Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση για την αλιεία

Με μοχλό την κόντρα για τις αλιευτικές άδειες στα χωρικά ύδατα των δύο χώρων, συνεχίζεται η συνολικότερη αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας, στη «σκιά» του Brexit.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σε μια υποτιθέμενη κίνηση «καλής θέλησης», παρέτεινε έως αύριο Πέμπτη το τελεσίγραφο που έληγε χτες και απειλούσε μεταξύ άλλων για σκληρότερους ελέγχους σε φορτηγά και πλοία που περνούν από τη Γαλλία με τελικό προορισμό τη Βρετανία. Προκειμένου να μην υλοποιήσει αυτή την απειλή, ζήτησε να δοθούν περισσότερες άδειες σε μικρομεσαίους Γάλλους αλιείς, οι οποίοι αδυνατούν να αποδείξουν στις βρετανικές αρχές πως ψάρευαν στα βρετανικά ύδατα και πριν από το Brexit. Ο λόγος που δυσκολεύονται να το αποδείξουν είναι πως δεν έχουν πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα της περιόδου αυτής, επειδή τότε δεν ήταν υποχρεωτική η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος εντοπισμού θέσης στα μικρότερα αλιευτικά πλοία.

Το ίδιο διάστημα, ο ιδιοκτήτης του βρετανικού αλιευτικού σκάφους «Cornelis Gert Jan», που κατασχέθηκε την περασμένη βδομάδα από τις γαλλικές αρχές σε λιμάνι της Χάβρης με τη δικαιολογία ότι δεν είχε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και άδειες για ψάρεμα στα γαλλικά ύδατα, διαπίστωσε πως το σκάφος του παραμένει υπό κατάσχεση παρά την αρχική ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για το αντίθετο. Αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί και σήμερα, μέχρι τη σχετική ακροαματική διαδικασία σε γαλλικό δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζ. Γιούστις, είχε σχολιάσει την αρχική είδηση περί άρσης της προσωρινής κατάσχεσης του βρετανικού πλοίου λέγοντας πως πρόκειται για «μια απόφαση των Γάλλων να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις απειλές που έχουν διατυπώσει». Ωστόσο ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για όλα, καθώς έχει ετοιμάσει «αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης» αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της για αυστηρότερους ελέγχους σε προϊόντα προς εξαγωγή στις βρετανικές αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ