Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Εργαλειοθήκες» για το κεφάλαιο και η ακρίβεια ... ήρθε για να μείνει

Με γενικόλογες αναφορές περί του πρόσκαιρου χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, αλλά και για την ανάγκη στενής παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών, ειδικά στον κλάδο της Ενέργειας, ολοκληρώθηκε η προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, έκανε λόγο και για μια εργαλειοθήκη μέτρων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη - μέλη για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα Ενέργειας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Π. Ντόναχιου τόνισε ότι συμμερίζεται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως η αύξηση των τιμών στην Ενέργεια είναι προσωρινή και πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το 2022. Το ζήτημα των ανατιμήσεων στην Ενέργεια θα συνεχίσει να απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών και τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτώβρη.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το φθινόπωρο, αλλά να μειωθεί το επόμενο έτος. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για πρόσκαιρη άνοδο που αντανακλά κατά κύριο λόγο την έντονη αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους, την αντιστροφή της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία και τις πιέσεις στο κόστος που απορρέουν από τις προσωρινές ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού. Οπως εκτιμούν, στη διάρκεια του 2022 αυτοί οι παράγοντες θα υποχωρήσουν ή δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη στον υπολογισμό του δωδεκάμηνου πληθωρισμού.

Με άλλα λόγια η ακρίβεια σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης «ήρθε για να μείνει», ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΚΤ, «καθώς η οικονομία ανακάμπτει περαιτέρω, υποστηριζόμενη και από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα. Αυτή η αύξηση αναμένεται ότι θα γίνει σταδιακά, δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η οικονομία να λειτουργήσει ξανά σε συνθήκες πλήρους χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και επομένως οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν συγκρατημένα».

Ουσιαστικά, λένε, οι μισθοί θα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού, μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Κόντρες και ανταγωνισμοί

Την ίδια ώρα, η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού συνδυάζεται με γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς αλλά και με μια σειρά από επιχειρηματικές κόντρες και ανακατατάξεις.

«Οι αναταράξεις στις θαλάσσιες μεταφορές και οι ελλείψεις πρώτων υλών και ενδιάμεσων εισροών δημιουργούν σοβαρά φαινόμενα συμφόρησης στις διεθνείς αλυσίδες προσφοράς», επισημαίνεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.

Λόγος γίνεται για πρωτοφανή επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των εμπορευμάτων από την πλευρά των προμηθευτών, ιδίως σε κλάδους που βασίζονται στις μεταφορές και σε εισροές από κλάδους που παρουσιάζουν ελλείψεις, όπως οι υπολογιστές και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα μηχανήματα, τα προϊόντα ξυλείας, τα αυτοκίνητα και τα χημικά. Μάλιστα, τον Ιούνη ο παγκόσμιος δείκτης για τους χρόνους παράδοσης των προμηθευτών (ΡΜΙ) σημείωσε πτώση - που σημαίνει μακρότερους χρόνους παράδοσης - στο χαμηλότερο επίπεδό του από την έναρξη κατάρτισης του δείκτη, το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ