Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Παρέμβαση για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και ιδιαίτερα των 6 δραπετών από τις φυλακές Γκιλμπόα που συνελήφθησαν εκ νέου, απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση με κοινή δήλωσή τους 200 παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων, ζητούν την άμεση συγκρότηση «ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής» που θα επιτηρεί την κατάσταση της υγείας και της ζωής των 6 συλληφθέντων δραπετών από τις φυλακές Γκιλμπόα μετά τις καταγγελίες των δικηγόρων τους για ιδιαίτερα σκληρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στη διάρκεια εξαντλητικών ανακρίσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τη σύλληψή τους.

Οι τελευταίοι δύο από τους έξι δραπέτες συνελήφθησαν την Κυριακή σε ανατολική περιοχή της πόλης Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Είχαν προηγηθεί έντονες φήμες λίγες ώρες νωρίτερα πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για εξαπόλυση στρατιωτικής εισβολής μεγάλης κλίμακας στην πόλη, ενώ αντίστοιχες απειλές είχε εκτοξεύσει λίγες μέρες νωρίτερα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Αβίβ Κοχαβί.

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ισραήλ - Σουηδίας

Στο μεταξύ, την πρώτη επικοινωνία τους μετά από περίπου 7 χρόνια είχαν πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί Εξωτερικών Σουηδίας και Ισραήλ με πρωτοβουλία της Στοκχόλμης και αφορμή την πρόσφατη εβραϊκή Πρωτοχρονιά. Η Σουηδέζα υπουργός ΥΠΕΞ, Αν Λιντλ, διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γ. Λαπίντ, για τη σθεναρή «δέσμευση» της χώρας της στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και την αναγνώρισή του ως «πατρίδας του εβραϊκού λαού». Ο δε Λαπίντ ανέφερε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία και φιλία «με σεβασμό στις πεποιθήσεις και διαφορές».

Οι σχέσεις Ισραήλ - Σουηδίας είχαν «παγώσει» μετά την απόφαση, τον Οκτώβρη του 2014, από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαργκότ Γουόλστρομ, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του σε Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ισραήλ με αφορμή την 1η επέτειο των «συμφωνιών του Αβραάμ» που οδήγησαν στην ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες. Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενθαρρύνει περισσότερες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να συνάψουν σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω οι εδώ και χρόνια σχέσεις του τελευταίου με Αίγυπτο και Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ