Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Φόντο» στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - Βρετανίας να απαντήσουν στους «δρόμους του μεταξιού»

Η προσπάθεια των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Βρετανίας να ηγηθούν σε μια «παγκόσμια εταιρική σχέση για τις υποδομές» (στη βάση σχετικών αποφάσεων του G7), προκειμένου «να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες ανάγκες ανάπτυξης υποδομών», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσαν χτες από κοινού στο περιθώριο της 26ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη, όπως και της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν στη συνέχεια.

Επιβεβαιώνοντας ότι η «προστασία του περιβάλλοντος» είναι το πρόσχημα για τα νέα σχέδια βελτίωσης της θέσης των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών στον μεταξύ τους ανταγωνισμό και διασφάλισης νέων «χρυσοφόρων» πεδίων κερδοφορίας για συσσωρευμένα κεφάλαια μέσα από τις «πράσινες» μπίζνες, στο επίκεντρο αυτής της «παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για τις υποδομές» βρίσκεται ο στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για αντιμετώπιση των αντίστοιχων τεράστιων πρωτοβουλιών που «τρέχει» ήδη εδώ και χρόνια η Κίνα διεθνώς, μέσα από τους περιβόητους «δρόμους του μεταξιού» και την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (OBOR).

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία περιγράφουν ως «βασικές αρχές» του σχεδίου τους μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό υποδομών ή τη δημιουργία νέων «υπό το πρίσμα του κλίματος», την αξιοποίηση «ισχυρών εταιρικών σχέσεων δίχως αποκλεισμούς», με αυξημένη κρατική στήριξη και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρονται δε στην ανάγκη μιας «κλιματικής χρηματοδότησης» με κρατικές και ιδιωτικές πηγές, προκειμένου «να κινητοποιηθούν τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050».

Στη χτεσινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες των Καναδά, Ινδίας, Ιαπωνίας, Κολομβίας, Εκουαδόρ και Νιγηρίας, ενώ στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται η ανάγκη οι σχετικές «πρωτοβουλίες» που ήδη δρομολογούν ΗΠΑ - ΕΕ - Βρετανία να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις και «κινητοποίηση πόρων για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών υποδομής, για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης».

Νωρίτερα, σε άλλη μία κίνηση με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι ηγέτες πάνω από 100 χωρών συνυπέγραψαν κοινή «δέσμευση» για την περικοπή των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Στις εργασίες της COP26, υπό το πρόσχημα του «τερματισμού» της αποψίλωσης των δασών, προωθήθηκαν αποφάσεις περαιτέρω εμπορευματοποίησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισ. δολαρίων (16,5 δισ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ