ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνεται η κατάσταση στα σύνορα, με βίαιες απωθήσεις μεταναστών

«Καλή ιδέα» η ανέγερση φράχτη, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καθώς συνεχίζεται η εργαλειοποίηση των μεταναστών στο πλαίσιο γεωπολιτικών αντιθέσεων και χιλιάδες μετανάστες απωθούνται με τη βία στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «καλή ιδέα» την ανέγερση φράχτη στα σύνορα των δύο χωρών, για την «αντιμετώπιση των παράνομων διελεύσεων μεταναστών», ξεκαθαρίζοντας πως αυτός δεν θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Μέχρι προχτές, σε διάστημα μιας βδομάδας η κρατική συνοριοφυλακή της Λιθουανίας επαναπροώθησε στη Λευκορωσία με τη χρήση βίας τουλάχιστον 1.300 μετανάστες - Ιρακινούς στην πλειοψηφία τους - ενώ και οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες «έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις προκλήσεις της Λιθουανίας και τις παράνομες εισόδους».

Σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, το Μινσκ δήλωσε τον Ιούνη ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που το δεσμεύει να υποδεχτεί «παράνομους» μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην ΕΕ από λευκορωσικό έδαφος.

Στο μεταξύ η Λετονία κήρυξε χτες και μέχρι τις 10 Νοέμβρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο εισήλθαν περίπου 200 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ηδη οι περιπολίες των Λετονών συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί από στρατιώτες, αστυνομικούς και μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.

Τα σύνορα Λετονίας - Λευκορωσίας ουσιαστικά θα κλείσουν για όλους, θα επιτραπεί και τυπικά στις δυνάμεις ασφαλείας της Λετονίας να κάνουν χρήση σωματικής βίας για να απωθήσουν μετανάστες, ενώ οι λετονικές αρχές δεν θα δέχονται αιτήσεις για παροχή ασύλου.

«Το καθεστώς της Λευκορωσίας διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της ΕΕ», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς.

Η Λετονία έχει ξεκινήσει την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έργο όμως το οποίο έχει σταματήσει και πρόκειται να ξαναρχίσει.

Τέλος, και η Πολωνία ανακοίνωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν εισέλθει στο έδαφός της 349 μετανάστες από τη Λευκορωσία.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο που «στοχεύει» ξένα ΜΜΕ κατατέθηκε στη Βουλή

Σε μια αντιπαράθεση με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις

Νομοσχέδιο σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία ΜΜΕ στην Πολωνία, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο τηλεοπτικού δικτύου αμερικανικής ιδιοκτησίας που επικρίνει την πολωνική κυβέρνηση, κατατέθηκε προς ψήφιση χτες στο κοινοβούλιο.

Η τροποποίηση που προσπαθεί να περάσει η πολωνική κυβέρνηση στη νομοθεσία που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενισχύει την απαγόρευση που ισχύει ήδη και περιορίζει το ποσοστό ιδιοκτησίας που μπορούν να έχουν μη ευρωπαϊκές εταιρείες στα πολωνικά ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε συνολικότερες γεωπολιτικές αντιθέσεις και σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, και ενδέχεται να επηρεάσει το «παζάρι» Πολωνίας - ΗΠΑ, αλλά και Πολωνίας - ΕΕ. Ηδη οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Πολωνία για ζητήματα «ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας».

«Θα θέλατε τα πολωνικά ΜΜΕ να αγοράζονται χωρίς κανόνες και εμπόδια από οποιονδήποτε στον κόσμο;», έθεσε το ερώτημα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Το κόμμα του, «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να εμποδίσει χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να αποκτήσουν τον έλεγχο πολωνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, και έχει καταγγείλει ότι ξένα ΜΜΕ αλλοιώνουν τη δημόσια συζήτηση, βλάπτοντας τα πολωνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με επικριτές του νομοσχεδίου, στοχεύει να φιμώσει το τηλεοπτικό δίκτυο «TVN24», από τα πιο δημοφιλή στη χώρα, η άδεια του οποίου λήγει στις 24 Σεπτέμβρη και αν δεν ανανεωθεί «θα κινδυνεύσουν μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις».

Στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «Ενωμένη Δεξιά» αποχώρησε, αφού ο Μοραβιέτσκι απέπεμψε τον επικεφαλής του από αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο συνασπισμός - που κυβερνά από το 2015 - ενδέχεται να διατηρήσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς κάποιοι βουλευτές του κόμματος «Συμφωνία» (που αποχώρησε) αναμένεται να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Τον τελευταίο καιρό υπήρχαν εντάσεις στον συνασπισμό και οι επικρίσεις της «Συμφωνίας» για τη φορολογική μεταρρύθμιση εμφανίζονται ως αφορμή για τις τελευταίες εξελίξεις.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από τις πυρκαγιές

Χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα στη Βόρεια Αλγερία

Copyright 2021 The Associated

Χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα στη Βόρεια Αλγερία
Πολύνεκρες εκτός από καταστροφικές αποδεικνύονται οι πυρκαγιές που πλήττουν από την αρχή της βδομάδας την Αλγερία, καθώς κάηκαν ζωντανοί τουλάχιστον 69 άνθρωποι - 28 στρατιώτες και υπόλοιποι πολίτες.

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Καβυλία της Βόρειας Αλγερίας, όπου μαίνεται το κύριο πύρινο μέτωπο, το οποίο εκδηλώθηκε κατά πάσα πιθανότητα από εμπρηστές, που αξιοποίησαν τον καύσωνα και την υψηλή ξηρασία. Οι 28 στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν περίπου 100 πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί σε φλεγόμενες ορεινές περιοχές.

Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στοίχισαν τη ζωή 17 κατοίκων στην Τίζι Ούζου και στη Σετίφ, κατά τον πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρωθυπουργό Αϊμάν Μπεναμπντεραμάν το βράδυ της Τρίτης.

Ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν εξέφρασε μέσω Twitter τη θλίψη του για τον θάνατο των στρατιωτικών που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, συλλυπούμενος τις οικογένειες των θυμάτων. Το δε υπουργείο Εθνικής Αμυνας διευκρίνισε ότι άλλοι 14 στρατιώτες υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών.

Συνταρακτικά στιγμιότυπα από τις πυρκαγιές έχουν αναρτηθεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), που δείχνουν χιλιάδες απανθρακωμένους κορμούς δέντρων, χωριά που τα πνίγουν οι καπνοί στο φόντο φλεγομένων λόφων, εκατοντάδες ζώα που ψυχορραγούν. Στα ΜΚΔ γίνονται εκκλήσεις προκειμένου να σταλούν επίδεσμοι και κρέμες για εγκαύματα σε νοσοκομεία και κέντρα αντιμετώπισης της κρίσης, όπου οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά είναι μεγάλες. Γίνονται κι άλλες εκκλήσεις, ιδίως προς τις αρχές, προκειμένου να ζητήσουν διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.

Ξεκινούν ιδιωτικοποιήσεις

Λίγες μέρες πριν, την Κυριακή, ο Ταμπούν ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινά ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών τραπεζών και δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που χρηματοδοτούν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπου 60% και δίνουν το 94% των συνολικών κερδών από εξαγωγές. Στην Αλγερία υπάρχουν έξι κρατικές τράπεζες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πλημμύρες που προκλήθηκαν από μεγάλες βροχοπτώσεις έπληξαν χτες τις βόρειες ακτές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μια γέφυρα στο Μπαρτίν τραυματίζοντας 13 ανθρώπους και 12 χωριά να μείνουν χωρίς ρεύμα. Το κρατικό δίκτυο «TRT Haber» μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του λόγω καρδιακής ανακοπής στη βόρεια επαρχία Μπαρτίν και ότι σωστικά συνεργεία αναζητούν έναν αγνοούμενο. Οι πλημμύρες έρχονται μετά από τις πυρκαγιές - από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας - που έπληξαν τις νοτιοδυτικές περιοχές τις τελευταίες δύο βδομάδες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Twitter ανέστειλε για 7 μέρες τον λογαριασμό της βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ - Γκριν (που έχει στενές σχέσεις με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ) επειδή ανάρτησε ψευδές μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παραιτήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, μετά από πολύμηνες πιέσεις και θύελλα αντιδράσεων για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς 11 πρώην και νυν συνεργάτιδών του. Μερικές ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διόρισε τον βετεράνο Αφροαμερικανό εισαγγελέα Ντάμιαν Γουίλιαμς επικεφαλής στην Εισαγγελία του Μανχάταν, σε ένα από τα ομοσπονδιακά εισαγγελικά γραφεία υψηλού προφίλ σε παναμερικανικό επίπεδο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο αποδοκίμασε την απόφαση δικαστηρίου της Κίνας να επιβάλει στον επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ, υπήκοο Καναδά, 11χρονη ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία, εξέλιξη που η Οτάβα και η Ουάσιγκτον εκλαμβάνουν ως αντίποινα για τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας «Huawei», που θεωρείται μέρος της διπλωματικής διένεξης.

ΣΟΥΔΑΝ
Στο Δικαστήριο της Χάγης ο πρώην Πρόεδρος Μπασίρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση του πρώην Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ, στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) καθώς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούφ του δυτικού Σουδάν.

Η Σουδανή υπουργός Εξωτερικών, Μαριάμ αλ Μάχντι, ανακοίνωσε ότι ο (επί 30 χρόνια) πρώην Πρόεδρος θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες ή βδομάδες στις αρχές του ΔΠΔ μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ομάρ αλ Μπασίρ ανατράπηκε το 2019 έπειτα από μαζικές πολύμηνες κινητοποιήσεις λαϊκών στρωμάτων αλλά και ως αποτέλεσμα ενδοαστικών αντιπαραθέσεων που ήθελαν «αλλαγή φρουράς».

ΗΠΑ
Νέος σύμβουλος για την Ενέργεια

Ο Αμος Χοκστάιν διορίστηκε νέος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα πολιτικής που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, με κύριο μέλημα τις διεργασίες γύρω από τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Ο Χοκστάιν είχε διατελέσει (2014 - 2017) σύμβουλος της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Ενέργειας και έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του «Νord Stream 2», αποκαλώντας τον «υπαρξιακή κρίση για την Ουκρανία» καθώς αυτή είναι μία από τις χώρες που παρακάμπτονται από τον συγκεκριμένο αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χοκστάιν σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2015 στην «Καθημερινή» είχε χαρακτηρίσει «φανταστική ιδέα» την ενδεχόμενη κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου, αντί του αγωγού «East Med», που κατά τη γνώμη του είναι ένα «δύσκολο» και δαπανηρό εγχείρημα. Είχε δε προκρίνει ως καλύτερη επιλογή την αξιοποίηση των υφιστάμενων τερματικών σταθμών φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε απεργία οι σιδηροδρομικοί

Σε πανεθνική απεργία βρίσκονται από χτες μέχρι αύριο Παρασκευή οι σιδηροδρομικοί της «Deutsche Bahn», της γερμανικής δημόσιας εταιρείας λειτουργίας των σιδηροδρόμων, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη διοίκηση.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, η απεργία εγκρίθηκε με 95% σε ψηφοφορία μεταξύ των σχεδόν 37.000 μελών του συνδικάτου.

Η «Deutsche Bahn» προτείνει αύξηση 1,5% στους μισθούς από τον Γενάρη του 2022 και στη συνέχεια 1,7% από τον Μάρτη του 2023. Το συνδικάτο ζητά αύξηση 1,4% από το 2021 καθώς και μπόνους 600 ευρώ, και στη συνέχεια 1,8% το 2022. Σύμφωνα με το GDL η απεργία ξεκίνησε με επιτυχία και περίπου 700 τρένα ακινητοποιήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ