Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνέχεια στις διεργασίες μετά την παραίτηση Ζάεφ

«Ανησυχίες» για τον «στρατηγικό στόχο» της ένταξης στην ΕΕ εκφράζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις μεγάλες απώλειές του στις τοπικές εκλογές και την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM.

«Η παρούσα κυβέρνηση και το παρόν Κοινοβούλιο πρέπει να εξαντλήσουν την 4ετή θητεία τους γιατί έχουμε στρατηγικούς στόχους για την πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, όπως θέλαμε την ένταξη και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Μπ. Κασάμι, ηγέτης του αλβανικού κόμματος BESA, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το SDSM.

Σχολιάζοντας τις μεγάλες κυβερνητικές απώλειες στις τοπικές εκλογές, υποστήριξε ότι «κρίσιμη σημασία είχαν οι καθυστερήσεις στον καθορισμό ημερομηνίας για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Εχουμε ισχυρή σχέση με τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις ΗΠΑ. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας είναι το πιο σημαντικό θέμα για μας, έπονται τα ζητήματα των κομματικών συνεργασιών», ανέφερε ο Κασάμι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παραίτηση Ζάεφ ανακοινώθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Πρόσθεσε ότι «όσο διατηρεί τον ευρωατλαντικό του προσανατολισμό, ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα έχει τη δική μας στήριξη» και ότι «αν τον συναντήσω, θα του πω ότι οι δημοτικές εκλογές είναι διαφορετικές από τις βουλευτικές».

Σημειώνεται ότι ο Κασάμι ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο Τέτοβο, όπου επικράτησε μετά τον β' γύρο με 55%, έναντι της υποψήφιας του (επίσης αλβανικού κόμματος) DUI, Τέουτα Αρίφι (42%) που διεκδικούσε την τρίτη κατά σειρά θητεία της ως δημάρχου της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ