ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΚΟΙΝΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

«Εχουμε αποφασίσει να υψώσουμε τη σημαία του σοσιαλισμού και στις δύο πλευρές του Αιγαίου»

Κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΚΝ Τουρκίας στον χώρο της κατασκήνωσης

Πολύτιμη πείρα από την πάλη της νεολαίας σε Ελλάδα και Τουρκία, από τους χώρους δουλειάς και σπουδών, ανταλλάχθηκε κατά την κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΚΝ Τουρκίας το πρωί του Σαββάτου στον χώρο της κατασκήνωσης.

Τα μέλη της ΚΝ Τουρκίας έλαβαν ένα θερμότατο καλωσόρισμα από τους κατασκηνωτές στην αρχή της εκδήλωσης και ανταπέδωσαν ευχαριστώντας για την πρόσκληση, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων φτιάχνοντας «έναν κόσμο όμορφο, γεμάτο ελπίδα», όπως έγραψε ο Ναζίμ Χικμέτ, με την κοινή πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Για τους αγώνες των μαθητών σε Ελλάδα και Τουρκία

Για την πάλη των μαθητών σε Ελλάδα και Τουρκία μίλησαν η Σιμάλ Ερτεκίν, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ Τουρκίας, και η Κωνσταντίνα Παντελάρου, μαθήτρια και στέλεχος της ΚΝΕ.

Η Σ. Ερτεκίν τόνισε ότι οι μαθητές στην Τουρκία επηρεάζονται από τα προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, όπως η φτώχεια και η ανασφάλεια, και συμμετέχουν σε πολιτικές κινητοποιήσεις. Αναφέρθηκε στους τεράστιους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία, στην έντονη κυβερνητική παρέμβαση στα σχολεία, στα επαγγελματικά σχολεία που, όπως επεσήμανε, δεν είναι χώροι εκπαίδευσης αλλά τζάμπα εκμετάλλευσης μέσω πρακτικής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι μαθητές δεν δέχονται να μεγαλώσουν ως μια παθητική γενιά, πρόσθεσε, και πολλοί αγωνίζονται μαχητικά ενάντια σε όλα τα προβλήματα του λαού της χώρας.


Στην έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία στα σχολεία αναφέρθηκε από την πλευρά της η Κ. Παντελάρου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πλούσια πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα των μαθητών απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. «Δεν κατάφεραν να μας φιμώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στον νόμο για την Παιδεία που πέρασε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας και ο οποίος σήμανε νέες μάχες ενάντια στις ταξικές ανισότητες, που ενισχύθηκαν, καθώς επίσης στο νομοσχέδιο που έρχεται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, και το οποίο θα διαχωρίζει τους μαθητές, θα καθιστά ακόμα πιο έντονες τις ταξικές ανισότητες και θα αναγκάζει τα σχολεία να βρίσκουν χορηγούς.

Μίλησε επίσης για τις κατακτήσεις των μαθητών και επεσήμανε τη σημασία της δράσης της ΚΝΕ στο μαθητικό κίνημα. Οπως τόνισε, η θέση του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών ήταν αυτή που ώθησε «να προβάλλουμε τόσο έντονα τα αιτήματα μας, να μπορούμε να κλιμακώσουμε το πλαίσιο πάλης μας και με τα συνθήματά μας να ακουμπήσουμε όλες τις πλευρές της ζωής των μαθητών».

Χρονιά μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων

Για τη δράση του φοιτητικού κινήματος στις δύο χώρες μίλησαν ο Μεχμέτ Ερτσετίν, ΓΓ της ΚΝ Τουρκίας, και ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Ερτσετίν τόνισε ότι μέσω της τηλεκπαίδευσης η ανισότητα και η αδικία στην πρόσβαση στην Εκπαίδευση έγιναν ακόμα πιο διακριτές. Ανέφερε ότι χάθηκαν ακόμα και ζωές προσπαθώντας να τοποθετήσουν κεραίες σε σκεπές και βουνά για να πιάσουν σήμα και να μπουν στο μάθημα. Τόνισε πως η πρόσβαση στην Εκπαίδευση δεν ήταν ποτέ ισότιμη και οι φοιτητές πρέπει να εργαστούν για να μπορέσουν να σπουδάσουν, κάτι που τώρα εντάθηκε, ενώ τους φορτώνεται ένα υπέρογκο χρέος χιλιάδων λιρών, τα περίφημα φοιτητικά δάνεια. Σημείωσε ότι ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Ο Π. Αρζόγλου έκανε λόγο για μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλους φοιτητικούς αγώνες σε Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με καταστολή, τρομοκρατία και προπαγάνδα από τις κυβερνήσεις για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια για το ασφαλές άνοιγμα σχολών και ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Αποτελεί, είπε, σημαντικό βήμα το κοινό κάλεσμα για δυνάμωμα του αγώνα ώστε «να γίνουμε ξανά φοιτητές», που υπέγραφαν δεκάδες συλλογικοί φορείς φοιτητών σε Ελλάδα και Τουρκία, με τίτλο «Δεν παραδινόμαστε - Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος!», δίνοντας το στίγμα για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Πρόσθεσε ότι για την ανάπτυξη αυτών των αγώνων ήταν καθοριστική η συμβολή των κομμουνιστών και στις δύο χώρες, ανέδειξε την ανάγκη συμπόρευσης με το εργατικό κίνημα και τόνισε ότι η μόνη απάντηση στα προβλήματα των φοιτητών είναι η πρόταση των κομμουνιστών για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.

Για ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Στην πάλη των νέων εργαζομένων αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους ο Γκιουνές Γιουζάκ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ Τουρκίας, και η Τατιάνα Λιβέρη, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας Αττικής της ΚΝΕ.

Ο Γ. Γιουζάκ τόνισε ότι στην Τουρκία οι χώροι εργασίας είναι χώροι οργάνωσης και για τους φοιτητές, γιατί πλέον αναγκάζονται να δουλεύουν μερική απασχόληση. «Οι νέοι εργαζόμενοι είναι κομμάτι της εργατικής τάξης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές εργάζονται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και είναι σχεδόν όλοι ανασφάλιστοι. Αναφέρθηκε ακόμα σε καμπάνιες της ΚΝ Τουρκίας για την οργάνωση των νέων εργαζομένων, την αναζωπύρωση της ταξικής συνείδησής τους, την εξύψωση της αλληλεγγύης.

Από την πλευρά της η Τ. Λιβέρη αναφέρθηκε στη μάχη των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο γεγονός ότι ήρθαν αντιμέτωποι με την πολιτική της κυβέρνησης, που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα και καλλιεργεί τη λογική της ατομικής ευθύνης. Μίλησε για τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή, και τόνισε ότι «στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για ζωή με δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».


«Σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι κάποια σε λίγους»

«Σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι κάποια σε λίγους»! Αυτή η σύγχρονη απαίτηση της εποχής μας ήταν ο τίτλος της συζήτησης που έγινε στο Μαθητικό Στέκι της κατασκήνωσης του Διημέρου και ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.

Τη συζήτηση άνοιξε η Ελένη Τζιαμπίρη, μέλος της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές για την προσπάθειά τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Αυτό θα πει άνθρωπος: Να πονάς, ν' αδικιέσαι, να παλεύεις και να μην το βάνεις κάτω! Αν ήταν να με ρωτούσαν ποιος δρόμος πάει στον ουρανό, θ' απαντούσα ο πιο δύσκολος»!

Αναφέρθηκε στις επεξεργασίες που έχει κάνει η Μαθητική Επιτροπή Αττικής της ΚΝΕ για τα σχολικά βιβλία, άλλα απαρχαιωμένα, άλλα με στρεβλώσεις και αποσπασματικότητα, ενός σχολείου που, όπως είπε, «δεν βγάζει αμόρφωτους, αλλά αναπαράγει αντιλήψεις, αξίες και γνώσεις που θα ενισχύσουν την επικράτηση της αστικής ιδεολογίας».

Στα παραπάνω αντιπαρέβαλε ένα σχολείο που θα βγάζει ολόπλευρα μορφωμένους ανθρώπους, ανεξάρτητα το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν ή το ποια γνωστικά αντικείμενα θα έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε 10-15 χρόνια, που όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι το κριτήριό τους για τον σχεδιασμό των μέτρων που φέρνουν σήμερα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής. Επισήμανε τη χρονική στιγμή που έρχεται το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το σχολείο, μετά από μια χρονιά τηλεκπαίδευσης χωρίς καμιά στήριξη από την κυβέρνηση, μέσα στο κατακαλόκαιρο κι ενώ συνεχίζουν να μην παίρνουν μέτρα. Είπε ότι χρησιμοποιούν ωραία λόγια, όπως ότι τάχα «κάνουν πράξη το όνειρο», ως καμουφλάζ για να φέρουν έναν βαθιά άδικο διαχωρισμό στους μαθητές και να μεγαλώνει όλο και περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις επιστημονικές δυνατότητες που δίνει σήμερα η εποχή μας και στο τι τελικά μαθαίνει κανείς.

Στη συνέχεια πέρασε σε πλευρές του αντιδραστικού νομοσχεδίου, με κυρίαρχη από αυτές την περιβόητη «αυτονομία». Ρώτησε χαρακτηριστικά τους μαθητές: Οταν διεκδικείτε μια σειρά πράγματα για τα σχολεία σας, τι ακούτε, τι απαντήσεις παίρνετε από τους αρμόδιους του υπουργείου και άλλους; Για να έρθει η γνωστή απάντηση ότι «σωστά τα λέτε, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα». Ε, τώρα η απάντηση θα είναι «βρείτε εσείς τα χρήματα», δηλαδή να πληρώνουν οι γονείς ή να βρουν τα σχολεία χορηγούς, κάτι που ποτέ δεν είναι με το αζημίωτο, αφού οι χορηγοί θα παρεμβαίνουν και στο πρόγραμμα και το περιεχόμενο του σχολείου.

Η ερώτηση όμως που έθεσε η ομιλήτρια και πυροδότησε έναν χείμαρρο απαντήσεων από τους μαθητές ήταν σχετική με τη διαπίστωση του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί και δεν είναι ανάγκη σήμερα να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο». Οι μαθητές, που κλήθηκαν να τη σχολιάσουν, ξεκαθάρισαν μέσα από την εμπειρία τους ότι ανεξάρτητα από το τι θέλει ένας νέος να ακολουθήσει, πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τον δρόμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να έχουν αυτό το δικαίωμα, κάτι που σήμερα τους το στερούν. Από τα χρήματα που χρειάζονται για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, γενικότερα τους ταξικούς φραγμούς, μέχρι τα μαθήματα που δεν διδάσκονται καν στα σχολεία για να μπορέσει κάποιος να δώσει π.χ. εξετάσεις στην ΑΣΚΤ, τα κτιριακά προβλήματα σε σχολεία με την πρώτη βροχή, οι μαθητές αναφέρθηκαν στα εμπόδια που συναντά σήμερα ένας μαθητής στην προσπάθειά του να μορφωθεί.

«Εχετε πείρα», είπε η Μ. Καλτικοπούλου μετά τις τοποθετήσεις των μαθητών και θύμισε τις φετινές μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις και τα όσα κατάφεραν οι μαθητές, καλώντας τους να μπουν μπροστά στην ενημέρωση των συμμαθητών τους για όσα έρχονται, ώστε η νέα χρονιά να φέρει ακόμα πιο ορμητικούς μαθητικούς αγώνες και κυρίως να δοθεί η απάντηση για το σχολείο που ταιριάζει στις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, το σχολείο που περιγράφεται στην πρόταση του ΚΚΕ.

Και όπως είπαν οι ίδιοι οι μαθητές στον επίλογο αυτής της πλούσιας συζήτησης, που τους έκανε πιο ικανούς στις απαιτήσεις που απλώνονται μπροστά τους, χρειάζεται και η μελέτη του «Οδηγητή», της μπροσούρας της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για το σχολείο, γιατί «τη μόρφωση τη χρειαζόμαστε για να γινόμαστε καλύτεροι»!


Πλούσιο πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Αναπόσπαστο στοιχείο των εκδηλώσεων του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ ήταν και το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ., που έδωσε ακόμα μια φορά «ανάσες» στους νέους που συμμετείχαν.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «έκλεινε» με τον καλύτερο τρόπο τις βραδιές, από την πρώτη μέρα κιόλας, όπου στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα «Ξεκούρδιστο Μήλο» και στη συνέχεια ακολούθησαν αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι από το συγκρότημα του Γιάννη Κακαρώνη και του Στέλιου Σπυριδάκη, καθώς και λαϊκή βραδιά με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση, Φραντζέσκο Βεντούρη, Αγγελική Βισβάρδη - Μπουγά.

Την Παρασκευή, ιδιαίτερο ήταν το ηχόχρωμα της κατασκήνωσης στη συναυλία των RAD Music International, ενώ η βραδιά έκλεισε με παλιά και νέα λαϊκά τραγούδια, αξέχαστες επιτυχίες και έντεχνα από το σχήμα «La Muzica».

Το Σάββατο, μετά τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, τη σκυτάλη πήρε το αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και τον Γιάννη Ρίτσο, που επιμελήθηκαν από κοινού τα μέλη της ΚΝΕ με αυτά της ΚΝ Τουρκίας, και με τις φωνές της Πολυξένης Καράκογλου, του Κώστα Τριανταφυλλίδη και της Gϋnselin Seda Cetinkaya, να μας θυμίζουν πως «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ' τη ζωή δεν είναι».

Τη σκυτάλη πήραν οι «Κοινοί Θνητοί», που μέσα από τους στίχους των τραγουδιών τους προβάλλουν την ειρήνη και την κοινή πάλη των λαών, την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τον άδικο ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τον τόπο τους. Μηνύματα που αναδεικνύονται από το ίδιο το σύνθημα του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Διημέρου «έκλεισαν» οι Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτης Κάιτατζης, Γιάννα Μαϊστρέλλη και Erdem Gureler με παραδοσιακά - λαϊκά τραγούδια και μελωδίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ