Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Χωρίς δουλιά και στήριξη

Στο 95% η ανεργία του κλάδου στην πόλη. Ελάχιστα και για λίγους τα μέτρα στήριξης

Μια πόλη, η Σιάτιστα, στην οποία ο πληθυσμός απασχολείται κατά 95% στον κλάδο της γούνας, αργοπεθαίνει λόγω της τεράστιας ανεργίας. Μόνο το 10% των εργαζομένων στον κλάδο αυτό βρίσκει μια θέση απασχόλησης. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει ψωμί. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Αλλά και όσοι βρίσκουν προσωρινά δουλιά παίρνουν εξευτελιστικά μεροκάματα και είναι ανασφάλιστοι», δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου Εργατών και Εργατριών Γούνας Σιάτιστας, Ν.Τσαούσης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με «ασπιρίνες». Ενα επίδομα 200.000 δραχμών, κάποια προγράμματα κατάρτισης, που δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα ζητήματα της απασχόλησης, αλλά μόνο στόχο έχουν την προσωρινή ανακούφιση της τεράστιας αυτής στρατιάς ανέργων στην περιοχή. Αλλά κι αυτά τα ημίμετρα τώρα ανακαλούνται.

Σύμφωνα με απόφαση του φορέα που ορίστηκε για την υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης των γουνεργατών της Δυτικής Μακεδονίας, στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να συμμετέχουν μόνο αυτοί που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Ωστόσο, από τους 3.000 γουνεργάτες της Σιάτιστας και τους 10.000 της Καστοριάς, το 80% είναι ανασφάλιστοι. Επίσης, πολλοί εργοδότες αναγκάζουν όσους εργαζόμενους απασχολούνται στο σπίτι τους στο φασόν να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό ένα ελάχιστο ποσοστό εργαζομένων θα πάρει μέρος στα προγράμματα κατάρτισης. Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι της Σιάτιστας προχώρησαν σε κατάληψη του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, όπου επρόκειτο να γίνουν δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα. Σε ένδειξη συμπαράστασης, κανένας από τους γουνεργάτες της πόλης που έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα, δεν προσήλθε να υποβάλει αίτηση.

«Λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια οι μικρές επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ενώ αντίθετα τα μεγάλα εργοστάσια, όπως το "Παπαγεωργίου" και το "Βλαχάκης" σημείωσαν υπερκέρδη», σημειώνει ο Μ.Καραπατσιάς, μέλος του σωματείου Εργατών Εργατριών Γούνας Σιάτιστας. «Η περιοχή μας ερημώνει, συνεχίζει. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, γιατί πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Και τι μπορεί να γίνει, όταν οι περισσότεροι γουνεργάτες δεν έχουν κάνει μεροκάματο τον τελευταίο χρόνο;».

Οπως τονίζει ο Ν.Καραπατσιάς οι θέσεις του σωματείου είναι, ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική. «Πολιτική ολοκληρωμένης παρέμβασης, πλήρη καθετοποίηση, νέες αγορές, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων», σημειώνει.

Το σωματείο Εργατών - Εργατριών Γούνας της Σιάτιστας ζητά να μπορούν να εγγράφονται στα προγράμματα όσοι έχουν καταγραφεί από τον αρμόδιο φορέα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απασχολούνται στον κλάδο. Με ανακοίνωσή του καλεί τους γουνεργάτες, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. «Κλείστε τα αυτιά σας στις φωνές για ατομικές λύσεις και ατομικό βόλεμα. Κανένας να μη συμμετέχει στη νέα απογραφή», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

«Διαφωνούμε με τη λογική της επανεγγραφής με δικαιολογητικά, γιατί μας παίρνουν πίσω ό,τι κατακτήσαμε. Μας παίρνουν πίσω ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα. Συνάδελφοι, αφού με την πολιτική τους εξαθλίωσαν τους εργαζόμενους στον κλάδο της Γούνας, μας ανάγκασαν να είμαστε ανασφάλιστοι, να δουλεύουμε με εξευτελιστικά μεροκάματα, να γινόμαστε επαίτες του επιδόματος των 200.000 δρχ. και των προγραμμάτων κατάρτισης, που δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Ερχονται τώρα και ανακαλούν ακόμα κι αυτά τα ημίμετρα για την προσωρινή μας ανακούφιση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση «τους έκαψε τη γούνα» (2001-06-21 00:00:00.0)
Βουλιάζει ο κλάδος της γούνας και η περιοχή (2000-03-30 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις (2000-03-07 00:00:00.0)
Απαιτούν ουσιαστική στήριξη (2000-02-18 00:00:00.0)
Παλεύουν κόντρα στον εμπαιγμό (2000-02-03 00:00:00.0)
Οταν γίνουν 180 χρόνων, θα πάρουν σύνταξη (1997-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ