ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μετακύλιση ευθυνών στον λαό, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας

Στο «κόκκινο» οι τουριστικοί προορισμοί

Eurokinissi

Για σημάδια σημαντικής αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας έγινε λόγος στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία, γεγονός που επιβεβαιώνει ξανά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα πρωτόκολλα - λάστιχο, αλλά και την επικίνδυνη λογική να παραπέμπει όλη τη διαχείρισή της στην εμβολιαστική κάλυψη. Αν και «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο», όπως αναφέρθηκε χτες, την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ως «αντίδοτο» για κάθε έλλειψη σε γιατρούς, νοσηλευτές, κρεβάτια ΜΕΘ, στόλο του ΕΚΑΒ, κρατικούς ελέγχους σε ΜΦΗ και χώρους δουλειάς.

Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αύξηση της τάξης του 25% στις εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ την τελευταία βδομάδα, ενώ η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων που παρουσιαζόταν μέχρι πρόσφατα έχει σταματήσει, και πως προβλέπεται μία ήπια αλλά σαφής αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες.

Οπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων είναι στο εργατικό δυναμικό, «διαγνώστηκαν λόγω της εφαρμογής των self tests» και νόσησαν εξαιτίας της απουσίας μέτρων προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι όσα self tests βγαίνουν θετικά πρέπει να επιβεβαιώνονται σε μία από τις ελάχιστες δομές ΠΦΥ με μοριακό έλεγχο, ή στον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και στον Τουρισμό είναι υποχρεωμένοι κάθε βδομάδα να πληρώνουν rapid test από την τσέπη τους.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει «μέτρα» τα οποία ούτε διασφαλίζουν την αναγκαία επιδημιολογική επιτήρηση ούτε θωρακίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντίθετα αποδυναμώνει περισσότερο τη δημόσια ΠΦΥ, μετακυλίοντας αρμοδιότητές της (π.χ. επιστημονική ενημέρωση για τα εμβόλια και εμβολιασμούς) στα φαρμακεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το υπουργείο Υγείας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή νέα διάταξη που προβλέπει 20 ευρώ αμοιβή για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία και 10 ευρώ για κάθε πρώτη δόση εμβολιασμού που θα κλείνουν. Πίσω από τη δήθεν «παροχή», η κυβέρνηση, πιστή στις «αξίες» της «ανταποδοτικότητας», διατηρεί το ρήμαγμα της ΠΦΥ, αρνούμενη να τη στελεχώσει και να τη χρηματοδοτήσει, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιεί κάθε πτυχή της πανδημίας για να «περπατήσει» παραπέρα η πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, συρρικνώνοντας κι άλλο τις κρατικές δαπάνες (φέτος έκοψε 96 εκατ. ευρώ από τη δημόσια ΠΦΥ).

Την ίδια ώρα, στη χτεσινή ενημέρωση εκφράστηκε ανησυχία για την ηπειρωτική Ελλάδα, για «ορεινές περιοχές όπου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι ψηλότερη και χαμηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη σ' αυτές τις περιοχές». Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ξεκίνησε μετά από 8 μήνες, πριν 10 μέρες (όπως και για τους κατάκοιτους, τους ασθενείς με Aλτσχάιμερ κ.λπ.), με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να αναπτύξει κινητές μονάδες εμβολιασμού και αντ' αυτών χρησιμοποίησε και αυτήν την ανάγκη προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Η ανησυχία εντείνεται και για τους τουριστικούς προορισμούς, όπως Ιος και Μύκονος, όπου δεν υπάρχουν καν ξενοδοχεία καραντίνας και οι δημόσιες δομές Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση των ...αστυνομικών δυνάμεων: 186 αστυνομικοί στη Μύκονο, 30 στην Ιο, «με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Από την άλλη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κινούμενος στη λογική της «ατομικής ευθύνης», αναλώθηκε σε εκκλήσεις στους κατοίκους και επισκέπτες στα παραπάνω νησιά, ενώ ανάλογη έκκληση έκανε σε σχέση με Ζάκυνθο, Λευκάδα, Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη και Ρόδο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό σήμερα από υγειονομικούς και σωματεία

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, που θα επισκεφθεί σήμερα το Νοσοκομείο Ηρακλείου, ετοιμάζει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του Σωματείου προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό σαλόνι του νοσοκομείου.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ - ΤΕΕ ΟΑΕΔ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

Διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.λπ.).
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό.
  • Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
  • Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Κατάργηση της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είμαστε ΥΠΕΡ του εμβολιασμού, λέμε ΟΧΙ στον διαχωρισμό εργαζομένων, στην αναστολή εργασίας και στις απολύσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Δεν κρύβονται οι κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΠΑΓΝΗ και η «φιέστα» που προετοιμάζεται, αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, «δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας και σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών, την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας».

Συρρικνώνονται και συγχωνεύονται εκ νέου κλινικές, επισημαίνει, «προκειμένου να μετατραπούν θάλαμοί τους σε κλίνες COVID. Οι εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι από τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχείς μετακινήσεις για το "μπάλωμα" των εκατοντάδων κενών. Λόγω υποστελέχωσης, κανόνας έχουν γίνει οι διπλοβάρδιες (πρωί - νύχτα) των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών για την κάλυψη των μονάδων κορονοϊού και των εμβολιαστικών κέντρων, η ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών τμημάτων από καθαρίστριες, μεταφορείς και τεχνολόγους, ενώ χρωστιούνται δεκάδες ρεπό και άδειες στον καθένα μας. Οι 640 κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου δεν μπορούν να καλυφθούν με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης. Ενα μέρος μόνο των κενών καλύφθηκε προσωρινά κυρίως με προσλήψεις επικουρικών, ενώ 284 συμβάσεις λήγουν μέχρι το τέλος του έτους. Οσον αφορά τις νέες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το ίδρυμα "Νιάρχος", εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, ενώ δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για να τις στελεχώσουν».

«Υπάρχουν», υπογραμμίζει, «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση της Υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού, οι οποίες δεν καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα προχωρούν τα σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και για επέκταση των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας (π.χ. προχωρά η παραχώρηση των πλυντηρίων του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες)».

Επίσης, καταγγέλλει τη διαρκή επίκληση της «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση, «επιχειρώντας να απαλλαγεί από τις δικές της ευθύνες, για την καθυστέρηση των εμβολιασμών, για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, για την απουσία ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας». «Η επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», προσθέτει, «χωρίς να προηγηθεί προσπάθεια πειθούς και χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, γεννά αγανάκτηση, σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και φέρνει αγωνία για τις κυρώσεις (αναστολή άνευ αποδοχών)».

Αύξηση σε όλους τους δείκτες

Εννέα άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από COVID-19 στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας αύξηση 5% στους θανάτους την τελευταία βδομάδα. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.935 θάνατοι.

Το τελευταίο 24ωρο 13 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 157, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται την τελευταία βδομάδα κατά 25%.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 173. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς. Την προηγούμενη βδομάδα οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 70% και τις τελευταίες μέρες κατά 28%. Συνολικά 1.344 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ 1 στους 2 είναι κάτω των 54 ετών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Τα νέα κρούσματα είναι 2.696, με τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες να καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 905 στην Αττική, 304 στη Θεσσαλονίκη, 120 στο Ηράκλειο, 108 στα Χανιά. Σε 38 ΠΕ καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων: 94 στη Ρόδο, 72 στην Αχαΐα, 61 στην Κορινθία, 60 στο Ρέθυμνο κ.ο.κ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 487.709 και τα ενεργά κρούσματα είναι 63.000.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα των εξής νησιών: Ρόδος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος, Ζάκυνθος, Λευκάδα. Ενώ για την εξίσου εκτεταμένη διασπορά σε Ιο και Μύκονο εξετάζεται η ίδια δέσμη «μέτρων», όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη 1 π.μ.

Ανεβαίνουν στο «επίπεδο 3 - αυξημένης επιτήρησης» (πορτοκαλί):

Οι ΠΕ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, και οι δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου.

Ανεβαίνουν στο κίτρινο: Οι ΠΕ Καστοριάς, Ξάνθης και Αρτας, οι δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, και κατεβαίνουν στο «2» οι δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου, και οι ΠΕ Ιωαννίνων και Γρεβενών. Οι δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ