ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ανεπαρκή τα στοιχεία για την ανάγκη ενισχυτικών δόσεων

Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England, PHE), τα επίπεδα του κορονοϊού σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Δέλτα» είναι αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα ή όχι, και επομένως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανόν ικανά να μεταδώσουν την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού, όσο εύκολα την μεταδίδουν οι μη εμβολιασμένοι.

Τα ευρήματα, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, συμπίπτουν με τα ευρήματα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το οποίο την περασμένη βδομάδα προειδοποίησε ότι εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Δέλτα» μπορούν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τις άλλες παραλλαγές, να την μεταδώσουν.

Η PHE επιβεβαίωσε ότι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με την παραλλαγή «Δέλτα» που νοσηλεύθηκαν από τις 19 Ιούλη στη Βρετανία, σχεδόν το 35% ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Η PHE αναφέρεται χωριστά σε μία άλλη παραλλαγή, την B.1.621, που εντοπίστηκε αρχικά στην Κολομβία (παραλλαγή «Κάπα») και έχει δώσει δείγματα ότι αποφεύγει την ανοσολογική απόκριση των εμβολίων ή προηγούμενης νόσησης. Χαρακτηρίζει την παραλλαγή «υπό έρευνα» και όχι «παραλλαγή υψηλού ενδιαφέροντος». Στην Αγγλία έχουν ήδη εντοπιστεί 37 κρούσματα αυτής της παραλλαγής.

Μόνο στην αρχή του «τέλους» της πανδημίας

Η πανδημία δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δήλωσε στο CNBC ο γνωστός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ, αναπαράγοντας προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Αν δεν εμβολιάσουμε τους πάντες σε πάνω από 200 χώρες, θα εξακολουθούν να υπάρχουν νέες παραλλαγές», είπε, προβλέποντας ότι ο κορονοϊός τελικά θα γίνει «ένας μόνιμος ιός», όπως η γρίπη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί μια «σούπερ παραλλαγή» και τα εμβόλια να μη λειτουργούν εναντίον της, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

«Θα είναι τόσο καταστροφικό αν συμβεί, που πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε. Και αυτό σημαίνει να εμβολιαστούν όλοι - όχι μόνο στη γειτονιά σας, όχι μόνο στη χώρα σας, αλλά σε όλο τον κόσμο», τόνισε. Παρ' όλα αυτά, μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και περισσότερες από 100 χώρες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% των ανθρώπων τους, καθώς και τα εμβόλια παράγονται με σκοπό το κέρδος, ενώ γίνονται «όπλο» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ενισχυτικές δόσεις

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να υπάρξει σύσταση για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) ετοιμάζονται να χορηγήσουν τρίτη δόση στους πιο ευάλωτους από τον Σεπτέμβρη.

Ο ΠΟΥ είναι επίσης επιφυλακτικός σχετικά με την έλλειψη δεδομένων για τις ενισχυτικές δόσεις και έχει ζητήσει από τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη να μην προχωρήσουν σε τρίτη δόση μέχρι να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Είναι προς το παρόν πολύ πρώιμο να επιβεβαιώσουμε αν και πότε θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση εμβολίων, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία από τις εμβολιαστικές εκστρατείες και τις μελέτες πόσο θα κρατήσει η προστασία από τα εμβόλια», ανέφερε ο EMA, ο οποίος βρίσκεται σε συνεργασία με τους φαρμακευτικούς ομίλους σχετικά με δεδομένα που θα υποστηρίζουν ενισχυτικές δόσεις. «Moderna» και «Pfizer» υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν σύντομα ενισχυτικές δόσεις για υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Η ΕΕ έχει «καπαρώσει» τους τελευταίους μήνες δισ. δόσεις από αρκετούς παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 για τα επόμενα έτη. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΕΜΑ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι «να μοιραστούμε δόσεις εκεί όπου μπορούμε».

Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες

Σε μια σειρά από χώρες αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, όπως στην Κίνα, όπου ανακοινώθηκαν χτες 125 νέα κρούσματα και άλλα 40 ασυμπτωματικά και διεξάγονται μαζικά τεστ σε διάφορες πόλεις.

Στη Γαλλία ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει αυξηθεί κατά 25% και έφτασε χτες τις 8.700. Με 1.556 ασθενείς στις ΜΕΘ ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε (+81%) από τις 21 Ιούλη. Στο Ιράν καταγράφηκαν πάνω από 540 θάνατοι σε ένα 24ωρο, αριθμός - ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Στη Βραζιλία άλλοι 400 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους (σχεδόν 1.000 την Κυριακή) με τους θανάτους συνολικά να ξεπερνούν τις 563.000.

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207. Τo 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Χτες 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα νέα κρούσματα της νόσου ήταν 2.595, εκ των οποίων 657 στην Αττική, 217 στη Θεσσαλονίκη, 214 στο Ηράκλειο, 145 στα Χανιά, 111 στη Ρόδο, 84 στην Αχαΐα.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 17 θάνατοι και 1.852 νέα κρούσματα. Το Σάββατο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εντοπίστηκαν 2.768 νέα κρούσματα. Το Σάββατο και την Κυριακή οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ήταν από 209, ενώ χτες έγιναν 212.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας βδομάδας αυξήθηκε κατά 35% και των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150. «Πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα», ομολόγησε ο Γκ. Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

ΚΡΗΤΗ
Χτυπάει συναγερμός από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού

Στα όριά τους ξανά οι δομές Υγείας στο νησί, καθώς τα κρούσματα και οι εισαγωγές αυξάνονται

Συρροή κρουσμάτων σε τρόφιμους γηροκομείου στο Ηράκλειο διαπιστώθηκε τις προηγούμενες μέρες, σημαίνοντας συναγερμό για μια ακόμα εστία κορονοϊού στην Κρήτη, που «κοχλάζει» αυτές τις μέρες από κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους τρόφιμους ήταν ανεμβολίαστοι, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς 8 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστοι, όπως κατάκοιτοι, ασθενείς με Αλτσχάιμερ κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελάχιστες κινητές μονάδες εμβολιασμού κατευθύνονται προς τα μεγάλα ξενοδοχεία, ικανοποιώντας τους όρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για άμεσο εμβολιασμό του προσωπικού, όχι επειδή τους έπιασε ο πόνος για την υγεία των εργαζομένων που έπιασαν δουλειά πριν ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού, αλλά προκειμένου «να παραταθεί η τουριστική σεζόν μέχρι τον Οκτώβρη».

Την ίδια στιγμή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κρήτης βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και συντονιστής των Μονάδων του νησιού, Δ. Γεωργόπουλος, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση θα εξελιχθεί δραματικά στο νησί το επόμενο διάστημα. Η Κρήτη θα ζήσει ό,τι βίωσε η Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», καθώς τα 25 από τα 27 κρεβάτια είναι ήδη κατειλημμένα.

«Στα 14 νοσηλεύονται ασθενείς COVID, ηλικίας 19 έως 84 ετών, και τα υπόλοιπα 11 εξυπηρετούν άλλα περιστατικά. Είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν τα 2 διαθέσιμα κρεβάτια. Ολοι οι ασθενείς COVID που νοσηλεύουμε στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», σημειώνει.

Στις ΜΕΘ της Κρήτης αντί για 108 νοσηλευτές υπηρετούν μόνο 81, εκ των οποίων πάνω από το 50% (οι 45) είναι συμβασιούχοι που πρόκειται να απολυθούν τον Μάρτη. Η κυβέρνηση μιλάει για νέες κλινικές COVID-19, επαναλαμβάνοντας όμως το ίδιο έργο από το πρώτο κύμα της πανδημίας: Χαρακτηριστικά, στο ΠΑΓΝΗ «άνοιξε» τρίτη κλινική COVID προερχόμενη από τη συρρίκνωση των κρεβατιών της Νεφρολογικής κλινικής, και για να στελεχωθεί κόπηκαν άδειες του προσωπικού, που είναι ήδη εξουθενωμένο.

Το ΚΚΕ

Να πυκνώσουν οι συστηματικοί προληπτικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς για την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία και τις εργασιακές συνθήκες (επάρκεια σε προσωπικό και αυστηρή τήρηση καθηκοντολογιών), συνολικά για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα γηροκομεία και στις παιδικές κατασκηνώσεις, μετά και τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν, απαιτεί η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. «Τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης, να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της υγείας του πληθυσμού», συμπληρώνει.

«Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται με τον πιο αποκρουστικό τρόπο οι ευθύνες της κυβέρνησης, με τα πρωτόκολλα - "σουρωτήρια" και τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφήνουν τις δομές ανοχύρωτες για χάρη της προστασίας του κέρδους, αδιαφορώντας για την υγεία των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΠ Κρήτης και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «στο ζήτημα του εμβολιασμού επενδύει αποκλειστικά στη χρεοκοπημένη συνταγή της "ατομικής ευθύνης", συνεχίζοντας τα αντιφατικά μέτρα, γεγονός που ενισχύει τον ανορθολογισμό και υπονομεύει την προστασία της υγείας του λαού».

Ψήφισμα των εργαζομένων στην «Παμμακάριστο»

«Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού. Αυτό το έχουμε αποδείξει άλλωστε, αφού είμαστε οι πρώτοι που εμβολιαστήκαμε, λειτουργώντας σαν παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο πληθυσμό, που είχε επιφυλακτικότητα για το καινούριο εμβόλιο. Στο νοσοκομείο μας το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό, γύρω στο 80%, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που έχουν φυσική ανοσία λόγω νόσησης.

Η κυβέρνηση (...) μας χρησιμοποιεί σαν "αποδιοπομπαίους τράγους" για να καλύψει τους λάθος χειρισμούς της στον έλεγχο της πανδημίας και στην καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος στον πληθυσμό (...) Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμούς για περικοπή μισθού και απολύσεις συναδέλφων μας», αναφέρει στο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος». Ο Σύλλογος απαιτεί: Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να χαρακτηριστεί επαγγελματική ασθένεια για το υγειονομικό προσωπικό η COVID-19, ενίσχυση της ΠΦΥ κ.ά.

Διαμαρτυρία αύριο στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στις δομές Πρόνοιας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), ενάντια «στην παραπέρα συρρίκνωση των δομών και στα τσάκισμα των δικαιωμάτων εργαζομένων και περιθαλπομένων», καθώς και στον σχεδιασμό - σύμφωνα με το ΔΣ του ΚΚΠΠΑ - για το κλείσιμο του «Μητέρα», της «Παιδόπολης» Αγίας Βαρβάρας και του ΠΙΚΠΑ Βούλας, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης, με ανάθεση ωστόσο του έργου σε ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι στο ΚΚΠΠΑ απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμία απόλυση, κανείς στον «πάγο» της αναστολής χωρίς μισθό, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, να μην κλείσουν οι προνοιακές δομές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ