κόντρα στον εμπαιγμό (2000-02-03 00:00:00.0)
Χωρίς δουλιά και στήριξη (2000-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ