Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΓΜΕ
Μεθοδευμένα στη διάλυση

Κατάργηση προγραμμάτων προς όφελος ιδιωτών και προσπάθεια ανατροπής εργασιακών σχέσεων, κατάγγειλε το Συνδικάτο

Σε συρρίκνωση και διάλυση οδηγείται μεθοδευμένα από την κυβέρνηση το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προς χάρη ιδιωτικών συμφερόντων που σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Αυτό καταγγέλθηκε χτες από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τον «εκσυγχρονισμό» του ΙΓΜΕ πέρσι και, όπως σημείωσε ο Χ. Σμυρνιώτης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, «8 μήνες μετά, επιβεβαιώθηκε από την πορεία υλοποίησης του νόμου, πως ήταν νόμος συρρίκνωσης, διάλυσης και έμμεσα ιδιωτικοποίησης».

Η διοίκηση του ΙΓΜΕ - επισημάνθηκε - λειτουργεί με συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο, ενώ αυθαίρετα σταμάτησε ουσιαστικά τα έργα ενέργειας και νερών του ΙΓΜΕ, που ήταν σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το Β` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οπως υπογραμμίστηκε, ο στόχος είναι διπλός, να εμφανιστεί, από τη μια, ότι υπάρχει «πλεονάζον» προσωπικό και, από την άλλη, να δοθούν οι δραστηριότητες σε ιδιωτικές εταιρίες. Για παράδειγμα - σημειώθηκε - δόθηκε ερευνητικό πρόγραμμα 150 εκατ. δρχ. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μεταφέρει τμήμα του προγράμματος, ύψους 60 εκατ. δρχ., σε ιδιωτική εταιρία!

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελοντικών μετατάξεων, που ολοκληρώνεται στις 14 Φλεβάρη. Η διοίκηση δεν έχει πει πόσοι θα μεταταχθούν ή αν τις εθελοντικές ακολουθήσουν υποχρεωτικές μετατάξεις. Ωστόσο, σε επιχειρησιακό σχέδιο που είχε καταρτίσει ιδιωτική εταιρία, γινόταν λόγος για μετάταξη σε πρώτη φάση 250 εργαζομένων από 950 που απασχολούνται σήμερα. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, με προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις έργου και δελτία παροχής υπηρεσιών. Η διοίκηση - καταγγέλθηκε - μέσα σε τρεις μέρες (24/12/99 προκήρυξη, 29/12/99 ολοκλήρωση) διενήργησε διαγωνισμό - «μαϊμού» για την πρόσληψη 26 επιστημόνων με συμβάσεις έργου!

Στο χώρο της συνέντευξης, συγκεντρώθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ. Ο Χ. Κατσώτης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, τόνισε: «Χρειάζεται να πάρετε οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια σας. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και το δημόσιο τομέα. Προωθεί ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς και δεν πρόκειται να ξεφύγει το ΙΓΜΕ από αυτό το σάρωμα. Η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί με την παρέμβαση των εργαζομένων. Αντιδράστε τώρα και μεις θα είμαστε κοντά σας, με όσες δυνάμεις εσείς μας δίνετε».

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Δ. Σουλιώτης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Να σημειωθεί ότι είχαν καλεστεί και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά δεν παραβρέθηκαν.

Επίσης παραβρέθηκε και μίλησε ο Τ. Γόντικας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, ο οποίος - μεταξύ άλλων - υπογράμμισε πως «αρκετοί αντεργατικοί νόμοι, και αυτός που αφορά το ΙΓΜΕ, έχουν γίνει αποδεχτοί από τις πλειοψηφίες αρκετών δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ». Προέτρεψε «να παλέψουμε, γιατί διαφορετικά η κατάσταση θα πάει από το κακό στο χειρότερο. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και το τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Βλέπουμε τι προωθούν στο ΙΚΑ και σε μια σειρά δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Να ανασκουμπωθούμε τώρα».

Απλήρωτοι ...καταρτιζόμενοι

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 45 περίπου πτυχιούχοι ΑΕΙ, που απασχολούνται στο ΙΓΜΕ σαν ...καταρτιζόμενοι, με βάση το πρόγραμμα STAGE 1 του ΟΑΕΔ, περί απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου από τις αρχές Νοέμβρη που προσλήφθηκαν.

Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει 11μηνη σύμβαση εργασίας και η πληρωμή τους είναι 6.650 δρχ. τη μέρα και για 22 μέρες το μήνα (άσχετα πόσο εργάζονται). Οι αρμόδιοι του ΟΑΕΔ - όπως κατάγγειλαν - με διάφορες προφάσεις συνεχώς μεταθέτουν από μέρα σε μέρα την καταβολή του μισθού. Να σημειωθεί πως δεν τους επικολλούνται καν ένσημα. Ορισμένοι είχαν παρακολουθήσει το περασμένο καλοκαίρι τρίμηνο σεμινάριο κατάρτισης, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών και ούτε γι' αυτό το σεμινάριο έχουν πληρωθεί ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ