ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα

Οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία στον κλάδο, με «αέρα στα πανιά» από την πολιτική της κυβέρνησης

...και συνέλευση στην Κέρκυρα
...και συνέλευση στην Κέρκυρα
Τον αγωνιστικό του βηματισμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου συνεχίζει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας.

Μετά τις στάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας, ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες από τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων της Δυτικής και Κεντρικής Κέρκυρας. Με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων «Mediterraneo», «Pelekas Monastery» και «Domes of Corfu (Grand Hotel Glyfada)», έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του «Glyfada», οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή τους για την επιβολή εξοντωτικών συνθηκών δουλειάς από την εργοδοσία, που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό τοπίο με ατομικές συμβάσεις. Τις τελευταίες μέρες, καταγγέλλει το Συνδικάτο, καταγράφηκαν στον συγκεκριμένο χώρο «εργατικά ατυχήματα, λιποθυμίες και παραιτήσεις ως συνέπεια της εντατικοποίησης, της πίεσης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η διεύθυνση του ξενοδοχείου κάλεσε την αστυνομία, αλλά οι εργαζόμενοι με την αποφασιστική στάση τους έριξαν στο κενό τα σχέδια διάλυσης της συγκέντρωσης, ενώ στη συνέλευση που πραγματοποίησαν εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για κλιμάκωση. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα με νέα στάση εργασίας στα ξενοδοχεία που εδρεύουν στις Δημοτικές Ενότητες Αχιλλείων, Κερκυραίων και Φαιάκων.

Οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία

Στάση εργασίας, συγκεντρώσεις...
Στάση εργασίας, συγκεντρώσεις...
Την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος εργαζόμενης και την απόλυσή της από ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή της Νικιάνας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Συναφή Επαγγέλματα Λευκάδας - Βόνιτσας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργαζόμενη βρέθηκε να «κρατάει» μόνη της ολόκληρο το ξενοδοχείο από τις αρχές του Ιούνη, να επωμίζεται όλο το βάρος της λειτουργίας του και να παραμένει στον χώρο όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες της βδομάδας.

Στην πορεία μάλιστα ανακάλυψε ότι ενώ εργαζόταν κανονικά είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής! Οταν ζήτησε από την εργοδοσία να μπει τέρμα στο απαράδεκτο αυτό καθεστώς, η απάντηση που πήρε ήταν ένα εξώδικο με την κοινοποίηση της απόλυσής της.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι η εργοδοσία αξιοποίησε ως δικαιολογία για την απόλυση «ότι δήθεν αρνούνταν να κάνει τεστ COVID», τη στιγμή που η εργαζόμενη ήταν εγκλωβισμένη διαρκώς στον χώρο δουλειάς, ενώ παρά τα αιτήματά της δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να υποβληθεί σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να τρομοκρατήσει την εργαζόμενη, έχει υποβάλει μήνυση κινώντας εναντίον της τη διαδικασία του αυτοφώρου!

«Σε όλο το νησί, που το τελευταίο διάστημα δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες, οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν δουλειά σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης. Τα 12ωρα είναι ο κανόνας σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ το κανονικό 8ωρο σχεδόν αποτελεί εξαίρεση. Τα κόλπα των εργοδοτών, με το να βάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενους χωρίς να το γνωρίζουν ενώ δουλεύουν κανονικά, πληθαίνουν και δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση, με το πρόσχημα των οικονομικών μέτρων για την πανδημία, έδωσε ακόμα μια ώθηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Απαιτεί να επιστρέψει άμεσα η εργαζόμενη στη δουλειά με ανθρώπινους όρους εργασίας και να της καταβληθούν οι νόμιμες αμοιβές για την υπερεργασία που έχει προσφέρει. Στο έδαφος των καταγγελιών που έχουν γίνει, τονίζει την ανάγκη να πάρει θέση το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, που έχει σύμβαση με το ξενοδοχείο, και να ελέγξει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε όσους βρίσκονται θετικοί και για λόγους «καραντίνας» διαμένουν στη συγκεκριμένη μονάδα.

Τέλος, την απόλυση εργαζόμενου που διεκδίκησε την εφαρμογή της τοπικής κλαδικής ΣΕΕ από ξενοδοχείο στην περιοχή του Πλατανιά καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Αλχημείες με 3ωρα, 2ωρα και μισθούς - χαρτζιλίκι

Κινητοποίηση αύριο, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στην εγκύκλιο με την οποία διευρύνονται οι «ελαστικές» μορφές εργασίας στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, καλεί το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η κυβέρνηση επεκτείνει τη μερική απασχόληση και τους μισθούς - ψίχουλα, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας στο καθεστώς της 3ωρης απασχόλησης που ήδη ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Με την αυριανή του κινητοποίηση το Σωματείο απαιτεί την απόσυρση της εγκυκλίου. Διεκδικεί: Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων. Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα - Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013 - 2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν έως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ' αυτά το 2020). Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Τη μερική απασχόληση, τα 3ωρα και τα 2ωρα, τις μειωμένες ώρες εργασίας και τον περιορισμένο αριθμό εργαζομένων που προβλέπει η κυβέρνηση για την καθαριότητα των σχολείων έχουν ήδη καταγγείλει μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει τον μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού καθώς και τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε δήμο της χώρας. Τα ανώτατα αυτά όρια υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών της καθαριότητας των σχολικών εγκαταστάσεων, σε πολλές περιπτώσεις υστερούν ακόμα και από τα αιτήματα των δήμων, ειδικά τώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κάθε δήμος «καθορίζει ελεύθερα τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των ατόμων που προσλαμβάνει, υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέγιστων ορίων». Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνονται μια σειρά από αλχημείες που μοιράζουν το λιγοστό προσωπικό σε 3ωρες και 2ωρες βάρδιες και τον ήδη πενιχρό μισθό σε δύο και τρεις εργαζόμενους. Σε περίπτωση που κάποιος δήμος αυξήσει τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης πέρα από το καθορισμένο ανώτατο όριο «η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των δήμων».

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Οχι» στο νέο εξοντωτικό ωράριο στο Εμπόριο

Σε αγώνα για να μην περάσουν οι νέες αλλαγές στο ωράριο εργασίας στο Εμπόριο καλεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και οργανώνει περιοδείες ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς. Χτες πραγματοποίησε περιοδείες σε καταστήματα του κέντρου, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στα καταστήματα της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που ενεργώντας για άλλη μια φορά για λογαριασμό των εργοδοτών νομοθέτησε την επέκταση του ωραρίου στο Εμπόριο. Συγκεκριμένα, «προαιρετικά» (όπως πάντα...) τα σούπερ μάρκετ και γενικά τα καταστήματα τροφίμων μπορούν να λειτουργούν μεταξύ 7.00 - 21.30, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, τα mall, τα εκπτωτικά χωριά, τα shop-in-shop μεταξύ 7.00 - 21.00.

Η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι θα το εφαρμόσει είναι η «Lidl Hellas», που τα καταστήματά της θα κλείνουν τις καθημερινές στις 21.30 και τα Σάββατα στις 21.00.

Οπως αναφέρει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, «η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται μετά τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, που νομοθέτησε την 10ωρη εργασία, μαζί με την "απελευθέρωση" της δουλειάς τις Κυριακές. Η "απελευθέρωση" των ωραρίων εργασίας είναι αυτό που δίνει τον απαραίτητο χώρο για να "απλωθεί" η επέκταση των ωρών που δουλεύει ένας εργαζόμενος, οι απαιτήσεις της εργοδοσίας για επέκταση των ωρών που μπορεί να μας απασχολεί».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα και να διεκδικήσουν: Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, να σταματήσει το αίσχος με τα χαρτζιλίκια των 300 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος στο Εμπόριο με μισθό κάτω από 750 ευρώ, να αυξηθούν αναλογικά και όλοι οι υπόλοιποι. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους. Κανένας εργαζόμενος με ελαστική μορφή απασχόλησης. Οχι στα ωράρια - λάστιχο, στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που διευρύνει το ωράριο εργασίας. Να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το πρόγραμμα εργασίας τους όλο τον μήνα.

Το διευρυμένο ωράριο και τη δουλειά τις Κυριακές στα σούπερ μάρκετ καταγγέλλει και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας.

Δουλειά στο λιοπύρι στη Λέσβο

Την καταπάτηση κάθε μέτρου προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, από τη διεύθυνση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καταγγέλλει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Από τις 2 έως τις 5 Αυγούστου η διεύθυνση επέβαλε στους εργαζόμενους στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου «τη συνέχιση των εργασιών μετά τις 12 μ. και μέχρι το τέλος του ωραρίου (3.30 μ.μ.), τις ώρες που επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, αποτρεπτικές για εξωτερικές εργασίες». Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου απαίτησε με παρεμβάσεις της μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, όπως και σε άλλους χώρους. Ωστόσο η διεύθυνση του Μουσείου «αρνήθηκε την παύση των εργασιών και καταπάτησε κατάφωρα κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων». «Για την εργοδοσία η κερδοφορία και η ολοκλήρωση ενός έργου με κάθε κόστος είναι πρωτεύον ζήτημα. Ομως, κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ