Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΡΩΣΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ελλείψεις, συμφωνίες και παζάρια για το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν αδιάκοπα στην Ευρώπη, με καθοριστικό παράγοντα οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και εντός της ΕΕ. Το βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ που ήδη πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Χτες, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 908 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, μετά την απόφαση του ρωσικού ομίλου «Gazprom» να μην ανοίξει πρόσθετες δυνατότητες για διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ενώ υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι οι ρωσικές ροές μέσω του βασικού αγωγού «Yamal-Europe» θα παραμείνουν περιορισμένες τον Οκτώβρη.

Λίγες βδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, οι χώροι αποθήκευσης έχουν γεμίσει με λιγότερο από 72%, το χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή του χρόνου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η μείωση της προσφοράς έχει αυξήσει και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Σαράντα ευρωβουλευτές χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής που πρωτοστατούν στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ζήτησαν με επιστολή στην Κομισιόν έρευνα για την εκτόξευση των τιμών, καταγγέλλοντας «άρνηση της "Gazprom" να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών» και «χειραγώγηση της αγοράς».

Η δε «Gazprom» διαβεβαίωσε ότι «εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και προσπαθεί να ικανοποιήσει τα επιπλέον αιτήματα».

«Οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα δυνατά ρεκόρ. Και ίσως στο προσεχές μέλλον και αυτά τα ρεκόρ θα σπάσουν με την σειρά τους», ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «η Ευρώπη θα εισέλθει στην περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα με έλλειμμα σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έναρξη λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν του "Nord Stream 2" θα εξισορροπήσει τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», τόνισε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του ρωσικού αγωγού και πιέζοντας για να δοθεί σύντομα έγκριση από τις ευρωενωσιακές αρχές.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2022, ενώ η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να πάρει γνώμη της Κομισιόν, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και τέσσερις μήνες.

Χτες, στο μεταξύ ανακοινώθηκε πως η Νορβηγία θα επιτρέψει στην κρατική «Equinor» και στους εταίρους της να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τους επόμενους 12 μήνες, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. Η «Equinor», δεύτερη στην τροφοδοσία της Ευρώπης μετά την «Gazprom», θα αυξήσει κατά 2 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές φυσικού αερίου από 1η Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειώθηκαν κατά 50% οι εισαγωγές της Ευρώπης μέσω αγωγών (2024-01-03 00:00:00.0)
Νέες μειώσεις στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη (2022-06-17 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο (2021-10-28 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο από το 2023 (2021-09-15 00:00:00.0)
Αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου σε Τουρκία και Ευρώπη (2021-01-13 00:00:00.0)
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια (2011-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ