ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με αφορμή τα 68 χρόνια από την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας, ενάντια στο εξελισσόμενο νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση θα γίνει στο αίθριο των γραφείων του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ), στο Πάρκο Ελευθερίας, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Θα μιλήσουν η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και η Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη, και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Νέα ψηφίσματα αλληλεγγύης στην Κούβα και καταδίκης της επέμβασης των ΗΠΑ

Νέα ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και στον λαό της Κούβας εξέδωσαν μια σειρά οργανώσεις, καταδικάζοντας την τεράστια υποκρισία και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Είναι οι εξής: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων «ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες ΜΑΕΕ», Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Νομού Μαγνησίας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας, Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, Αγροτικός Σύλλογος Νοτίου Πηλίου, Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού Σούρπης, Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Νομού Θεσπρωτίας, Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και περιχώρων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται και το παζάρι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με Τουρκία

Ενώ η Ρωσία εντοπίζει και την «προοπτική» οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία στρατιωτικά

Από τη χτεσινή επίθεση στην Καμπούλ

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή επίθεση στην Καμπούλ
Νέο «σινιάλο» σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ότι μπορούν να διατηρούν προσδοκίες από τη συνεργασία μαζί της έστειλε ξανά η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προσδοκώντας - ασφαλώς - ανταλλάγματα. Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση μελετάμε θετικά» για να αναλάβουν τουρκικά στρατεύματα την ευθύνη της ασφάλειας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, «όμως θέλουμε η Αμερική να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε «η Αμερική να είναι στο πλευρό μας στις διπλωματικές σχέσεις. Δεύτερον, να κινητοποιήσουν τα επιμελητειακά μέσα τους για εμάς (...) και να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία» για «σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά και διοικητικά θέματα» που θα υπάρξουν.

Επιπλέον, ο Ερντογάν «διαφήμισε» και τις επαφές που η Αγκυρα διατηρεί με τους Ταλιμπάν, μιλώντας για «νέα εποχή» στο Αφγανιστάν και αναφέροντας πως «οι Ταλιμπάν, που είχαν συνομιλίες με την Αμερική, πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα θέματα πιο άνετα με την Τουρκία (...) Νομίζω πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία».

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, εκτίμησε ότι «αν δεν υπάρξει πραγματική εξέλιξη στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τότε η στρατιωτικο-πολιτική ισορροπία θα στραφεί προς όφελος του κινήματος των Ταλιμπάν» «και τότε η στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας στη χώρα θα γίνει μια πολύ ρεαλιστική προοπτική». Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι «επί είκοσι και πλέον χρόνια η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν (...) έχει φυσικά χορτάσει τον πόλεμο και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσει πολιτικές διεξόδους από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί» και ότι «είναι έτοιμη για έναν πολιτικό συμβιβασμό». Πρόσθεσε όμως ότι «το κίνημα των Ταλιμπάν δεν είναι στάσιμο» και εμφανίζεται μια νέα γενιά νέων «παθιασμένων μαχητών, που έχουν μεγάλες αντοχές και οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν έζησαν ποτέ σε ένα ήρεμο, ελεύθερο και μη κατεχόμενο Αφγανιστάν», που έχουν «πιο ριζοσπαστικές διαθέσεις». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Καμπούλοφ αναφέρθηκε και σε στοιχεία που διαθέτει η Ρωσία και βεβαιώνουν συνεργασία ΗΠΑ - «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν, μιλώντας για αναφορές από «ντόπιους Αφγανούς» και «τοπικούς ηγέτες», οι οποίοι «δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ελικόπτερα προμήθευαν με όπλα και πολεμοφόδια εκείνες τις περιοχές που έχουν καταληφθεί από στρατιωτικά τμήματα του "Ισλαμικού Κράτους"...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες το πρωί, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο κέντρο της Καμπούλ, σχετικά κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπου εκείνη την ώρα μιλούσε ο Πρόεδρος της χώρας Ασραφ Γάνι, με ευκαιρία τη μουσουλμανική γιορτή Εϊντ αλ Αντχα. Με φόντο τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν, ο Γάνι αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τους Ταλιμπάν ότι «δεν θέλουν πραγματικά την ειρήνη». Να σημειωθεί πάντως ότι τελικά την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανεβάζει το «θερμόμετρο» της έντασης η κυβέρνηση του Ισραήλ, με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών από τον νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Ο ισραηλινός στρατός, που προηγουμένως είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να βομβαρδίσει τα νοτιοανατολικά περίχωρα της πόλης Χαλέπι στη Συρία, απάντησε αμέσως με πυρά πυροβολικού με 12 όλμους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ απείλησε ότι θα απαντήσει με αντίποινα σε οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση, βάζοντας στο «κάδρο» και τον γεωπολιτικό του ανταγωνιστή στην περιοχή, το Ιράν. Πρόσθεσε έτσι ότι ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος της κατάρρευσης, όπως και κάθε άλλη χώρα με βάσεις του Ιράν» και ότι ο λιβανέζικος λαός «είναι όμηρος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ (σ.σ. του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου στο Ιράν) και του Χασάν Νασράλα (σ.σ. του ηγέτη της λιβανέζικης "Χεζμπολάχ")». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς, κατηγορώντας τον Λίβανο ως υπεύθυνο για το συμβάν επειδή «επιτρέπει τη δράση τρομοκρατών από το έδαφός του».

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της εκτόξευσης ρουκετών στο Ισραήλ, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού απέρριψαν το ενδεχόμενο να βρίσκεται από πίσω η «Χεζμπολάχ», πιθανολογώντας ότι ήταν έργο μικρής ομάδας Παλαιστινίων που ζουν στον Λίβανο.

Ο λιβανέζικος στρατός πάντως, που διενήργησε αμέσως έρευνα, εντόπισε τρεις εκτοξευτήρες ρουκετών τύπου «Grad» σε περιοχή της πόλης Κλάιλαχ, νότια της Τύρου.

Ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Περίπου τέσσερις ώρες πριν πέσουν οι λιβανέζικες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν τα νοτιοανατολικά περίχωρα του Χαλεπίου στη Συρία. Η ισραηλινή επίθεση έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της συριακής Αεράμυνας, που κατάφερε να αναχαιτίσει αρκετούς από τους πυραύλους.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Ιχμπαρίγια» μετέδωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο παραστρατιωτικές ομάδες προσκείμενες στο Ιράν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, οι πύραυλοι έπληξαν θέσεις κοντά στο κέντρο επιστημονικών ερευνών «Ας Σαφίρα», κατέστρεψαν βάσεις και μία αποθήκη όπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Αντιπαράθεση Μπένετ με εταιρεία παγωτών

Το ίδιο διάστημα, η απόφαση της αμερικανοεβραϊκής εταιρείας παγωτών «Ben & Jerry's» να μη διαθέτει εφεξής τα προϊόντα της στους εβραϊκούς εποικισμούς και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για ηθικούς λόγους) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που απείλησε την εταιρεία με αντίποινα.

Ο Μπένετ μάλιστα επικοινώνησε με τον βρετανικό επιχειρηματικό όμιλο «Unilever», που αγόρασε πριν περίπου 20 χρόνια την εταιρεία «Ben & Jerry's», επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις σε βάρος της τελευταίας, κατηγορώντας την για ...«αντι-ισραηλινή» και «αντισημιτική» συμπεριφορά. Επιχείρησε δε να επηρεάσει δυσμενώς τις πωλήσεις των προϊόντων της εταιρείας σε 35 Πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν ψηφίσει νόμους κατά του μποϊκοτάζ προϊόντων από εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και του σχετικού κινήματος BDS (Boycott, Divestment, Sanctions - «Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις»), βάζοντας τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον Γκιλάντ Ερντάν να στείλει σχετικές επιστολές στους κυβερνήτες των 35 Πολιτειών.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μεγάλες ασκήσεις των ΗΠΑ

Μεγάλη άσκηση με τίτλο «Pacific Iron 2021» ξεκινούν οι ΗΠΑ μέσα στον Ιούλη στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με τη συμμετοχή πάνω από 35 αεροσκαφών («F-15E Strike Eagles», «F-22 Raptors», «C-130J Hercules») και περίπου 800 στρατιωτών, στο πλαίσιο εφαρμογής της «Νέας Στρατηγικής Εθνικής Αμυνας», που ιεράρχησε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να είναι «πιο φονικές, προσαρμοστικές και ανθεκτικές». Επιπλέον, οι ΗΠΑ προχώρησαν και σε εκτοξεύσεις πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot» στην Αυστραλία για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Talisman Sabre 21» (TS 21), που γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, νέα περιοδεία σε Ασία και Ειρηνικό συνεχίζει μέχρι τις 25 Ιούλη η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν, που χτες συναντήθηκε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών Μόρι Τακέο και «επιβεβαίωσαν τη δέσμευση στη αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία» ως «ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Η Σέρμαν θα έχει επίσης επαφές σε Νότια Κορέα και Μογγολία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Πεκίνο κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ως «τον παγκόσμιο πρωταθλητή των κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων», αντιδρώντας σε κατηγορίες της Ουάσιγκτον και συμμάχων της για κυβερνοεπιθέσεις που οργάνωσε ή ανέχτηκε η Κίνα, με στόχο μεταξύ άλλων και τον όμιλο της «Microsoft». Συστάσεις για «σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων, περιλαμβανομένου του κυβερνοχώρου» απηύθυνε και το ΝΑΤΟ, χωρίς να κατονομάσει την Κίνα αλλά σημειώνοντας ότι «η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψει ενεργά, να υπερασπιστεί και να αντιμετωπίσει ολόκληρο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο». Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Κίνα «να αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο οι οποίες πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ