Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ερευνητικά στοιχεία για τη μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 μετά το πέρασμα ορισμένου χρονικού διαστήματος καθώς και η ενδεχόμενη ανάγκη για χορήγηση «ενισχυτικών» δόσεων βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνητικών στοιχείων που δημοσιοποιούνται, καθώς και σχετικών αξιολογήσεων από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό μειώθηκε στο 47% (από 88%) έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε υψηλή, στο 90%, για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ακόμη και ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα».

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Lancet». Είχαν γίνει γνωστά ήδη από τον Αύγουστο, ωστόσο έπρεπε να ακολουθήσει η επιστημονική αξιολόγησή τους πριν από την επίσημη δημοσίευση.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα (σε ό,τι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης) φθίνει σταδιακά και δεν οφείλεται σε πιο μεταδοτικές παραλλαγές, ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως το εμβόλιο «Pfizer/BioNTech» είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις τρέχουσες ανησυχητικές παραλλαγές.

Με αυτά τα δεδομένα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου «Pfizer/BioNTech» για ηλικιωμένους και όσες ομάδες του πληθυσμού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Νέες σχετικές συστάσεις εξέδωσε τη Δευτέρα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Συγκεκριμένα, συστήνει μια επιπλέον δόση (3η δόση) των εμβολίων «Pfizer/BioNTech» και «Moderna» σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το νωρίτερο 28 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Πιο επιφυλακτικός παραμένει σε ό,τι αφορά τη χορήγηση 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, αναφέροντας πως για τα άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών θα μπορούσε να εξεταστεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη. Ωστόσο, αναφέρει πως μέχρι στιγμής ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ