Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζεται η εξάπλωση σε πολλές χώρες

Το Ισραήλ προχωρά στη χορήγηση τρίτης δόσης. Ξεπέρασαν τις 2.000 οι ημερήσιες μολύνσεις

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού και της μετάλλαξης «Δέλτα» που τείνει να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε σχεδόν 197 εκατ., ενώ είχαν καταγραφεί πάνω από 4,2 εκατ. θάνατοι.

Το Ισραήλ θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που προχωράει σε χορήγηση τρίτης δόσης και συγκεκριμένα θα προσφέρει ενισχυτική δόση του εμβολίου των «Pfizer» / «BioNTech» για τους άνω των 60 ετών και εφόσον περάσουν τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού (περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί), περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Η κυβέρνηση με την τρίτη δόση θέλει να αποφύγει «κοστοβόρα» μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του συστήματος Υγείας ή νέα lockdown. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης.

Η «Pfizer» δήλωσε την Τετάρτη πως χρειάζεται η επιπλέον δόση προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία απέναντι στον κορονοϊό και σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναγκαιότητα της χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, με τη φαρμακοβιομηχανία να θεωρεί πως είναι απαραίτητη για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Εξάλλου χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Pfizer», Αλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε πως με την πάροδο του χρόνου φθίνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και περίπου τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης πέφτει περίπου στο 84%, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Μεγαλώνει η «εστία» στην Κίνα

Αλλά και στην Κίνα, που είχε εξαλείψει σχεδόν την επιδημία στο έδαφός της έως την άνοιξη του 2020, η εστία που εντοπίστηκε στις 20 Ιούλη στην πόλη Νανκίν στα ανατολικά, έχει εξαπλωθεί πλέον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εδώ και μήνες. Πλέον 171 άνθρωποι στην επαρχία Ζιανγκσού, γειτονική της Σανγκάης, είναι θετικοί, ενώ η Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε άλλες τέσσερις επαρχίες.

Μάλιστα, η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις αρχές της Ζιανγκσού, εγείροντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή «Δέλτα». Η Κίνα έχει ήδη χορηγήσει 1,6 δισ. δόσεις εμβολίων, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στην τεράστια και πυκνοκατοικημένη επαρχία Σετσουάν εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα, ενώ στο Πεκίνο δύο, τα πρώτα εδώ και έξι μήνες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιαπωνία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10.000, ενώ στο Τόκιο - που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες - καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ 3.865 κρουσμάτων.

Στη Ρωσία τα κρούσματα ξεπέρασαν και χτες τις 23.000 ενώ άλλοι 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη Βραζιλία καταγράφηκαν πάνω από 1.300 θάνατοι σε ένα 24ωρο (553.179 συνολικά), ενώ και στην Τουρκία συνεχίζεται η ανοδική τάση κρουσμάτων και θανάτων με 22.000 και 76 αντίστοιχα σε ένα 24ωρο.

Το Ιράν θα παράξει κουβανικό εμβόλιο

Το Ιράν ξεκινάει την επόμενη βδομάδα να παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της Covid-19 - το «Soberana 2» - με την ονομασία «PastuCovac». Τόσο η Κούβα όσο και το Ιράν έχουν παράξει δικά τους εμβόλια.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι κλινικές δοκιμές των κουβανικών εμβολίων, «Soberana 2» και «Abdala», δείχνουν αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90%.

Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν είχε συνεργαστεί με το ινστιτούτο «Finlay» της Κούβας για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης του «Soberana 2», το οποίο εγκρίθηκε για έκτακτη χρήση στο Ιράν μέσα στον Ιούλη.

Μεξικό, Βιετνάμ, Αργεντινή και Τζαμάικα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να παράξουν ή να αγοράσουν τα κουβανέζικα εμβόλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνητικά στοιχεία για τη μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα (2021-10-06 00:00:00.0)
Κέρδη, ανταγωνισμοί και εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνουν εκτεθειμένους τους λαούς (2021-07-06 00:00:00.0)
Αύξηση κρουσμάτων και προειδοποιήσεις για νέο κύμα στην Ευρώπη (2021-07-02 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε χώρες της ΕΕ (2020-12-29 00:00:00.0)
Ανησυχία για μεταλλάξεις του κορονοϊού εν αναμονή των εμβολιασμών (2020-12-22 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία (2020-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ