Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Για «διαβεβαιώσεις» από «ExxonMobil» και «Qatar Energy» μιλά η Τουρκία

Νέες δηλώσεις έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας τα ανοιχτά και παρασκηνιακά παζάρια που συνεχίζονται αμείωτα με τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Μιλώντας στην τουρκική Βουλή, λίγες μέρες μετά τις επίσημες υπογραφές που έπεσαν για την αξιοποίηση του «οικοπέδου» 5 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία της αμερικανικής «ExxonMobil» και της αραβικών συμφερόντων «Qatar Energy», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο κολοσσοί διαβεβαίωσαν την Αγκυρα πως δεν θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στο σημείο της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά επιμένει πως μέρος του συγκεκριμένου «οικοπέδου» εμπίπτει της υφαλοκρηπίδας της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Κανείς δεν θα εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας», είπε. «Κανείς δεν θα εισέλθει στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ (σ.σ. όπως αναφέρει η Αγκυρα το ψευδοκράτος) χωρίς την άδειά μας. Οποιος κι αν είναι αυτός. Στο κάτω μέρος του τεμαχίου 5, υπάρχει δική μας υφαλοκρηπίδα. Στο τεμάχιο 5 οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας». Επαναφέροντας δε τη συζήτηση στους όρους του παζαριού, ανέφερε ότι «μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή, θα συνεχίσουμε για χάρη του τουρκοκυπριακού λαού τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει παραχωρήσει άδειες η "ΤΔΒΚ"».

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμα μια φορά ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα» και ότι «συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο». Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει: «Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Φέτος, η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 6 φορές. Τους εμποδίσαμε όλους με τις πρωτοβουλίες που λάβαμε απέναντι στις εμπλεκόμενες χώρες και με την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πεδίο της μάχης. Οπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε έτοιμοι για όλα. Θέλουν στο τραπέζι; Στο τραπέζι. Θέλουν στο πεδίο της μάχης; Στο πεδίο».

Στο μεταξύ, οι «διαβεβαιώσεις» που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έλαβε από τους δύο κολοσσούς καταγράφονται ενώ προχτές έγινε γνωστό ότι η «Qatar Energy» πρόκειται να αποκτήσει το 17% από τα αιγυπτιακά «οικόπεδα» 3 και 4 που διαχειρίζεται η «Shell» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χτες, μάλιστα, η Ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και των επαφών που είχε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο, όπου σε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη συζήτησε την ενίσχυση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ο Σούκρι - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Καΐρου - ξεχώρισε τη σημασία του ρόλου του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο αναφορικά με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή. Σημειωτέον, το 2022 την προεδρία στο Φόρουμ αναλαμβάνει η Κύπρος.

Συνάντηση Δένδια με τον Ισπανό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, στον απόηχο των πρόσφατων ισπανοτουρκικών συμφωνιών ύψους πολλών δισ., ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες το βράδυ στην Αθήνα με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στην πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, είπε ότι ήδη από το 2008 με κοινή τους θέση τα κράτη - μέλη έχουν (υποτίθεται) δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Στο μεταξύ «τρέχουν» μια σειρά τέτοια συμβόλαια της Τουρκίας με Ισπανία, Γερμανία κ.ά.

«Μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων», υποστήριξε ο Ν. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς, και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α-λα καρτ, ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο».

Από πλευράς του ο Αλμπάρες εστίασε στα κοινά συμφέροντα και στους στόχους των δύο χωρών. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και μέσα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», είπε, σε μια γενικόλογη διαβεβαίωση που έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ