Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Ο Λευκός Οίκος στέλνει τον Μπερνς για «διαβουλεύσεις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εμμέσως επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι είναι πιθανές οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ... καθώς αναπάντεχα χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποστέλλει τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη για να παραστεί στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Παρ' όλα αυτά η Περίνο, τόνισε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θα συμμετάσχει στη συνάντηση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα με τον Ιρανό διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι, μεταβαίνει στις συνομιλίες αυτές για να «ακούσει» και όχι για να «διαπραγματευτεί». Εντούτοις, τόνισε, η Περίνο «προφανώς δεν πηγαίνει εκεί χωρίς τη δυνατότητα να ομιλήσει» και όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπερνς θα υπογραμμίσει ποια ανταλλάγματα θα δοθούν στο Ιράν για την αναστολή των πλέον ευαίσθητων πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Πάντως, η συμμετοχή του Γουίλιαμ Μπερνς αποτελεί «μεταβολή» της αμερικανικής στάσης και λαμβάνει χώρα εν μέσω συνεχώς αυξανόμενων δημοσιευμάτων μέσω των γνωστών «διαρροών» για προληπτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, στο οποίο η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει. Επίσης έρχεται μετά και τις πρόσφατες ιρανικές πυραυλικές δοκιμές.

Ενόψει της συνάντησης του Σαββάτου, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δε θα δεχτεί καμία «απειλή» στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με τις μεγάλες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ