ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 20 Ιούλη: Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων διεκδικούν Σωματεία και Συνδικάτα, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σωματεία της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο επίσης την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Τρίτης στην Αθήνα συνυπογράφουν το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και ΚΑΤ.

«Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία τη συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας καθώς και το ξήλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και αλλού, με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν στο κάλεσμά τους.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει το βάρος της ευθύνης της διασποράς στους ίδιους τους εργαζόμενους, στη νεολαία», καταγγέλλουν και επισημαίνουν πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες «αφού εδώ και μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, αφού αυτά δεν χωράνε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου». Οσο για τις αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως αυτές «πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της "ανταποδοτικότητας" που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική - κρατική ευθύνη».

Στη Θεσσαλονίκη

Την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα», αναδεικνύουν σωματεία της Θεσσαλονίκης που καλούν στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Σημειώνοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τονίζουν τα σωματεία: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ, την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα Υγείας μιας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό.

Είναι τόσα τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, οι οποίοι θησαύρισαν το προηγούμενο διάστημα από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, που χρειάζονται «καθαρό» υγειονομικό χάρτη από δημόσιες μονάδες Υγείας, για να μπορούν να επενδύσουν σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποσιωπά τις ευθύνες της για τον συνεχιζόμενο συγχρωτισμό και την απουσία ουσιαστικών μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη γνωστή τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ, την ώρα μάλιστα που καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται η παραλλαγή «Δέλτα». Συνεχίζουν με τα ίδια πρωτόκολλα - λάστιχο στον Τουρισμό σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική με μεγάλη τουριστική κίνηση. Φέτος ζούμε το ίδιο έργο όπως και το περσινό καλοκαίρι, που για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων ομίλων υπέστησαν τραγικές συνέπειες οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες.

«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να μεγαλώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την επαναλειτουργία νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών. Την άμεση και καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και την αξιοποίησή του με ευθύνη του κράτος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της υπόλοιπης νοσηρότητας. Να αξιοποιηθούν οι πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 απλές κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Να μην επιτρέψουμε για άλλη μια φορά το ΕΣΥ να γίνει σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους χρόνιους πάσχοντες, αφήνοντας στα αζήτητα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων παθήσεων, καρκινοπαθειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τη Δευτέρα η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση

Στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη το αγωνιστικό ραντεβού

Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην Τρίπολη τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στον σταθμό του ΟΣΕ στις 11 π.μ., απευθύνει σε βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους για τα μεγάλα προβλήματά τους, που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια, κηπευτικά κ.λπ. Αμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη.

-- Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού, με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.

-- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-- Αμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σύσκεψη από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Σε σύσκεψη καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρας (Φιλίππου Ολυμπιάδος και Μιλήτου). «Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας», αναφέρει στο κάλεσμά του. «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που να κάνουν τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους της να βλέπουν εφιάλτες», τονίζει.

Στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριό του προχωρά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Κυριακή 18 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα των γραφείων του (λεωφόρος Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Κοινή σύσκεψη για το ωράριο και την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Σε κοινή σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στο διευρυμένο ωράριο και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προχωρούν την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Την πρωτοβουλία για το κάλεσμα σε σύσκεψη ανέλαβε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση που έχει αναπτυχθεί με τις δύο Ομοσπονδίες με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα. «Συζητάμε έχοντας παρακαταθήκη την πλούσια πείρα της κοινής μας δράσης ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και στο διαχρονικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αλλά και των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Δίνουμε συνέχεια, δυναμώνουμε πιο αποφασιστικά τον κοινό μας βηματισμό απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση, όλα όσα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να απολαμβάνουμε, για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρει ο Σύλλογος στο κάλεσμά του.

Εκδήλωση για τα νέα μέλη

Σε εκδήλωση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου που έκαναν το βήμα και οργανώθηκαν στις γραμμές του την τελευταία περίοδο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, θα περιλαμβάνει συζήτηση για τα συμπεράσματα από τους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες και μουσικό πρόγραμμα.

Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

  • Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Οχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ