Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ
Ο κόμπος της απληρωσιάς και του εμπαιγμού έφτασε στο χτένι

Σε απεργία βρίσκονται τις μέρες αυτές οι δικαστικοί διερμηνείς Αττικής, που παραμένουν επί 12 μήνες απλήρωτοι, ενώ γι' αυτό και για τα υπόλοιπα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε και Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα το παρακάτω άρθρο της Δανάης Χέλμη, προέδρου του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής:

«Την περίοδο αυτή οι δικαστικοί διερμηνείς, δηλαδή οι διερμηνείς που διοριζόμαστε από τα δικαστήρια της Αττικής για τη συνεννόηση των αλλοδαπών μερών στις ποινικές δίκες, βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε απεργία. Σε αυτό το δικαστικό έτος ο κόμπος της απληρωσιάς έφτασε στο χτένι, αφού τον περασμένο Οκτώβρη πληρωθήκαμε μόλις το 18% των εκκαθαρισθέντων δεδουλευμένων μας, 12 ολόκληρους μήνες από την τελευταία μας πληρωμή! Οπως έφτασε στο χτένι και ο κόμπος του εμπαιγμού των αρμοδίων υπουργείων όλο τον προηγούμενο καιρό: Το υπουργείο Δικαιοσύνης μάς έλεγε πως "εμείς μαζί σας είμαστε, αλλά το Οικονομικών δεν πληρώνει", το Οικονομικών για καιρό δήλωνε "αναρμόδιο". Ετσι, η σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων την περασμένη άνοιξη μάς βρήκε σε αγωνιστικές διεργασίες: Πραγματοποιήσαμε Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίσαμε απεργίες του κλάδου μας αλλά και συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες του καλοκαιριού ενάντια στους νέους αντεργατικούς νόμους που αναπόφευκτα θα έπλητταν και εμάς, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία για τη διεκδίκηση πραγμάτων που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως:

-- Αποπληρωμή των εκκαθαρισμένων δεδουλευμένων που μας οφείλονται και τα οποία ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ.

-- Τακτική και ολοσχερής πληρωμή μας στο εξής.

-- Αύξηση της νόμιμης αποζημίωσής μας, αντί για 17,61 ευρώ τη μέρα (ή 35,20 ευρώ σε περίπτωση υπέρβασης ωραρίου) και 11 ευρώ ανά ανακρινόμενο πρόσωπο.

-- Κατοχύρωσή μας ως επαγγελματικού κλάδου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πρόσφατα μάθαμε ότι τέθηκε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής μας μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, και έχουμε πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Φαίνεται λοιπόν πως έχουμε μια κατάκτηση, όμως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Γιατί όπως ακριβώς τα αρμόδια υπουργεία δεν δίστασαν τα τελευταία 5 - 6 χρόνια να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε να αραιώνουν όλο και περισσότερο οι πληρωμές μας, να εισαχθεί και να μονιμοποιηθεί η έναντι πληρωμή, να μειώνεται το ποσό της πάγιας εντολής πληρωμής μας από τα 60.000 στα 40.000 ή και στα 30.000 ευρώ, έτσι μπορούν να το κάνουν και τώρα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά κάτι που έχουμε αφομοιώσει: Οτι ο οικονομικός στραγγαλισμός, η υποτίμηση και ο εξευτελισμός των δικαστικών διερμηνέων, παράλληλα όμως με την απαίτηση να καλύπτονται οι ανάγκες της Δικαιοσύνης ακόμα και με τον βούρδουλα, όπως είναι τα πρόστιμα και η βίαιη προσαγωγή των (απλήρωτων, όπως όλοι) συναδέλφων που δεν παρευρέθηκαν στο δικαστήριο να δουλέψουν, είναι πάγια, χρόνια θέση, είναι αντίληψη.

Ασφαλώς λοιπόν και συνεχίζουμε την πάλη μας μέχρι να εξοφληθούμε. Και όχι μόνο: Μέχρι να αυξηθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις μας στο ύψος της εξειδικευμένης εργασίας μας. Και πάλι, παραπέρα: Μέχρι να κατοχυρωθούμε ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και σταθερές ανάγκες της Δικαιοσύνης, με εργασιακά δικαιώματα και Ασφάλιση, λέξη άγνωστη μέχρι σήμερα για εμάς. Και συνεχίζουμε γιατί έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο, την οργάνωση: Εχουμε το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, το οποίο ιδρύθηκε και παλεύει εδώ και 6 χρόνια ακριβώς για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Και έχει φανεί πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όταν υπάρχει σωματείο: Γιατί, παρόλο που για χρόνια μάς αγνοούσαν, παρόλο που όπως μπορούμε εύλογα να συμπεράνουμε πέταξαν στα σκουπίδια την κάθε μας διαμαρτυρία, ακόμη και την ίδια την πρόταση συλλογικών όρων αμοιβής και εργασίας που προτείναμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ακόμη κι αν πίστεψαν ότι μπορούν να μας τουμπάρουν με φιλικά λόγια και δήθεν εκφράσεις συμπόνιας, καταφέρνουμε να επιταχύνουμε την κάθε πληρωμή, καταφέρνουμε να οριστεί χρονοδιάγραμμα εξόφλησής μας, κερδίζουμε σιγά σιγά τη σημασία που θα έπρεπε να μας ανήκει. Και αυτό αποτελεί σημαντικό δίδαγμα για όλους μας: Για όλους τους συναδέλφους που παλεύουν και εμπλουτίζουν τη θέση και τη δράση του σωματείου με τις σκέψεις και με την ίδια τους τη συμμετοχή. Με το μεταδοτικό τους κουράγιο όταν λένε: "Φρόντισα να ενημερώσω όσους συναδέλφους ξέρω, να φτάσει το μήνυμα της απεργίας παντού. Να συνεχίσουμε, μόνο έτσι θα βρεθεί λύση". Αλλά και για εκείνους που δυσπιστούν, που θεωρούν πως "τίποτα δεν γίνεται", που προβληματίζονται αν η πάλη και η διεκδίκηση είναι ο σωστός δρόμος, μήπως ο λόγος που αργούμε να κατοχυρώσουμε κατακτήσεις δεν είναι μια πολιτική ίδια κι απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, αλλά συνάρτηση της διοίκησης ή ακόμα και της ίδιας της ύπαρξης του σωματείου.

Και, πράγματι, φαίνεται πως η επιμονή και η αγωνιστική στάση που είχαμε εξαρχής και κρατήθηκε και όλο αυτό το διάστημα ήταν εκείνη που ανάγκασε το επί μήνες "αναρμόδιο" υπουργείο Οικονομικών να παραδεχτεί την αρμοδιότητά του, που απέδειξε πως δεν μασάμε από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, αλλά θέλουμε λύσεις και τις θέλουμε άμεσα, και η υπόθεση της εξόφλησής μας, της ρύθμισης ενός ανθρώπινου εργασιακού καθεστώτος, δεν ξεπετιέται, όπως επί σειρά ετών προσπαθεί να πετύχει το εκάστοτε προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Απέδειξε πως δεν φταίνε οι "χαλεποί καιροί", αλλά, όπως συμβαίνει με το σύνολο των εργαζομένων εδώ και χρόνια, η ανάπτυξη, η μείωση του ελλείμματος και άλλα για τα οποία μας ζητούν να πανηγυρίσουμε, για εμάς σημαίνουν μόνο οικονομικό στραγγαλισμό. Προειδοποιούμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε αγωνιστικό μέσο, αλλά και κάθε νομική δυνατότητα να εξοφληθούμε. Και καλούμε τους λοιπούς εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους, δικαστές, να μας στηρίξουν έμπρακτα σε αυτήν την προσπάθεια και στον αγώνα μας για πλήρη εργασιακή κατοχύρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ