Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων

Να διακόπτονται όλες οι υπαίθριες εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς απαιτούν σωματεία

EUROKINISSI

Με αρκετούς χώρους δουλειάς να μετατρέπονται σε καμίνια λόγω του καύσωνα, όπως εργοστάσια και εργοτάξια, μεταλλοβιομηχανίες, λιμάνια αλλά και οι δρόμοι όπου εργάζονται οι ταχυμεταφορείς, τα σωματεία βρίσκονται «επί ποδός» για να επιβάλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων ειδικά για εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται εκτεθειμένοι. Θυμίζουμε τις προκλητικές παραινέσεις της εργοδοσίας σε ταχυμεταφορείς στο προηγούμενο κύμα καύσωνα που με ηλεκτρονικά μηνύματα, αντί να σταματήσει τη δουλειά τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, έκανε συστάσεις για «πολλά υγρά» και ...τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

«Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να "βγει η δουλειά", γι' αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα». Επομένως, «απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».

Τα μέτρα που απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων από κυβέρνηση και εργοδοσία είναι τα εξής:

-- Να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.

-- Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον γιατρό Εργασίας και τον τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

-- Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38βαθμούς σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κ.τ.λ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.

-- Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-- Διαλείμματα ανά 1 ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36 βαθμούς, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

-- Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.

-- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

-- Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

-- Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

-- Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

Να απαγορευτούν οι διανομές μέσα στον καύσωνα

Να απαγορευτεί η διανομή προϊόντων με μηχανάκι για την προστασία των ντελιβεράδων, απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Οπως επισημαίνει, «οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού αντί να σταματήσουν τη διανομή ώστε να προστατευτεί η υγεία των διανομέων, με το προκλητικό 1 ευρώ ανά παραγγελία, προτρέπουν τους διανομείς να βγουν στο δρόμο και να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μη χάσουν τα κέρδη τους».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ζητά επίσης να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Την ανάγκη λήψης μέτρων επισημαίνει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά γίνονται ακόμα πιο αναγκαία απ' τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει με ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Το ΠΑΜΕ

Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ο υδράργυρος άρχισε το σκαρφάλωμα το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα να είναι σε διαρκή κινητοποίηση, καταθέτοντας μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. «Σε συνθήκες καύσωνα, όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση», σημείωνε, αναδεικνύοντας και τα προβλήματα από την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στους χώρους εργασίας με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ