Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της χώρας

Οι ΗΠΑ «δεν μετανιώνουν» για την απόσυρση των στρατευμάτων, δήλωσε ο Μπάιντεν

Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, την οποία ελέγχουν πλήρως

Copyright 2021 The Associated

Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, την οποία ελέγχουν πλήρως
Ακόμα δύο πρωτεύουσες επαρχιών στο βόρειο Αφγανιστάν πέρασαν στον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον έχουν καταλάβει 9 από τις 34 επαρχίες - κυρίως στα βόρεια της χώρας - μέσα σε περίπου έξι μέρες.

Την Τρίτη το βράδυ κατέλαβαν την Πουλ-ε-Χούμρι, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαγλάν στο βόρειο Αφγανιστάν, η οποία απέχει περίπου 200 χλμ. από την πρωτεύουσα Καμπούλ, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης ανακοινώθηκε η παράδοση και της Φαϊζαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπανταχσάν στα βορειοανατολικά.

Οι συγκρούσεις Ταλιμπάν και αφγανικού κυβερνητικού στρατού έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τον Μάη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Η αποχώρηση των ΗΠΑ συμφωνήθηκε τον Φλεβάρη του 2020, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν. Από τον Μάη οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση και έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, και ότι οι Αφγανοί «πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν» και «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους».

«Δαπανήσαμε περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε διάστημα 20 ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε δε ότι οι ΗΠΑ «θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν τον αφγανικό στρατό.

Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υπογράμμισε ότι οι αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις «είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά» και «έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πιο σημαντικά πλήγματα». «Η εντύπωση ότι η προέλαση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να ανασχεθεί δεν είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου», εκτίμησε.

Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να απομονώσουν την Καμπούλ σε 30 μέρες και δυνητικά να την καταλάβουν σε 90 μέρες, δήλωσε στο «Reuters» Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Αμυνας. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα το 65% του Αφγανιστάν και έχουν καταλάβει ή απειλούν τις πρωτεύουσες 11 επαρχιών.

Χτες ο Αφγανός Πρόεδρος Ασραφ Γάνι έφτασε στη Μαζάρ-ι- Σαρίφ, μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα, την οποία πολιορκούν οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να συντονίσει την αντίσταση. Τυχόν απώλεια της πόλης θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς έτσι οι Ταλιμπάν θα ελέγχουν πλέον το βόρειο μισό της χώρας και θα μπορούν να επικεντρώσουν την επίθεση σε άλλες περιοχές, ακόμα και στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, τις ανησυχίες της Ρωσίας για το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλήρως τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν επεσήμανε ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα διεξάγει σε τακτική βάση στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους της στην Κεντρική Ασία, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση επίθεσης από το αφγανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν «υποσχεθεί» ότι δεν θα επιδιώξουν να περάσουν τα σύνορα και να επιτεθούν σε γειτονικά έθνη.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, την οποία ενίσχυσε μετά τις πρόσφατες ασκήσεις με νέα θωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα όπλα. Επίσης οι δύο χώρες συμμετέχουν στο «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Σε αυτό το φόντο συνεχίστηκαν και χτες στην Ντόχα οι τριήμερες διαπραγματεύσεις της «διευρυμένης τρόικας» για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, του Κατάρ, της Βρετανίας, του Ουζμπεκιστάν, του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Μετά την αποκάλυψη ότι έξι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και η ελληνική - με επιστολή τους στην Κομισιόν ζητούν να μην ανασταλούν οι απελάσεις στο Αφγανιστάν, χτες οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι τις αναστέλλουν προσωρινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ