ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οργανώνουν την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης

Σήμερα σύσκεψη σωματείων στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα 12 Ιούλη στην Αθήνα

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, συσκέψεις αποτίμησης των μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και σχεδιασμού των επόμενων βημάτων τους, τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Με δύο συσκέψεις, σήμερα Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα 12 Ιούλη στην Αθήνα, κλιμακώνουν την οργάνωση της πάλης και της πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το αντεργατικό - αντιλαϊκό περιεχόμενο των νόμων που προωθούνται.

Στη Θεσσαλονίκη η σημερινή σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Τεσσάρων Εποχών στη Νέα Παραλία. Σε αυτή καλούν τα Σωματεία: Οικοδόμων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Σε συμμετοχή στη σύσκεψη καλεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, που παράλληλα προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα τον απολογισμό δράσης και το νέο νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, καλούν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών. Στη βάση των συμπερασμάτων των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, θα σχεδιαστεί η εργατική απάντηση στη λαίλαπα που σηματοδοτεί το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές, ειδικά για τη νέα γενιά.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Ομοσπονδίες στο κάλεσμά τους, «οι εργαζόμενοι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα έδωσαν μια σημαντική μάχη τους τελευταίους δύο μήνες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, που καταργεί εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζουν δε ότι η συζήτηση της πείρας και των συμπερασμάτων σε κάθε συνδικάτο και χώρο δουλειάς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

Οσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις «φέρνει νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετατρέπεται σε "ατομική υπόθεση" και προϊόν "τζόγου"», καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες.

«Τα συνδικάτα, με την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος και των ελπιδοφόρων αγώνων που οργάνωσαν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πρέπει και τώρα να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Να οργανώσουν την πάλη ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία οργανώνουν το άνοιγμα και τις πρωτοβουλίες τους. «Η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές τις ζωής μας δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και απευθύνει κάλεσμα αγώνα: «Να μη μείνει κανένας χώρος όπου δεν θα φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα των συνδικάτων, να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα και σωματειακές επιτροπές σε μεγάλες επιχειρήσεις, πυρήνες, εστίες αντίστασης και διεκδίκησης για όλα αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη», αναφέρει.

«Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών το Ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας. Για εμάς τους εργαζόμενους, όμως, είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης», ξεκαθαρίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. «Η Ασφάλιση είναι δικαίωμα! Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας!», υπογραμμίζει.

«Για τους ασφαλισμένους τίποτα δεν είναι εγγυημένο όταν μπαίνει κάτω από τη "δαμόκλειο σπάθη" του κυνηγητού του κέρδους των διαφόρων επενδυτών. Πολύ γρήγορα ο κίνδυνος νέων μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους. Οχι μόνο στους νέους ασφαλισμένους, αλλά και στους παλιούς», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Στην ανακοίνωσή του μεταφέρει την πείρα των εργαζομένων από τη μετατροπή του Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ) σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Το συγκεκριμένο Ταμείο «χρησιμοποιώντας τα κεφάλαιά του, τις εισφορές των εργαζομένων δηλαδή, σε επενδυτικά προγράμματα, έχει οδηγήσει σε "κούρεμα" τις επικουρικές συντάξεις». Ενδεικτικά, «συνάδελφοι που είχαν ετήσιες απολαβές επικουρικής σύνταξης 11.956 ευρώ το 2013 είδαν να πέφτει τσεκούρι, καθώς το 2020 οι απολαβές έφτασαν μόλις τα 2.486 ευρώ», αναφέρει το Σωματείο, δηλαδή είδαν την επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται «κατά 79,3% σε 7 χρόνια!».

  • Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας πραγματοποιεί ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση σήμερα στις 7.30 μ.μ., στο κέντρο «Αύρα», με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα - Ασφαλιστικό - Παιδεία».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Σε συντάξεις πείνας οδηγεί η κεφαλαιοποίηση

Τις πραγματικές αντιασφαλιστικές στοχεύσεις τού υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τις επικουρικές συντάξεις και το τι σημαίνει η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος αναδεικνύει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), υπογραμμίζοντας πως στην πραγματικότητα δημιουργείται ένας φορέας που θα χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, με τον νόμο αυτό «δημιουργούν έναν εξαρχής φορέα χωρίς τα βασικά του "βαρίδια", δηλαδή τους επικουρικούς συνταξιούχους, οι οποίοι φυσικά δεν εξαφανίζονται αλλά παραμένουν στο ΕΤΕΑΕΠ, σήμερα e-ΕΦΚΑ, χωρίς όμως τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, όπου αντικειμενικά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο ταμειακό έλλειμμα, που θα οδηγήσει με τον έναν ή άλλο τρόπο στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων των νυν συνταξιούχων και των άνω 35 ετών σημερινών εργαζομένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν».

Περιγράφοντας το τι σημαίνει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα - που ήδη ισχύει εν μέρει για το ΕΤΕΑΕΠ - και σε τι συντάξεις οδηγεί, ο ΣΥΑΤ σημειώνει, απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς:

«Η κυβέρνηση λέει ένα μεγάλο ψέμα, ακριβώς το ίδιο ψέμα λέει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τρόπος που υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη σήμερα από το ΕΤΕΑΕΠ είναι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου Ν.4387/16, που στηρίζεται στο Ν.4052/12 του Κουτρουμάνη, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/1/2014 και βασίζεται σε ατομικό λογαριασμό (νοητή κεφαλαιοποίηση) που δημιουργείται από τις ατομικές εισφορές εργαζομένων και εισφορές εργοδοτών και μετατρέπεται σε σύνταξη με βάση τις ράντες του πίνακα θνησιμότητας που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ για τις ηλικίες από 15 ετών μέχρι 110 ετών για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας. Για τους πριν την 31/12/2013 ισχύει ο "διπλός" υπολογισμός».

Ο Σύλλογος φέρνει επίσης δύο παραδείγματα υπολογισμού επικουρικής σύνταξης με το σημερινό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ένα για σύνταξη λόγω γήρατος και ένα για σύνταξη λόγω αναπηρίας:

α. Σύνταξη γήρατος (υποθετική περίπτωση) ασφαλισμένος 67 ετών, 15 χρόνια ασφάλισης, μέσος μισθός 1.000 ευρώ και ασφάλιστρο 6%. Ο ατομικός λογαριασμός διαμορφώνεται σε 1.000 ευρώ Χ 6% Χ 14 Χ 15 = 12.600 ευρώ. Ράντα 67ου έτους 17,297, οπότε 12.600/(17,297 Χ 12) η σύνταξη είναι 60,70 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 52,03 για τον δημόσιο λόγω 12 μισθών τον χρόνο.

β. Σύνταξη αναπηρίας (πραγματική περίπτωση) Ασφαλισμένος 40 ετών, πρώτη ασφάλιση 1/1/2015, μέσος μισθός 700 ευρώ έναρξη συνταξιοδότησης 1/1/2021, ο ατομικός λογαριασμός διαμορφώθηκε σε 3.899 ευρώ, ράντα 40ού έτους 33,435, οπότε 3.899/(33,435 Χ 12). η σύνταξη που θα πάρει είναι 9,71 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 8,33 ευρώ αν ήταν στον δημόσιο.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νοητής κεφαλαιοποίησης και των κεφαλοποιητικών συστημάτων και αυτές είναι πάνω κάτω οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα συνταξιοδοτικά συστήματα» υπογραμμίζει ο ΣΥΑΤ και καταλήγει:

«Το ΤΕΚΑ (που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση) είναι ένα σύγχρονο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων και όχι ασφαλιστικό ταμείο. Θα είναι απαλλαγμένο από το βάρος των συνταξιούχων και για πάρα πολλά χρόνια δεκάδες εκατομμύρια εισφορών θα τζογάρονται στις κεφαλαιαγορές και θα οδηγούνται στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων...».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Απαιτούν να αποσυρθεί η απαράδεκτη ΣΣΕ που παρουσίασε η διοίκηση

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων από τον Σύλλογο Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, απαιτώντας να αποσυρθούν οι απαράδεκτοι όροι που περιλαμβάνει σχέδιο της ΣΣΕ που έφερε η διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους Χ. Σαχίνης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές γενικά και αόριστα, όμως συνάντησε την αποφασιστική στάση των εργαζομένων που απαίτησαν την απόσυρση των όρων.

Οπως αναφέρει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της, οι όροι αυτοί προβλέπουν μεταξύ άλλων αλλαγή του Κανονισμού Προσωπικού, με στόχο την ανατροπή συγκροτημένων δικαιωμάτων, αλλαγή του Κανονισμού Υγειονομικής Υπηρεσίας, ώστε να μην είναι «κόστος» για την εργοδοσία, εκπόνηση μελέτης και εφαρμογής «νέου μισθολογίου», εισάγει σύστημα «αξιολόγησης» και σύστημα πρόσθετης αμοιβής, που στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών μέσα από την εντατικοποίηση, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ακυρώνει οποιοδήποτε ευνοϊκότερο όρο υπάρχει στις προηγούμενες ΣΣΕ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ