Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Αλχημείες με 3ωρα, 2ωρα και μισθούς - χαρτζιλίκι

Κινητοποίηση αύριο, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στην εγκύκλιο με την οποία διευρύνονται οι «ελαστικές» μορφές εργασίας στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, καλεί το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η κυβέρνηση επεκτείνει τη μερική απασχόληση και τους μισθούς - ψίχουλα, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας στο καθεστώς της 3ωρης απασχόλησης που ήδη ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Με την αυριανή του κινητοποίηση το Σωματείο απαιτεί την απόσυρση της εγκυκλίου. Διεκδικεί: Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων. Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα - Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013 - 2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν έως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ' αυτά το 2020). Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Τη μερική απασχόληση, τα 3ωρα και τα 2ωρα, τις μειωμένες ώρες εργασίας και τον περιορισμένο αριθμό εργαζομένων που προβλέπει η κυβέρνηση για την καθαριότητα των σχολείων έχουν ήδη καταγγείλει μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει τον μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού καθώς και τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε δήμο της χώρας. Τα ανώτατα αυτά όρια υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών της καθαριότητας των σχολικών εγκαταστάσεων, σε πολλές περιπτώσεις υστερούν ακόμα και από τα αιτήματα των δήμων, ειδικά τώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κάθε δήμος «καθορίζει ελεύθερα τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των ατόμων που προσλαμβάνει, υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέγιστων ορίων». Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνονται μια σειρά από αλχημείες που μοιράζουν το λιγοστό προσωπικό σε 3ωρες και 2ωρες βάρδιες και τον ήδη πενιχρό μισθό σε δύο και τρεις εργαζόμενους. Σε περίπτωση που κάποιος δήμος αυξήσει τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης πέρα από το καθορισμένο ανώτατο όριο «η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των δήμων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ