Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
«Εκκλήσεις» των ΗΠΑ για αποκατάσταση της πολιτικοστρατιωτικής διακυβέρνησης

Μερική σύγκλιση θέσεων και συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα του πρόσφατου στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σουδάν διαπίστωσε χτες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Κέρας της Αφρικής, Τζέφρι Φέλτμαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του «Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Ειρήνη» (USIP) με θέμα την κατάσταση στην ευρύτερη Ανατολική Αφρική, στην Αιθιοπία και στο Σουδάν, ο Φέλτμαν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ «επικοινωνούν με τη Ρωσία για τον φάκελο Σουδάν», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζονται οι θέσεις μας, αλλά υπάρχουν κάποιες ομοιότητες σε αυτό που θέλουμε, για ένα σταθερό Σουδάν. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει μη βίαιη».

Την ίδια ώρα, βέβαια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ρόλο της Ρωσίας και τη φερόμενη «στήριξή» τους στους πραξικοπηματίες, εξέφρασε «ανησυχία» για τις αρχικές δηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία. «Εδειχναν σχεδόν να ευλογούν το πραξικόπημα», ανέφερε.

Ο Φέλτμαν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Σουδανούς στρατηγούς για αποκατάσταση της μεικτής πολιτικοστρατιωτικής διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «καμία πλευρά», ούτε ο στρατός ούτε οι πολίτες, «δεν μπορεί να παρακάμψει την άλλη».

Ο ίδιος μάλιστα, παρότι παραδέχτηκε ότι ο φόρος αίματος των διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος είναι μεγάλος, ουσιαστικά επαίνεσε τους πραξικοπηματίες για τη στάση τους απέναντι στις μεγάλες διαδηλώσεις του Σαββάτου (κατά τις οποίες προστέθηκαν νέοι νεκροί και τραυματίες από την καταστολή), ισχυριζόμενος ότι «σε γενικές γραμμές (...) οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν αυτοσυγκράτηση»!

Εκτίμησε δε πως είναι θέμα χρόνου να συνειδητοποιήσουν οι Σουδανοί στρατηγοί ότι θα χρειαστούν τη βοήθεια της «διεθνούς κοινότητας».

Τέλος, χτες ο Βρετανός πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Σάιμον Μάνλεϊ, ανακοίνωσε ότι περίπου 50 χώρες ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με το πρόσφατο πραξικόπημα στο Σουδάν, όπως και για τις συλλήψεις διαδηλωτών και στελεχών πολιτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ