Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μετακύλιση ευθυνών στον λαό, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας

Στο «κόκκινο» οι τουριστικοί προορισμοί

Eurokinissi

Για σημάδια σημαντικής αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας έγινε λόγος στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία, γεγονός που επιβεβαιώνει ξανά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα πρωτόκολλα - λάστιχο, αλλά και την επικίνδυνη λογική να παραπέμπει όλη τη διαχείρισή της στην εμβολιαστική κάλυψη. Αν και «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο», όπως αναφέρθηκε χτες, την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ως «αντίδοτο» για κάθε έλλειψη σε γιατρούς, νοσηλευτές, κρεβάτια ΜΕΘ, στόλο του ΕΚΑΒ, κρατικούς ελέγχους σε ΜΦΗ και χώρους δουλειάς.

Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αύξηση της τάξης του 25% στις εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ την τελευταία βδομάδα, ενώ η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων που παρουσιαζόταν μέχρι πρόσφατα έχει σταματήσει, και πως προβλέπεται μία ήπια αλλά σαφής αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες.

Οπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων είναι στο εργατικό δυναμικό, «διαγνώστηκαν λόγω της εφαρμογής των self tests» και νόσησαν εξαιτίας της απουσίας μέτρων προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι όσα self tests βγαίνουν θετικά πρέπει να επιβεβαιώνονται σε μία από τις ελάχιστες δομές ΠΦΥ με μοριακό έλεγχο, ή στον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και στον Τουρισμό είναι υποχρεωμένοι κάθε βδομάδα να πληρώνουν rapid test από την τσέπη τους.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει «μέτρα» τα οποία ούτε διασφαλίζουν την αναγκαία επιδημιολογική επιτήρηση ούτε θωρακίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντίθετα αποδυναμώνει περισσότερο τη δημόσια ΠΦΥ, μετακυλίοντας αρμοδιότητές της (π.χ. επιστημονική ενημέρωση για τα εμβόλια και εμβολιασμούς) στα φαρμακεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το υπουργείο Υγείας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή νέα διάταξη που προβλέπει 20 ευρώ αμοιβή για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία και 10 ευρώ για κάθε πρώτη δόση εμβολιασμού που θα κλείνουν. Πίσω από τη δήθεν «παροχή», η κυβέρνηση, πιστή στις «αξίες» της «ανταποδοτικότητας», διατηρεί το ρήμαγμα της ΠΦΥ, αρνούμενη να τη στελεχώσει και να τη χρηματοδοτήσει, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιεί κάθε πτυχή της πανδημίας για να «περπατήσει» παραπέρα η πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, συρρικνώνοντας κι άλλο τις κρατικές δαπάνες (φέτος έκοψε 96 εκατ. ευρώ από τη δημόσια ΠΦΥ).

Την ίδια ώρα, στη χτεσινή ενημέρωση εκφράστηκε ανησυχία για την ηπειρωτική Ελλάδα, για «ορεινές περιοχές όπου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι ψηλότερη και χαμηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη σ' αυτές τις περιοχές». Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ξεκίνησε μετά από 8 μήνες, πριν 10 μέρες (όπως και για τους κατάκοιτους, τους ασθενείς με Aλτσχάιμερ κ.λπ.), με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να αναπτύξει κινητές μονάδες εμβολιασμού και αντ' αυτών χρησιμοποίησε και αυτήν την ανάγκη προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Η ανησυχία εντείνεται και για τους τουριστικούς προορισμούς, όπως Ιος και Μύκονος, όπου δεν υπάρχουν καν ξενοδοχεία καραντίνας και οι δημόσιες δομές Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση των ...αστυνομικών δυνάμεων: 186 αστυνομικοί στη Μύκονο, 30 στην Ιο, «με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Από την άλλη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κινούμενος στη λογική της «ατομικής ευθύνης», αναλώθηκε σε εκκλήσεις στους κατοίκους και επισκέπτες στα παραπάνω νησιά, ενώ ανάλογη έκκληση έκανε σε σχέση με Ζάκυνθο, Λευκάδα, Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη και Ρόδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από σήμερα η διάθεση self tests για μαθητές (2021-10-14 00:00:00.0)
Πρωτόκολλα... (2021-09-18 00:00:00.0)
Κλείνει εμβολιαστικά κέντρα, στέλνει πελατεία στους ιδιώτες (2021-09-16 00:00:00.0)
Εκρηξη κρουσμάτων χτες, αύξηση ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αττική (2021-07-07 00:00:00.0)
«Ανοιγμα» με ατομική ευθύνη, «αυτοδιάγνωση» και εμβολιαστικά ευχολόγια (2021-05-13 00:00:00.0)
Μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» και ο λογαριασμός στα ασφαλιστικά ταμεία (2021-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ