Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ» παραμένει το Γενικό Νοσοκομείο

Κινητοποίηση ενάντια στην είσοδο των εργολάβων χτες στα Τρίκαλα, στάση εργασίας και κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου Καρδίτσας την Παρασκευή

Την ασφυκτική κατάσταση στην οποία παραμένει εδώ και μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών της περιοχής.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ έχουν γίνει καθημερινότητα, με τη δραματική αυτή κατάσταση να οδηγεί στην εξαχρείωση του προσωπικού λίγο πριν την ολοκληρωτική του κατάρρευση, σωματική και ψυχολογική. Η έλλειψη και η εργασιακή εξόντωση του εξειδικευμένου προσωπικού οδηγούν με απόφαση του υπουργείου και με υλοποίηση ΥΠΕ και διοίκησης σε κατάρτιση λιστών για διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς άσχετων με το αντικείμενο ειδικοτήτων, μέχρι και ειδικευόμενων με έξι μόλις μήνες εκπαίδευσης. Η Παθολογική κλινική και τα τμήματα COVID-19 λειτουργούν με όλο και μειούμενο αριθμητικά προσωπικό, με μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας και με επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων».

Χαρακτηριστικό της πολιτικής των μπαλωμάτων που συνεχίζεται είναι ότι η 5η ΥΠΕ σχεδιάζει τη μετακίνηση της νεφρολόγου, μοναδικής στο δημόσιο σύστημα του νομού με δυνατότητα επιστημονικής υπευθύνου, στην Αμφισσα για 15 μέρες. Το Ακτινολογικό έχει απομείνει με 3 μόλις ακτινολόγους και καλύπτεται με τη δική τους εξοντωτική πλέον υπερεφημέρευση και με μετακινήσεις συναδέλφων από τα Τρίκαλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές λειτουργίες του τμήματος να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μη γίνονται καθόλου, όπως των τακτικών εξετάσεων σε μαγνητικές, αξονικές, μαστογραφίες.

Πετάνε στον δρόμο τους εργαζόμενους και βάζουν μέσα τους εργολάβους

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών και ο Σύλλογος Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους κυβερνητικούς νόμους, ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο 38 εργαζόμενους με συμβάσεις στην καθαριότητα και στη φύλαξη. Συνολικά οι εργαζόμενοι που απειλούνται με απόλυση μαζί με αυτούς στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων είναι περίπου 130. Αντ' αυτού ετοιμάζει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με εργολαβικές εταιρείες, την ώρα που οι καθαρίστριες δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο, για μέχρι 360 ευρώ τον μήνα, ενώ βρίσκονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Αντιδρώντας στην είσοδο των εργολάβων, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διοικητή και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Εκεί τόνισαν πως «όλοι εμείς οι συμβασιούχοι, όλων των ειδικοτήτων, έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή μας - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές μας - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου και των ΚΥ του νομού» και απαίτησαν τη μονιμοποίησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση Ιατρών και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου έχουν προκηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., και καλούν σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 11 π.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η απόφαση για το μπάσιμο των εργολάβων πατάει πάνω στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Και τονίζει ότι «η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολάβο επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ", την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, με συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, διεύρυνση των ΣΔΙΤ, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ