Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Εντεινόμενες εξελίξεις και «ανησυχίες» για «υπαρξιακή απειλή»

Κινήσεις περαιτέρω αυτονόμησης της «Σερβικής Δημοκρατίας» λειτουργούν ως καταλύτης στους ανταγωνισμούς

Από τις πρόσφατες «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις της σερβοβοσνιακής αστυνομίας

Copyright 2021 The Associated

Από τις πρόσφατες «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις της σερβοβοσνιακής αστυνομίας
Εντεινόμενη κινητικότητα και εξελίξεις καταγράφονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), ως κομμάτι των αντιθέσεων που μεγαλώνουν συνολικά στα Βαλκάνια, στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε ένα τέτοιο έδαφος η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (RS, ένα από τα δύο μέρη του ομοσπονδιακού κράτους της Β-Ε) εντείνει κινήσεις σε κατεύθυνση περαιτέρω αυτονόμησης, τροφοδοτώντας αντιδράσεις και αναζωπυρώνοντας «συζητήσεις» περί διαμελισμού του κράτος - μορφώματος που διαμορφώθηκε μετά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και προσωρινούς συμβιβασμούς.

Ετσι, μετά τις προειδοποιήσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μ. Ντόντικ στα μέσα Οκτώβρη ακόμα και περί «σχηματισμού στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας», το τοπικό κοινοβούλιο της RS ενέκρινε τη δημιουργία αυτοτελούς φορέα προμήθειας φαρμάκων, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες αλλαγές σε πάνω από 140 «κρατικούς θεσμούς» που μέχρι τώρα η RS αποδεχόταν ενιαία, ως τμήμα της Β-Ε.

Παράλληλα, το κόμμα του Ντόντικ, η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), ενέκρινε πρόσφατα Διακήρυξη με αντίστοιχο προσανατολισμό, με τον Ντόντικ να περιγράφει τη Β-Ε ως «αποτυχημένη χώρα» και δυτικό «πείραμα» που «δεν λειτουργεί» πια.

Ο Ντόντικ επέμεινε μεταξύ άλλων στη δημιουργία χωριστού στρατού της RS, αναφέροντας μάλιστα ότι θα ανάγκαζε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί από τη RS, περικυκλώνοντας τους στρατώνες του, αλλά και ότι αν η Δύση προσπαθήσει να επέμβει στρατιωτικά, διαθέτει «φίλους» που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν τους Σερβοβόσνιους.

Σημειωτέον, η αστυνομία των Σερβοβόσνιων πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις τον περασμένο μήνα στο όρος Jahorina.

«Προειδοποιήσεις» ότι «δεν υπάρχει επιλογή "ειρηνικής απόσχισης"»

Αντιδρώντας στα παραπάνω ο Σ. Τζαφέροβιτς, μέλος του τριμελούς προεδρείου της Β-Ε, Σ. Ντζαφέροβιτς, δήλωσε ότι «το μπλοκάρισμα των θεσμών της Β-Ε αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα» και υποστήριξε ότι «αν αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους περάσουν στις δύο οντότητες, αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».

Ο δε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντ. Ζβίζντιτς, κατηγόρησε όσους περιγράφουν τις εξελίξεις ως «επιστροφή των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων» και σημείωσε ότι πρόκειται για «κατάληψη των αρμοδιοτήτων του κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» και για «καταστρατήγηση της έννομης τάξης», καταλήγοντας ότι «η ιδέα της αποκαλούμενης "ανεξάρτητης Σερβικής Δημοκρατίας" εντός Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνιστά κατάργηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Β-Ε (...) Δεν υπάρχει επιλογή "ειρηνικής απόσχισης". Η μόνη επιλογή είναι η πλήρης προστασία του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Β-Ε».

Ο δε ύπατος εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, σε πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει - σύμφωνα με τον «Guardian» - ότι η Βοσνία αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου». Παρομοιάζει τις εξαγγελίες των Σερβοβόσνιων «με απόσχιση χωρίς να το διακηρύξουν» και μιλά για ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, αλλά - αν δεν απαντηθούν από τη διεθνή κοινότητα - θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση της ίδιας της συμφωνίας» (της «ειρηνευτικής» Συμφωνίας του Ντέιτον). Συμπλήρωσε δε ότι «αν η ένοπλη δύναμη της Β-Ε χωριστεί σε δύο ή περισσότερους στρατούς, το επίπεδο της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας θα απαιτούσε επανεκτίμηση».

Ολα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφασίσει αν θα ανανεωθεί ή όχι η λεγόμενη «δύναμη σταθεροποίησης» στη Β-Ε (που σήμερα τελεί υπό ευρωπαϊκή ηγεσία). Η ψηφοφορία αρχικά είχε προγραμματιστεί για χτες, ενώ η θητεία της «δύναμης» κανονικά λήγει την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση του Βαλεντίν Ιντσκο από τη θέση του ύπατου εκπροσώπου, το καλοκαίρι, η Ρωσία άρχισε να επιχειρηματολογεί για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η θέση του εκπροσώπου, ότι δεν χρειάζεται πια. Η συγκεκριμένη θέση προβλέπεται στη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία έληξε ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995) και βάσει αυτής ανάμεσα σε άλλα δημιουργήθηκε Συμβούλιο για την Εφαρμογή της Ειρηνευτικής Διαδικασίας (ΣΕΕΔ), που ορίζει ύπατο εκπρόσωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ