Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΓΚΕΒ
Στο επίκεντρο το Ιράν και το Παλαιστινιακό

Από τη συνάντηση των 6 ΥΠΕΞ

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση των 6 ΥΠΕΞ
Χαρακτήρα τακτικού περιφερειακού διπλωματικού φόρουμ αποφασίστηκε να πάρει η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των Ισραήλ, ΗΠΑ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Μπαχρέιν και Μαρόκου, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κιμπούτς Σντε Μπόκερ της ερήμου Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Στο κλείσιμο των εργασιών της συνόδου οι έξι υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις, με πρώτο τον Ισραηλινό Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικοδόμηση μίας νέας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας κατά «κοινών εχθρών», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς «το Ιράν και τους ένοπλους αντιπροσώπους του». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το Ισραήλ «βαδίζει στον δρόμο της ειρήνης» και ότι «ανοίγει η πόρτα σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

Διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της περιοχής «δεν θα παραδοθούν στην τρομοκρατία» και θα συνεχίσουν «στο μονοπάτι της ειρήνης». Τόνισε πως όλοι καταδίκασαν ομόφωνα την «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Χαντέρα που εξαπέλυσαν το βράδυ της Κυριακής δύο Αραβες βεδουίνοι ισλαμιστές, Ισραηλινοί πολίτες, κάνοντας χρήση «αδιάκριτων πυρών» σε κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 Ισραηλινών φαντάρων 19 ετών και τον τραυματισμό άλλων 12 ατόμων. Αφορμή για την καταδίκη της επίθεσης, που επιδοκιμάστηκε ως «πράξη αντίστασης» από τη «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ», έδωσε το επιπρόσθετο γεγονός ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε νωρίς χτες το «Ισλαμικό Κράτος».

Συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ισραήλ

Πριν τη σύνοδο στη Νεγκέβ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που ξεκίνησε περιοδεία από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη (με επόμενους σταθμούς, τις επόμενες μέρες, το Μαρόκο και την Αλγερία), συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ (ο οποίος χτες διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) και τους Ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και Αμυνας Μπένι Γκαντς. Παραδέχτηκε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν διαφορές στο θέμα του Ιράν και μίας πιθανής συμφωνίας, ωστόσο τόνισε πως οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία έναντι της Τεχεράνης, «με ή χωρίς συμφωνία». Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες» να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ευχαρίστησε επίσης το Ισραήλ για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του στην ουκρανική κρίση, τονίζοντας πως αυτός ασκείται σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με τις ΗΠΑ. Ζήτησε δε μέτρα «αποκλιμάκωσης της έντασης» στα παλαιστινιακά εδάφη, ώστε να παραμείνουν ορατές οι προοπτικές για διαπραγμάτευση με στόχο τη λύση στη βάση των δύο κρατών.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Μπένετ ανακοίνωσε την ανέγερση πέντε νέων εβραϊκών εποικισμών στην έρημο Νεγκέβ, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ακούν τα λόγια αλλά να δουν «τα έργα» των κατοχικών δυνάμεων.

Η συνάντηση με τον Αμπάς

Το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στη Ραμάλα και συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «ανοικοδομήσουν» τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, μετά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμπάς, από την άλλη, επανέλαβε τα αιτήματα για τερματισμό της κατοχής, της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών και των επιθέσεων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων. Κατηγόρησε δε το Ισραήλ μεταξύ άλλων και για «εξιουδαϊσμό» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τις διώξεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους από οργανώσεις Εβραίων εποίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ