Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Με το βλέμμα στο Ιράν οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι πρόσφατες απειλές του Ισραήλ για την εξαπόλυση (πολλαπλώς επικίνδυνης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο) επίθεσης στο Ιράν, η πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο και η όξυνση στις σχέσεις με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» φαίνεται πως ανάγκασαν τον νέο διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, να μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να βολιδοσκοπήσει εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, της Μοσάντ και του στρατού.

Ο Μπερνς, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ από το βράδυ της Τρίτης, είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον Ναφτάλι Μπένετ, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου Σιμρίτ Μέιρ, του στρατιωτικού συμβούλου, ταξίαρχου Αβι Γκιλ, του επικείμενου επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Εγιάλ Χουλάτα. Συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις αντιρρήσεις του Ισραήλ στη διατήρησή του, τις διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη τον Σεπτέμβρη καθώς και την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις επιθέσεις του περασμένου Μάη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολούθησε η συνάντηση του Γουίλιαμ Μπερνς με τον νέο αρχηγό της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο οποίος του παρουσίασε «απόρρητα στοιχεία» της υπηρεσίας του για τον νέο Ιρανό Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 12», ο Νταβίντ Μπαρνέα έδωσε στον Μπερνς ένα ντοσκέ με απόρρητα στοιχεία που παρουσιάζουν την πιο μελανή εικόνα για τον Πρόεδρο του Ιράν, καθώς φέρεται πως επιχειρείται μεταξύ άλλων να εμφανιστεί ως «ακραίος, απρόβλεπτος, αναξιόπιστος, διεφθαρμένος, σκληρός» αλλά και ως άτομο που αντιμετωπίζει «ψυχολογικές διαταραχές».

Η στάση του Γουίλιαμ Μπερνς απέναντι σε όλα αυτά δεν έγινε άμεσα γνωστή. Είναι ωστόσο ενδεικτική η επιλογή του να μεταβεί μετά τις συναντήσεις με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους (αργότερα χτες) στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Ματζίντ Φανάζ.

Ας σημειωθεί ότι κατά την παρουσία του Γουίλιαμ Μπερνς ολοκληρώθηκαν οι (πρώτες του είδους) αμερικανο-ισραηλινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις «Desert Eagle», με τη συμμετοχή δεκάδων αεροσκαφών τύπου «F-15» από την Πολεμική Αεροπορία των δύο χωρών στο νότιο Ισραήλ.

Επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στο Μαρόκο

Στο πλαίσιο των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» που υπογράφηκαν πέρσι τον Σεπτέμβρη και αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες δίχως την επίλυση του Παλαιστινιακού, ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στο Μαρόκο.

«Προσγειωθήκαμε στο Μαρόκο. Είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ το Ισραήλ σ' αυτήν την ιστορική επίσκεψη», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός στο Twitter φθάνοντας στη Ραμπάτ.

Το Μαρόκο ήταν η τέταρτη αραβική χώρα (μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν) που εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ το 2020 υπό τις προτροπές του πρώην Αμερικανού Προέδρου ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της μαροκινής «κυριαρχίας» στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Ο Λαπίντ στη συνέχεια εγκαινίασε το «Γραφείο Συνδέσμου του Ισραήλ» στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα. Σήμερα Πέμπτη ο Λαπίντ θα μεταβεί στην Καζαμπλάνκα όπου θα συναντηθεί με ραβίνους και μέλη της μεγαλύτερης εβραϊκής συναγωγής της πόλης, Μπεθ Ελ.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού από το 2003.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ (2023-01-28 00:00:00.0)
Διεργασίες με φόντο μια «βεντάλια» ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών (2022-11-12 00:00:00.0)
Αλλο ένα θύμα από ισραηλινή επιδρομή (2022-06-30 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το Ιράν και το Παλαιστινιακό (2022-03-29 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων (2021-09-21 00:00:00.0)
Ο Λευκός Οίκος στέλνει τον Μπερνς για «διαβουλεύσεις» (2008-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ