Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΣΤΑΣ
Το ΚΚΕ ανοίγει πόλεμο στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Ο Θ. Χαστάς
Ο Θ. Χαστάς
Εκ μέρους της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Οργάνωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Στο ζήτημα της ανάπτυξης συγκρούονται δύο δρόμοι: Ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που οξύνει τα αδιέξοδα στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τον οποίο υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και η Τοπική Διοίκηση.

Και ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο σοσιαλιστικός - κομμουνιστικός, που έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Επομένως, τίθεται το ερώτημα: "Ανάπτυξη για ποιον;" Για τα μονοπώλια ή για το λαό; Το ΚΚΕ αποφασιστικά απαντάει για το λαό και ανοίγει πόλεμο με το παραμύθι ότι μπορεί να συνυπάρξουν αυτά τα δύο, δηλαδή και το κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη του και η εργατική τάξη, ο λαός να ζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Ο δρόμος ανάπτυξης της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος από το δρόμο ανάπτυξης της υπόλοιπης Ελλάδας. Τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης (...)

Η Δυτική Μακεδονία σε αυτόν το δρόμο ανάπτυξης βίωσε και βιώνει:

  • Την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, που ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με την πραγματική να είναι πολύ μεγαλύτερη.
  • Το τσάκισμα μισθών και συντάξεων.
  • Τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη και απλήρωτη ή κακοπληρωμένη δουλειά.
  • Τη συρρίκνωση και απαξίωση των κοινωνικών υποδομών και την αντίστοιχη μείωση δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
  • Τη μείωση των επιχορηγήσεων για την Τοπική Διοίκηση.
  • Τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με κυρίαρχη αυτήν της ΔΕΗ.
  • Το μαρασμό κλάδων της οικονομίας και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.

Υπεύθυνες γι' αυτήν την κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων παλιότερα και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. (...)

Συνυπεύθυνες είναι και οι τοπικές διοικήσεις (δημοτικές, νομαρχιακές, περιφερειακές), που όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως ΝΔ είτε ως ΠΑΣΟΚ είτε ως συνεργασίες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ/ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον μανδύα του δήθεν "ανεξάρτητου", αλλά πλήρως εξαρτημένου από τη στρατηγική του κεφαλαίου, προωθούσαν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. (...)

Ευθύνες υπάρχουν στους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς και κυρίως στο χώρο της ΔΕΗ, που έβαλαν πλάτη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθησυχάζοντας και εκτονώνοντας τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις ανέκυπταν τα προηγούμενα χρόνια. (...)

Δικαιολογημένα ο λαός ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, για το πού πάνε τα πράγματα.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της χώρας, διέρχεται από αυτήν ο αγωγός ΤΑΡ, υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία διαμετακομιστικών - εμπορευματικών κέντρων. Κατά καιρούς διέρχονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα, όπως πέρυσι το καλοκαίρι που συνάντησαν την αντίδραση των κομμουνιστών και του λαού της περιοχής και αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση. (...)

Σήμερα μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη πείρα μας.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, πρώτα απ' όλα μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις στρατηγικής σημασίας υποδομές είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων παλεύουμε με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΕ σήμερα λέει καθαρά, κατηγορηματικά στο λαό μας ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα κι αυτός και τα παιδιά του.

Η Ελλάδα και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μονοπώλια, γιγαντιαίες επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους, έχει έμπειρο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο.

Εχει δηλαδή όλες τις δυνατότητες, όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και παραγωγή με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Οσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, ο καπιταλισμός, αυτές οι δυνατότητες καταστρέφονται.

Ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί να δώσει σε όλους και σε όλες σταθερή δουλειά με πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα.

Γιατί ο νέος τρόπος παραγωγής δεν πραγματοποιείται με βασικό στόχο το κέρδος, αλλά τη σχεδιασμένη παραγωγή για τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. (...)

Αυτός ο μεγάλος κοινωνικός σκοπός, ο σκοπός του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, καθορίζει την καθημερινή ακούραστη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα πολύ πιο μαζικό, οργανωμένο, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, που θα αμφισβητεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Θα έρχεται σε σύγκρουση με τις αυταπάτες του παρελθόντος, με τις λογικές του "μικρότερου κακού".

Οσο δυναμώνει ο αγώνας με την προοπτική της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, τόσο στριμώχνονται και σήμερα οι εκμεταλλευτές και οι κυβερνήσεις τους.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να εμποδίζουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικούμε την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών και των ανέργων.

Γι' αυτό χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ. (...)

Δίνουμε τις δυνάμεις μας για να δυναμώσει η λαϊκή κοινωνική συμμαχία ρήξης και ανατροπής, η δύναμη που ενώνει την πλειοψηφία του λαού ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία των μονοπωλίων, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το πραγματικά νέο και διαφορετικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ