Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αυξάνονται οι θάνατοι μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα

Πλήθος μεταναστών παγιδεύονται στα σύνορα, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, χωρίς επαρκή τροφή και ρουχισμό, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

The Associated Press

Πλήθος μεταναστών παγιδεύονται στα σύνορα, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, χωρίς επαρκή τροφή και ρουχισμό, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Ακόμη ένας μετανάστης, από το Ιράκ, βρέθηκε τη Δευτέρα νεκρός στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, όπου έχουν εγκλωβιστεί πολλοί άνθρωποι τους τελευταίους μήνες, προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην ΕΕ.

Οι μετανάστες έχουν γίνει «μπαλάκι» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, στην αντιπαράθεση ΕΕ - Λευκορωσίας και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 10 θάνατοι.

Η Λευκορωσία αντιδρά στις κυρώσεις της ΕΕ αναστέλλοντας τις σχετικές συμφωνίες που είχε μαζί της για το Μεταναστευτικό, ενώ οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη λευκορωσική κυβέρνηση και την οικογένεια του Αλ. Λουκασένκο προσωπικά πως βρίσκονται πίσω από ένα παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πέρασαν ή προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να περάσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Λετονία. Από τη μια, οι λευκορωσικές δυνάμεις καταστολής τούς προωθούν στα σύνορα, ενώ εάν εντοπιστούν επαναπροωθούνται από Πολωνούς, Λετονούς, Λιθουανούς συνοριοφύλακες.

Ετσι, βρίσκονται παγιδευμένοι στην περιοχή της μεθορίου, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, χωρίς επαρκή τροφή και ρουχισμό, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πολωνικές οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση - που έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή - να τους επιτραπεί η πρόσβαση λέγοντας πως δεκάδες άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια, έχουν υπάρξει «αρκετοί θάνατοι» και προειδοποιούν για ακόμη περισσότερα θύματα.

Προχτές το πολωνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε οριστικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση ενός τείχους 100 χλμ. στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με το κόστος του να εκτιμάται στα 353 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις.

Απειλές για το... «κλίμα» από την Πολωνία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται η αντιπαράθεση και οι εκατέρωθεν απειλές μεταξύ της ΕΕ και της Πολωνίας, στο πλαίσιο πολύχρονων γεωπολιτικών και οικονομικών παζαριών για τη θέση της Πολωνίας και των μονοπωλιακών της ομίλων, όπως εκφράστηκε και στην πρόσφατη απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την υπεροχή του ευρωενωσιακού δικαίου.

Χτες, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μ. Μοραβιέτσκι, προειδοποίησε ότι η διακοπή ευρωενωσιακής χρηματοδότησης στη Βαρσοβία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των ...κλιματικών στόχων.

Η Κομισιόν έχει παγώσει την έγκριση των κονδυλίων - έως και 57 εκατ. ευρώ, μαζί με τα δάνεια - από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία και ζητά από την κυβέρνησή της να αναιρέσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που «αυξάνει τον έλεγχο των πολιτικών επί των δικαστηρίων». Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε πρόσφατα την Πολωνία να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ ημερησίως επειδή δεν εφάρμοσε προηγούμενη εντολή να διαλύσει το πειθαρχικό όργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της.

Μιλώντας σε πολωνικά ΜΜΕ στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκόβη, ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι «για να μπορέσει η Πολωνία να συμμετάσχει με συγκρίσιμο τρόπο με άλλες χώρες στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα, πρέπει να μας δοθούν τα κατάλληλα κονδύλια», καθώς η βιομηχανία άνθρακα παρέχει περίπου το 70% της Ενέργειας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ