ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό το Νοσοκομείο Δράμας

Αναδεικνύονται οι συνεχιζόμενες τεράστιες ελλείψεις, που καλύπτονται με μπαλώματα

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΓΝ Δράμας
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΓΝ Δράμας
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι προσπαθούν να καλύψουν με αυταπάρνηση τις τεράστιες ελλείψεις, ενώ οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας και της επιχειρηματικής δράσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, για τα προβλήματα στη λειτουργία της οποίας το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων. Οι 4 γιατροί της κλινικής, που έχει δυναμικότητα 52 κλινών, δεν παίρνουν τις άδειές τους ούτε τα ρεπό τους από το 2019, κατάσταση στην οποία η σημερινή κυβέρνηση απαντά με τη μεταφορά 7 γιατρών από το «Ιπποκράτειο» ΓΝ, διάρκειας ενός μήνα, κάτι που δεν δίνει λύση στο σημαντικό πρόβλημα, ενώ εξουθενώνει και τους μεταφερόμενους γιατρούς.

Επιπλέον ελλείψεις εντοπίζονται στους αναισθησιολόγους. Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν 3, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναμονή διορισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι οι 2 γιατροί που απομένουν να εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα ο καθένας!

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται στην Ουρολογική κλινική, στην οποία από τους 2 ουρολόγους γιατρούς που υπηρετούν ο ένας πρόκειται να βγει στη σύνταξη.

Στην κλινική αισθητήριων οργάνων, η οποία προέκυψε έπειτα από τη συγχώνευση ΩΡΛ και Οφθαλμολογικής, υπηρετούν 2 γιατροί ΩΡΛ εκ των οποίων ο ένας πρόκειται να παραιτηθεί. Επίσης υπηρετούν 1 επικουρικός ΩΡΛ και 2 οφθαλμίατροι. Το γεγονός της μείωσης των γιατρών, σε συνδυασμό με το ότι δεν πραγματοποιούνται οφθαλμολογικά χειρουργεία, καθώς δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσληψη οφθαλμίατρου χειρουργού, οδηγεί τους ασθενείς στο Νοσοκομείο Καβάλας. Μάλιστα το γεγονός αυτό συνδέεται και με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ για κλείσιμο κλινικών όπου δεν υπάρχει 75% πληρότητα.

Η κατάσταση δεν διαφέρει στο νοσηλευτικό προσωπικό. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 30 νοσηλευτές, ενώ μέχρι τις αρχές του 2021 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι τόσοι, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Τεχνικής Υπηρεσίας, στην οποία αυτήν τη στιγμή έχει απομείνει μόλις το 1/3 του προσωπικού, ενώ από αυτό θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα οι μισοί.

Οι βουλευτές του Κόμματος απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα για την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Δράμας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστούν η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Απαιτούν επίσης τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους συμβασιούχους εργαζόμενους, και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια και στη συνεχιζόμενη απληρωσιά.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο

Η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. κινητοποίηση στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου. Την κινητοποίηση στηρίζουν με ανακοινώσεις τους η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και τα συνταξιουχικά σωματεία του νομού.

Στην ανακοίνωσή τους οι υγειονομικοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις, οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα Υγείας μίας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση όπου βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Το πολύπαθο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατέκτησε την επιβίωσή του πολλές φορές, μέσω των αγώνων των εργαζομένων του και της ενεργού στήριξης του λαϊκού κινήματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή χαρακτήρα, υποβάθμιση ή κατάργηση νοσοκομείων στο πλαίσιο τυχόν αναδιαρθρώσεων και σχεδιασμών για το αποκαλούμενο "νέο ΕΣΥ", το οποίο προάγει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Πραγματική αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου, ώστε να προσφέρει υψηλού επιστημονικού και ποιοτικού επιπέδου, δωρεάν περίθαλψη σε όλους. Αμεση αναβάθμιση των κτιριακών, ξενοδοχειακών και τεχνολογικών υποδομών του. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σύγχρονο Οργανισμό για το Γενικό Νοσοκομείο, με πλήρη στελέχωση και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Να μεταθέσει στους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας επιχείρησε η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, με την έκτακτη σύσκεψη φορέων που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσσαλίας,«κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας μιλούν τώρα μόνο για την ανάγκη του εμβολιασμού, όπως προηγουμένως μιλούσαν μόνο για τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από τον λαό. Κρύβουν όμως το γεγονός ότι συνειδητά δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά μόνο με κάποιους προσωρινά εργαζόμενους και με αναζήτηση κάποιων δωρεών σε εξοπλισμό. Δεν είδαμε καμία εναντίωση του περιφερειάρχη στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το "νέο ΕΣΥ" που - εν μέσω πανδημίας - μιλάει για κλείσιμο κοντινών νοσοκομείων, δείχνοντας καθαρά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και όχι των δικαιωμάτων του λαού. Κρύβουν επιμελώς ότι και οι δύο αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών μονάδων Υγείας με το προσωπικό τους, δίχως αποζημίωση, αντίθετα τις ενίσχυσαν πλουσιοπάροχα μέσα στην πανδημία, ότι δεν πήραν και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα ΜΜΜ, των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ότι δεν οργάνωσαν την ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση του λαού για τα οφέλη του εμβολιασμού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση, μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, στους στρατευμένους, στους φοιτητές, στους μαθητές.

  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης υπέβαλε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόταση για θέμα ημερήσιας διάταξης, με συζήτηση και λήψη απόφασης, με τίτλο «Η διαχείριση της πανδημίας, η λήψη αναγκαίων μέτρων με ευθύνη της κυβέρνησης και η πορεία των εμβολιασμών». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να προγραμματιστεί η συζήτηση το συντομότερο και οπωσδήποτε πριν τις 15 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση παραμένει τραγική, με αποψιλωμένα τα νοσοκομεία του νησιού και συνολικά τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο».
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εξετάσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στις 4 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Για το θέμα διακινείται πλατιά κείμενο υπογραφών, το οποίο διατίθεται και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ και θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει με απόφασή της και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά.

Σήμερα επίσης η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης οργανώνει στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στις ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16), όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.

Η δε Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί αύριο Πέμπτη σε Γενική Συνέλευση στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ.

Υπενθυμίζεται ότι με αιφνιδιαστική ΚΥΑ των αναπληρωτών υπουργών Υγείας και Οικονομικών, η κυβέρνηση ΝΔ βάζει σε εφαρμογή το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας το σύστημα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Μεταξύ άλλων προωθούνται η κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών μέσω της καθιέρωσης βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας, η διενέργεια εξετάσεων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μόνο 4 φορές το χρόνο κ.ά.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να αποσυρθεί το σχέδιο για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας και να μη μειωθεί ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Να καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Να καταργηθεί η τιμωρητική διάταξη που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ. Να καθοριστεί ενιαία εξεταστική ύλη και να μην ακυρωθεί η εξεταστική του Αυγούστου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
3.565 νέα κρούσματα, 9 ακόμα θάνατοι

Τριπλασιάστηκε σε 20 μέρες ο μέσος όρων εισαγωγών στα νοσοκομεία

Η αναζωπύρωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα αποτυπώνεται και στα χτεσινά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Καταγράφηκαν 3.565 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.607 εντοπίζονται στην Αττική, 254 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο, ενώ διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε 36 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων 94 στο Ρέθυμνο, 81 στην Κορινθία, 77 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 463.473.

Αλλοι 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.867 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 121 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία χτες ήταν 136, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου τριπλασιάστηκε σε 20 μέρες, φτάνοντας στους 121 ασθενείς (από 41 εισαγωγές την 1η Ιούλη).

Παράλληλα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ (Αλεξανδρούπολη +255%, Αττική +219%, Θεσσαλονίκη +260%, Χανιά +176%, Αγιος Νικόλαος +110%, Ιωάννινα +48%, Λάρισα +34%, Ρέθυμνο +24%, Πάτρα +35%, Ξάνθη «πολύ χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο φορτίο»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ