Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΕΑΑΝ
Διεκδικεί την άμεση αναβάθμιση του ΚΕΑΤ κόντρα στα σχέδια διάλυσης

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ.

«Η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. Διαλύουν το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών και ζητάνε και τα ρέστα!», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αφορμή τις απολύσεις στο Κέντρο και καλεί την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ., σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του (Σπάρτης και Θησέως, Καλλιθέα).

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει τις απολύσεις έμπειρων εκπαιδευτικών από το Κέντρο, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της ΕΣΑΜΕΑ, που δίνουν «συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΚΕΑΤ για το έργο (διάλυσης) που επιτελούν».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της υφυπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, στη Βουλή, σε σχετική πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ για την άδικη απόλυση της τυφλής εκπαιδευτικού, η ΣΕΑΑΝ σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αφού η ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία» που διαχειρίζεται το Κέντρο χρηματοδοτείται κατά 99,5% από το ΚΕΑΤ που είναι ΝΠΔΔ και υπόκειται στο Δημόσιο Λογιστικό.

«Δεύτερον, οι εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν έχουν εμπειρία εκπαίδευσης τυφλών μαθητών από 5, 10 μέχρι και 20 χρόνια, όπως αυτοί της Πληροφορικής», υπενθυμίζοντας τα τεράστια κενά προσωπικού που προϋπήρχαν στο ΚΕΑΤ και σήμερα επιδεινώνονται. Παράλληλα, η ΣΕΑΑΝ στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΚΕΑΤ για την απομάκρυνση 41 παιδιών από το ΚΔΑΠ του ΚΕΑΤ, επειδή ήταν ανεμβολίαστα, όταν εκκρεμούν πάνω από 16.000 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό και η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι στον «αέρα»: «Αυτό που δεν εξήγησε η κυβέρνηση είναι πώς γίνεται τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα να πηγαίνουν κανονικά στα δημόσια ειδικά σχολεία με rapid και self tests, αλλά δεν μπορούν να πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ, ΚΔΙΦ, ΚΕΑΤ».

Να σημειωθεί ότι μετά από πίεση των φορέων πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υφυπουργού με αντιπροσωπεία της ΕΣΚ Τυφλών, της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ. Αν και «κατατέθηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες για την κατάσταση στο ΚΕΑΤ και για τη μετατροπή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών σε επιχείρηση», η υφυπουργός δεν βρήκε κουβέντα να πει, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.

«Είναι ρεαλιστικό το 2021 να μην υπάρχει Γυμνάσιο - Λύκειο για τυφλούς; Για την ανυπαρξία παραγωγής βιβλίων σε μεγέθυνση για τα παιδιά με μερική όραση, όταν σε μια σειρά από χώρες, ακόμα και των Βαλκανίων, υπήρχε παραγωγή βιβλίων σε μεγέθυνση για όλα τα παιδιά που το είχαν ανάγκη και για όλα τα είδη βιβλίων, από το 1960;», αναρωτιέται η ΣΕΑΑΝ, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις κατάφεραν «μετά από 80 χρόνια να κλείσουν το οικοτροφείο για τους τυφλούς μαθητές του ΚΕΑΤ. Οικοτροφείο που λειτούργησε και στα χρόνια της Κατοχής».

Η ΣΕΑΑΝ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

  • Αμεση κρατική χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ΚΕΑΤ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα, κατάργηση των διαφόρων εταιρειών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Κέντρου, μεταφορά όλων των εργαζομένων στο ΚΕΑΤ και μονιμοποίησή τους. Να προσληφθούν τώρα όλοι οι έμπειροι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΑμεΑ που δεν προσλήφθηκαν στη φετινή προκήρυξη.
  • Ιδρυση ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου για τυφλούς.
  • Σύγχρονες, δημόσιες, επαγγελματικές, δωρεάν σχολές για τα παιδιά με προβλήματα όρασης.
  • Ιδρυση δημόσιου τεχνολογικού Ινστιτούτου για την έρευνα, την παραγωγή των απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων για τυφλούς και αναπήρους και τη δωρεάν παροχή τους.
  • Παραγωγή βιβλίων Braille και βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραφή από το Εθνικό Τυπογραφείο.
  • Κατάργηση του Εθνικού Σχεδίου για την αναπηρία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ