Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενάντια στις επιδιώξεις για πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

MotionTeam

Γιατί η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι αναγκαία!

Στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προφανώς δεν αποτελεί «νησίδα» μέσα στην ευρύτερη κοινωνία και ενώ μαίνεται ο πανδημικός «πόλεμος», αναμετρώνται όλο και πιο διακριτά πλέον, από τη μια μεριά, όλες οι συστημικές πολιτικές που επιδιώκουν την αποδυνάμωση των πτυχίων με τη συνεπαγόμενη αποσύνδεση από το επάγγελμα, μέσα στο ευρύτερο ευρωενωσιακό πολιτικό - οικονομικό πλαίσιο περί διεθνούς «ανταγωνιστικότητας», που σκοπεύει αποκλειστικά στη μείωση του εργασιακού κόστους, και από την άλλη το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας (βλ. ολοκληρωμένη «Πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση»).

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υποταγμένη στα κελεύσματα του ΣΕΒ (βλ. λεγόμενα «βιομηχανικά διδακτορικά») και κυρίως στις Οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων «ευαγών» Οργανισμών και φορέων, εντείνει την πολιτική διάλυσης του σκληρού πυρήνα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια του Ν. 4653/2020 (περί ΕΘΑΑΕ) και άλλων ανάλογων νομοθετημάτων της, όσο και αυτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πλήττουν τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών, τα οποία αντιστοιχούν σε ενιαία και πλήρη Επιστημονικά Αντικείμενα, με αντίστοιχα Πτυχία και Επαγγελματικά Δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το «νέο» σχέδιο της κυβέρνησης με τον κατ' ευφημισμό τίτλο «Νόμος - Πλαίσιο»:

- Ανατρέπει τη σχέση πτυχίου - επιστημονικού αντικειμένου, με την εισαγωγή σε Σχολή και όχι Τμήμα, όπου οι εισαγόμενοι θα «χτίζουν» ένα «εξατομικευμένο» πρόγραμμα αδιάρθρωτων «δεξιοτήτων» και όχι δομημένων γνώσεων, δηλ. θα διαλέγουν μαθήματα - όπως τα προϊόντα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, και μάλιστα με την εποπτεία «συμβούλων» από «θεσμούς» των επιχειρηματικών ομίλων, για τις εκάστοτε εφήμερες ανάγκες της αγοράς! Δίνοντας παράλληλα τη «χαριστική βολή» με την περαιτέρω εξίσωση των εγχώριων πτυχίων με τα πτυχία από τα κολέγια και τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» του εξωτερικού, που επιχειρείται με την πλήρη ανατροπή του πλαισίου αναγνωρίσεων του ΔΟΑΤΑΠ.

- Σε συνέχεια των σχεδίων «Αθηνά» και όλων των ενδιάμεσων προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, επανέρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να αποδιαρθρώσει πλήρως σπουδές και τμήματα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τους, με τους φοιτητές σε άλλα τμήματα να εισάγονται και από άλλα να αποφοιτούν!

- Εντείνει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων με την ίδρυση Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών, τμήματα «Β' κατηγορίας», κατά τα πρότυπα του αμέσως προηγούμενου εγχειρήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των «διετών σπουδών», με αποδεκατισμένο πλέον το μόνιμο διδακτικό προσωπικό, την επισφάλεια των ελαστικών και κακοπληρωμένων εργασιακών σχέσεων, την ένδεια των υποδομών, και κυρίως με σκοπό αποφοίτους φθηνούς και αναλώσιμους, που θα συμπιέζουν προς τα κάτω τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων επιστημόνων.

- Επαναφέρει τα δοτά Συμβούλια Ιδρύματος με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών, προωθώντας την απευθείας και άμεση παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στη διοίκηση των ιδρυμάτων - επιχειρήσεων και στα «προγράμματα» δεξιοτήτων, απεμπολώντας και τα τελευταία ψήγματα της υποτιθέμενης λογοδοσίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στη σπουδάζουσα νεολαία και στην κοινωνία.

Ο μόνος πολιτικός φορέας που σταθερά αντιστρατεύεται με συνέχεια και συνέπεια στις παραπάνω επιδιώξεις είναι το ΚΚΕ. Και είναι εκείνος ο μόνος οργανωμένος φορέας, με την υπεροχή της πολιτικής ιδεολογίας και οργάνωσής του, που μπορεί αποτελεσματικά να αντιπαρατεθεί στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Οι επιδιώξεις αυτές επιχειρούνται ήδη εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον, παρ' όλα αυτά δεν ευοδώθηκαν χάριν στους αγώνες των οργανωμένων συγκροτημένων δυνάμεών του, στους εκπαιδευτικούς, στους ερευνητές, στους φοιτητές και τους εργαζόμενους, και θα πέσουν στο κενό και πάλι. Οι πρόσφατες σημαντικές νίκες του εργατικού κινήματος δείχνουν τον δρόμο, και αυτός περνάει μέσα από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, όπως άλλωστε σε πολύ δύσκολες ιστορικές περιόδους, στη διάρκεια της υπερεκατονταετούς διαδρομής του, έχει αποδείξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ