Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «USS CONNECTICUT»
Η έρευνα δείχνει «πρόσκρουση σε υποθαλάσσιο βουνό»

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε χτες ότι με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Connecticut», που στις 2 Οκτώβρη υπέστη ζημιές από πρόσκρουση με «άγνωστο αντικείμενο» σε φάση κατάδυσης σε διεθνή ύδατα της περιφέρειας Ινδίας - Ειρηνικού, προσέκρουσε σε υποθαλάσσιο βουνό.

Η πλοίαρχος Χέιλι Σιμς έκανε λόγο για υποθαλάσσιο βουνό που μέχρι τώρα δεν σημειωνόταν στους χάρτες και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας παραδόθηκαν στον διοικητή του 7ου Στόλου, αντιναύαρχο Καρλ Τόμας, ώστε να αποφασιστεί αν θα επιβληθούν κυρώσεις.

Από την πρόσκρουση είχαν τραυματιστεί 11 Αμερικανοί ναύτες, ωστόσο το «USS Connecticut» παρέμεινε αξιόπλοο και έφτασε στη νήσο Γκουάμ (αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό, όπου υπάρχει και στρατιωτική βάση).

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον «ουδέποτε έδωσε σαφή εξήγηση για τις προθέσεις του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, ούτε έκανε γνωστό τον ακριβή τόπο του ατυχήματος». Και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στέλνουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια στην Κινεζική Θάλασσα, ειδάλλως τέτοιου τύπου επεισόδια θα γίνουν «πιο συχνά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ