Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο που «στοχεύει» ξένα ΜΜΕ κατατέθηκε στη Βουλή

Σε μια αντιπαράθεση με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις

Νομοσχέδιο σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία ΜΜΕ στην Πολωνία, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο τηλεοπτικού δικτύου αμερικανικής ιδιοκτησίας που επικρίνει την πολωνική κυβέρνηση, κατατέθηκε προς ψήφιση χτες στο κοινοβούλιο.

Η τροποποίηση που προσπαθεί να περάσει η πολωνική κυβέρνηση στη νομοθεσία που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενισχύει την απαγόρευση που ισχύει ήδη και περιορίζει το ποσοστό ιδιοκτησίας που μπορούν να έχουν μη ευρωπαϊκές εταιρείες στα πολωνικά ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε συνολικότερες γεωπολιτικές αντιθέσεις και σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, και ενδέχεται να επηρεάσει το «παζάρι» Πολωνίας - ΗΠΑ, αλλά και Πολωνίας - ΕΕ. Ηδη οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Πολωνία για ζητήματα «ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας».

«Θα θέλατε τα πολωνικά ΜΜΕ να αγοράζονται χωρίς κανόνες και εμπόδια από οποιονδήποτε στον κόσμο;», έθεσε το ερώτημα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Το κόμμα του, «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να εμποδίσει χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να αποκτήσουν τον έλεγχο πολωνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, και έχει καταγγείλει ότι ξένα ΜΜΕ αλλοιώνουν τη δημόσια συζήτηση, βλάπτοντας τα πολωνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με επικριτές του νομοσχεδίου, στοχεύει να φιμώσει το τηλεοπτικό δίκτυο «TVN24», από τα πιο δημοφιλή στη χώρα, η άδεια του οποίου λήγει στις 24 Σεπτέμβρη και αν δεν ανανεωθεί «θα κινδυνεύσουν μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις».

Στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «Ενωμένη Δεξιά» αποχώρησε, αφού ο Μοραβιέτσκι απέπεμψε τον επικεφαλής του από αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο συνασπισμός - που κυβερνά από το 2015 - ενδέχεται να διατηρήσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς κάποιοι βουλευτές του κόμματος «Συμφωνία» (που αποχώρησε) αναμένεται να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Τον τελευταίο καιρό υπήρχαν εντάσεις στον συνασπισμό και οι επικρίσεις της «Συμφωνίας» για τη φορολογική μεταρρύθμιση εμφανίζονται ως αφορμή για τις τελευταίες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ