Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Παλεύουν κόντρα στον εμπαιγμό

Συνεχίζεται η κατάληψη δημοτικού σχολείου από άνεργους γουνεργάτες, που ζητούν μεγαλύτερη στήριξη.  Ανακοίνωση συμπαράστασης των ΚΟ Σιάτιστας και Καστοριάς του ΚΚΕ

Αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης δίνουν μέρες τώρα οι γουνεργάτες της Σιάτιστας που από την προηγούμενη Δευτέρα 24 του Γενάρη πραγματοποιούν κατάληψη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, το χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η απογραφή των δικαιούχων μιας ενίσχυσης 200.000 δραχμών.

Κανένας γουνεργάτης, ακόμη και αν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ασφάλιση στο ΙΚΑ) δεν πήγε να απογραφεί, αντιδρώντας στις προϋποθέσεις χορήγησής του που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Σύσσωμοι οι φορείς της πόλης απαιτούν το επίδομα να δοθεί σε όλους τους γουνεργάτες, αφού όλοι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Αποκαλύπτουν έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δημαγωγήσει με ψευτοπαροχές, ενώ όλοι οι κάτοικοι της Καστοριάς και της Σιάτιστας βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την κρίση που προκάλεσε η πολιτική της.

Πρώτα θύματα αυτής της κρίσης οι γουνεργάτες, με τα εξευτελιστικά μεροκάματα, το μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων που αγγίζει το 80%, την ανεργία κατά60%.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τον αγώνα των γουνεργατών στηρίζει και το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε έγκαιρα προτάσεις άμεσου χαρακτήρα για τη διέξοδο από την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι διέξοδος στον κλάδο της γούνας, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχει. Σε ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Καστοριάς και Σιάτιστας του ΚΚΕ, παραθέτουν τις αιτίες του προβλήματος, τους στόχους των πολιτικών που υιοθετήθηκαν και εντοπίζουν τους συνένοχους στο «έγκλημα» σε βάρος των γουνεργατών.

Αναλυτικά αναφέρουν: «Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε για τις συνέπειες της "ελεύθερης αγοράς" που έδρασε καταστροφικά για τον κλάδο της γούνας. Με την πολιτική της άδικης χρηματοδότησης και της φορολογίας εξόντωσαν τους γουνοποιούς, καταστρέφοντας τον κλάδο. Δεν πήραν μέτρα για την καθετοποίηση του κλάδου, την παραγωγή πρώτης ύλης, την προώθηση του προϊόντος, την ανάπτυξη νέων αγορών, τον έλεγχο και την εξασφάλιση της ποιότητας. Επέτρεψαν σε λίγους να δυσφημούν την ελληνική γούνα για να κερδίζουν κάποιοι, όταν τα τελευταία δύο χρόνια ξόδευαν δισ. για φιέστες και επιδείξεις χωρίς αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση με την πολιτική της οδήγησε τους γουνεργάτες να δουλεύουν με 3.000 - 4.000 δρχ. μεροκάματο, οδήγησε στο φασόν, στην αυτασφάλιση, στην υπερεκμετάλλευση από 5 - 10 μεγαλογουνοποιούς.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος, τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως η δημιουργία εταιρίας Διεθνούς Εμπορίου, η ανάθεση κατασκευής του εργοστασίου ζωοτροφών για τα γουνοφόρα ζώα σε βιομηχάνους που ελέγχουν τον κλάδο, όχι μόνο δε θα εξασφαλίσει φθηνή πρώτη ύλη, αλλά αντίθετα θα τους δώσει τον έλεγχο της πρώτης ύλης και θα οδηγήσει στην παραπέρα εξόντωση των μικρογουνοποιών. Μιλάνε για ανάπτυξη και μέτρα για τον κλάδο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου, σαν να απευθύνονται σε άσχετους και αφελείς».

«Ομως ο λαός της Καστοριάς και της Σιάτιστας - συνεχίζει η ανακοίνωση - γνωρίζει ποιος φταίει για την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, για τη σημαντική μείωση του πληθυσμού, για την ερήμωση των χωριών, το κλείσιμο των σχολείων. Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση αντί να αναπτύξει μια πολιτική ισότιμης συνεργασίας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γιουγκοσλαβία) διευκολύνει με κάθε τρόπο επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους εκεί για να εκμεταλλευτούν τη φτηνή εργατική δύναμη, αυξάνοντας έτσι την ανεργία στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο γνωρίζουν πως τα προβλήματα δε λύνονται με προγράμματα κατάρτισης και σεμινάρια, με βοηθήματα ή με την ψευτοκατοχύρωση του επαγγέλματος του γουνοποιού - γουνεργάτη και γι' αυτό αγωνίζονται. Δε λύνεται με τη Δομή "Στήριξης" της Γούνας, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός στήριξης και προώθησης της πολιτικής που εξυπηρετεί τους μεγαλογουνοποιούς (θα κερδίσουν τεράστια ποσά μέσω της επιδότησης της ανεργίας), εργαλείο για τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων και τη δημιουργία αντιπαραθέσεων μεταξύ τους, ένα εργαλείο προεκλογικής ρουσφετολογικής πολιτικής και εξυπηρέτησης των ημετέρων.

Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι

Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η πολιτική της ΕΕ που επιδιώκει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους, τον κλάδο σε εποχιακό και να καθιερώσει την πολιτική της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ευθύνες έχουν και τα άλλα Κόμματα και ιδιαίτερα η ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση το 1990 - 1993, αλλά και ως αντιπολίτευση σήμερα, κινείται στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής. Ευθύνες υπάρχουν και σε όσους άλλους στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, όπως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, ΕΒΕ, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης κλπ.

Το πρόβλημα του κλάδου έχει τις ρίζες του στην πολιτική που εφαρμόζεται. Η επίλυσή του, η ανάπτυξη του κλάδου συνδέεται με τον αγώνα για μια άλλη πολιτική, σε μια άλλη κατεύθυνση, ριζικά φιλολαϊκή. Αυτή που προτείνει το ΚΚΕ και μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τη συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού πολιτικού Μετώπου Πάλης μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ