ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Την Πέμπτη 29 Ιούλη η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Στη Λάρυμνα, στις 8.30 μ.μ., το νέο αγωνιστικό ραντεβού. Κάλεσμα συμμετοχής από σειρά σωματείων

Σταθμό στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη 29 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στη Λάρυμνα. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι Γιώργος Μαργαρίτης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Κανέλλος και Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Ηδη, σωματεία και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και δηλώνουν τη συμμετοχή τους. Λεωφορεία από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Χαλκίδα, τη Λαμία και άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας θα αναχωρήσουν το απόγευμα της Πέμπτης για τη Λάρυμνα, με εκατοντάδες εργαζόμενους να δείχνουν για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους στο σκληρό, μακροχρόνιο και εμβληματικό για ολόκληρη την εργατική τάξη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Με νέα κοινή ανακοίνωση τα πέντε επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς συμμετέχουν στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης. Ευχαριστούν επίσης τους εργαζόμενους και τα σωματεία που με ανακοινώσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση - συναυλία της Πέμπτης, καθώς και τα σωματεία και τους φορείς οι οποίοι τους συμπαραστάθηκαν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα.

«Η συναυλία αλληλεγγύης την Πέμπτη 29 Ιούλη είναι σταθμός αγώνα, μεγάλη κινητοποίηση που η εργατιά της ΛΑΡΚΟ περιμένει τους δικούς της ανθρώπους, τα αδέλφια της, τους συμμάχους της. Την Πέμπτη, με τη μεγάλη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, την αλληλεγγύη που δεχόμαστε σε αυτόν τον αγώνα, θα πάρουν απάντηση όλοι αυτοί που λένε ότι είμαστε μόνοι μας, ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ενδιαφέρονται και θέλουν απασχόληση με 600 ευρώ», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνουν παράλληλα ότι με τη μεγάλη συναυλία στη Λάρυμνα κλείνει ο κύκλος κινητοποιήσεων που είχαν αποφασίσει σε κοινή συνεδρίαση και αμέσως μετά τα Διοικητικά Συμβούλια θα συνεδριάσουν ξανά για να αποφασίσουν νέο πρόγραμμα δράσεων.

«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να συνεχίσει αυτή να λειτουργεί, να μην απολυθεί κανένας και όταν έρθει η ώρα να πάρουμε τη σύνταξή μας, να μας καταβληθεί ο μόχθος που δικαιούμαστε, που έχουμε αποκτήσει με σκληρή δουλειά, με πολύ αίμα και ιδρώτα», τονίζουν τα σωματεία στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Επίσης, μέλη του ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας, την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Ιούλη, βρέθηκαν στα χωριά Μαρτίνο και Μαλεσίνα αντίστοιχα, όπου ενημέρωσαν τους κατοίκους για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές για τον λαό της περιοχής, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συμμετοχή στη συναυλία - συγκέντρωση της Πέμπτης. Αντίστοιχη ενημέρωση έχει προγραμματιστεί και για σήμερα, Τρίτη, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας.

Αλληλεγγύη και λεωφορεία για τη συναυλία

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στη συναυλία της Πέμπτης, μεταφέρουν με ανακοινώσεις τους συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας, όπως το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αναφέρει ότι τη μέρα της συναυλίας (Πέμπτη 29 Ιούλη), στις 7 μ.μ., πούλμαν για τη Λάρυμνα θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Στουρνάρα (πάρκο Τσαλτάκη).

Επίσης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί τα μέλη της και συνολικά τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να συμμετάσχουν στη συναυλία της Πέμπτης (δηλώσεις συμμετοχής τους για τα λεωφορεία μετακίνησης στο τηλ. 6944.303.068).

Σωματεία της Αττικής καλούν στη συναυλία

Κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν, από την Αττική, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Θα δρομολογηθούν πούλμαν με δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα και στο mail του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής: 210.4110.148 - 210.4129.496, e-mail: metallo.attikis@gmail.com - metalo.ellada@gmail.com και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τηλ. 210.3827.122, e-mail: info@syndikatooikodomonathinas.gr από τις 08.00 έως τις 15.00 και από τις 18.00 έως τις 20.00.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αντλούμε πείρα από τη δράση μας, συνεχίζουμε την πάλη

Εκδήλωση το περασμένο Σάββατο για τον έναν χρόνο από την ίδρυσή του

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση του Σωματείου τους πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα οι μισθωτοί δικηγόροι. Τα μέλη του Σωματείου δήλωσαν «παρών» στην εκδήλωση αποτιμώντας έναν χρόνο ζωής και δράσης, με τον πρόεδρό του Βασίλη Διονυσόπουλο να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι συλλογικά και οργανωμένα μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι χτίσαμε το σωματείο μας, πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη ρωγμή στον χώρο μας. Παραμερίσαμε τα εμπόδια, τις φωνές της ηττοπάθειας, της ενσωμάτωσης, αλλά και παλιές, ξεπερασμένες, νομικίστικες αντιλήψεις ότι δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί σωματείο δικηγόρων με εργατικό χαρακτήρα, με ταξικό προσανατολισμό».

Αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Σωματείου, θυμίζοντας τους αγώνες που έδωσε, οι οποίοι όπως τόνισε «αποδεικνύουν ότι μπορεί να ανέβει ο βαθμός κινητοποίησης και συμμετοχής και νέων συναδέλφων, η συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων στο σωματείο μας, να ενισχυθεί το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας σε σύγκρουση με τη γραμμή της εργοδοσίας».

Και ξεχώρισε μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση και η δράση του Σωματείου συνέβαλαν αποφασιστικά «να φουντώσουν η συζήτηση και ο προβληματισμός στους συναδέλφους, ότι οι εργαζόμενοι στις δικηγορικές εταιρείες και στα δικηγορικά γραφεία είμαστε μισθωτοί και όχι συνεργάτες. Να κατανοηθεί καλύτερα η συγκαλυμμένη σχέση εκμετάλλευσης που υπάρχει στον χώρο μας, αλλά και ότι η μόνη "ιδιοκτησία" μας είναι οι επιστημονικές γνώσεις μας, η επαγγελματική μας ικανότητα, η επιστημονική - εργατική μας δύναμη. Να αναδειχθεί ότι έχουμε απέναντί μας έναν συγκροτημένο αντίπαλο, την εργοδοσία, με τον οποίο πρέπει να συγκρουστούμε, γιατί δεν έχουμε κοινά συμφέροντα».

Οσο για τις μάχες που έχουν μπροστά τους οι μισθωτοί δικηγόροι, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε σε αυτές για να «κουρελιαστεί» ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, στην πάλη ενάντια στις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον αγώνα για την υπεράσπιση της Υγείας κ.ο.κ.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης γνωστό ότι το Σωματείο έχει αποκτήσει στέγη στα γραφεία του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, όπου θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 19.00 έως τις 22.00.

Ακολούθως, μέλη του Σωματείου μετέφεραν πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς, από τη δραστηριότητα για τις εργαζόμενες μισθωτές δικηγόρους, αλλά και από την αντιπαράθεση με την εργοδοσία στις δικηγορικές εταιρείες και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ενόψει των απεργιακών αναμετρήσεων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

ΧΑΝΙΑ
Νεκρός εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή μονάδα

Τη ζωή του έχασε 37χρονος εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Καβρό Αποκορώνου στη Γεωργιούπολη Χανίων το πρωί της Κυριακής, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα. Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ και προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Την αγανάκτηση των εργαζομένων για τον θάνατο του συναδέλφου τους, τη βαθιά θλίψη για τον άδικο χαμό του και συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς του ανθρώπους εκφράζει η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Χανίων, απαιτώντας τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

«Μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει το γεγονός του νέου εργατικού δυστυχήματος στον νομό μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως «το τραγικό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" που συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι στα ξενοδοχεία των Χανίων και είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας μας, των λειψών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και της τραγικής υποστελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον νομό.

Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν περίτρανα ότι η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και γεύονται οι ξενοδόχοι, το κεφάλαιο συνολικά, πραγματικά τρέφεται από το αίμα της εργατικής τάξης! Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα ξενοδοχεία είναι ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που εξυπηρετούν διαχρονικά την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Εν μέσω πανδημίας, εξόφθαλμα πλέον φαίνονται οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους εργασιακούς χώρους, δικαιώματα τα οποία θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων, των μονοπωλίων στον Τουρισμό.

Η οργή και η αγανάκτηση όλων μας για τον άδικο χαμό του συναδέλφου θα πρέπει να μετατραπούν σε οργάνωση και διεκδίκηση».

Η «Ταξική Ενότητα» διεκδικεί άμεση διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, πλήρη αποζημίωση στην οικογένεια του 37χρονου εργαζόμενου, επαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ