Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δάνεια - προικοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων από τον λαό

Σαρώνει το κύμα ακρίβειας

Νέα δάνεια από τις χρηματαγορές, ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ στη διάρκεια του α' εξαμήνου 2022, προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προικοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα απολογιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, από τον Ιούνη του 2021 για λογαριασμό του κεφαλαίου έχουν ήδη συγκεντρωθεί 71 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ και επιπλέον 20 δισ. ευρώ μέσω βραχυπρόθεσμων ομολόγων, ενώ μέχρι το 2026 αναμένεται να αντληθούν περίπου 800 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό Γ. Χαν δήλωσε ότι «το 2022 η Επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανθεκτικότερου μέλλοντος για όλους. Με όγκο 50 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένουμε να διατηρήσουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές, βοηθώντας τα κράτη - μέλη στην πορεία ανάκαμψης και στηρίζοντας την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς και τον διεθνή ρόλο του ευρώ».

Τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και, βέβαια, στις πλάτες των λαών, μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα εθνικά «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές μετακυλίονται άμεσα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και στις κυβερνήσεις της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους τους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη μορφή νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.

Κύματα ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση

Μία ακόμα προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στην εγχώρια Βιομηχανία, καθώς για τον μήνα Οκτώβρη 2021 κατέγραψε ετήσια αύξηση 33,9%.

Πρόκειται για τον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, εμπορεύματα που μεταβιβάζονται από το εξωτερικό σε επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς. Από την πλευρά τους οι εγχώριοι βιομήχανοι και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον έναν ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 18,7% τον Οκτώβρη οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 52,8% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 7,1% από τις χώρες της Ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια φτάνουν σε 101,6%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων 31,1%, στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων 6,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ