ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Αγωνία για την επιβίωση πάνω στις στάχτες

Η επόμενη μέρα στα χωριά της περιοχής που ακόμα «καπνίζουν»

Από τις περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά
Από τις περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά
Δικαιολογημένη οργή, καθώς για μια ακόμη φορά δοκιμάστηκαν από πυρκαγιές που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων λαϊκών οικογενειών.

Αγανάκτηση, γιατί παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές στις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες οι ανάγκες σε έργα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ενώ έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν μεγάλες παρόμοιες καταστροφές, με μεγαλύτερη αυτή του 2007, δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και τα έργα, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης.

Αγωνία, για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, με τις πρώτες βροχές, αλλά και πώς θα επιβιώσουν όσοι είδαν το βιος τους να καταστρέφεται.

Πρόκειται για μερικά από τα συναισθήματα που κυριεύουν τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, όπως καταγράφηκαν στο οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Πάνω στα αποκαΐδια, σε ένα τοπίο που δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη φυσική ομορφιά, σε μια μεγάλη έκταση, από τους οικισμούς του Πύργου Λαμπέτι και Κολύρι, έως τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Λάλα και Νεμούτα, οι κάτοικοι προσπαθούν να συμμαζέψουν ό,τι μπορούν, να ξεκουραστούν όσο γίνεται από τη μάχη που έδωσαν με τις φλόγες για σχεδόν μία βδομάδα και, κυρίως, να προετοιμαστούν για το επόμενο, πολύ δύσκολο, διάστημα.

«Δεν καθάρισαν ούτε τα καλάμια από τους δρόμους»

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι όσα κατέγραψε το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη». Στο Λαμπέτι του Πύργου, κάτοικος κατήγγειλε ότι πριν εκδηλωθούν οι πυρκαγιές «δεν είχαν καθαρίσει ούτε τα καλάμια από τους δρόμους». Στον ίδιο οικισμό, αναφέρθηκε ότι κάηκαν μελίσσια και αμπέλια, στερώντας το εισόδημα βιοπαλαιστών αγροτών και μελισσουργών.

Στο Κολύρι, κάτοικοι μίλησαν για τα ανύπαρκτα έργα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Σημειώθηκε ότι μπορεί να υπήρξαν πυροσβεστικά μέσα την ώρα της φωτιάς, όμως η δουλειά τους ήταν πολύ πιο δύσκολη, από τη στιγμή που δεν είχαν προηγηθεί καθαρισμοί στα δάση, δεν είχαν διανοιχθεί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες.

Στη Βαρβάσαινα, κάτοικοι και ιδιώτες με υδροφόρες παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις για πάνω από μία βδομάδα, ενώ τα καμένα ελαιόδεντρα - μαζί με το Λαμπέτι και το Κολύρι - εκτιμήθηκαν σε πάνω από 2.000.

Στο Λαντζόι, απ' όπου αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά, επισημάνθηκε ότι η φωτιά άλλαξε φορά λόγω των ανέμων και έτσι το χωριό γλίτωσε τα χειρότερα. Τονίστηκε πως ήταν γνωστές οι ανάγκες για έργα προστασίας των δασών, όμως μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων λόγω και του ανάγλυφου του εδάφους, «διαφορετικά κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα με τις πρώτες βροχές».

Στο Χελιδόνι, αγρότης εξέφρασε την αγωνία του για το αύριο, αφού κάηκαν 800 ελαιόδεντρα, περιουσία με την οποία ζούσε την οικογένειά του. «Για να επανέλθουν τα δέντρα και να είναι αποδοτικά, χρειάζονται σχεδόν 10 χρόνια», είπε και αναρωτήθηκε: «Πώς θα επιβιώσουμε εμείς τώρα;».

«Δεν έχω τι να ταΐσω τα ζώα μου», μας είπε κτηνοτρόφος από τον Λάλα, σημειώνοντας: «Μου κάηκαν τα λιοστάσια, οι αποθήκες και οι ζωοτροφές. Εχω 130 αιγοπρόβατα που δεν ξέρω πώς θα τραφούν και είναι και άλλοι συνάδελφοί μου σε παρόμοια κατάσταση».

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί όχι μόνο στον Λάλα και στη Νεμούτα αλλά και σε άλλα χωριά, με τους κτηνοτρόφους να ζητάνε επειγόντως βοήθεια, ενώ συγκινητική ήταν η άμεση ανταπόκριση συναδέλφων τους από το Πανόπουλο που συγκέντρωσαν αυτές τις δύσκολες ώρες ζωοτροφές, μοιράζοντάς τες στους πληγέντες, με πρωτοβουλία και της Τοπικής Κοινότητας του χωριού τους.

«Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών είναι ακόμη πιο δύσκολη και έχει να κάνει κυρίως με την επιβίωσή μας και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ειδικά όσων είχαν ζημιές στις περιουσίες τους», ανέφερε με αγωνία ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας, Δημήτρης Κανελλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λάλα, Νίκος Νικολόπουλος, ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ, να ασκήσει πίεση ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των καταστροφών, να δοθούν αποζημιώσεις και να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των πυρκαγιών, αλλά και στη συνέχεια, στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται το ΚΚΕ, με συνεχή παρουσία της ΚΟ Ηλείας. Οι κομμουνιστές ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης αλλά και της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες.

Μπαίνουν μπροστά, καλούν τους κατοίκους, μέσω των μαζικών τους φορέων, να οργανώσουν ομάδες πυροπροστασίας - πυρασφάλειας, να οργανωθούν ο αγώνας και η διεκδίκηση για πλήρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν, εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά και πραγματοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Περιοδείες από τις ΚΟ στη Δυτ. Ελλάδα

Μαζικές εξορμήσεις - περιοδείες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές οργανώνουν όλες αυτές τις μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις στη Δυτική Ελλάδα, από τα Καλάβρυτα της Αχαΐας έως την Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας και από την Ανατολική Αιγιάλεια έως τα χωριά της Ηλείας που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα, καθώς και στα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Περιοδείες γίνονται επίσης σε χώρους δουλειάς αλλά και στις έδρες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων.

Στη δικαιολογημένη αγανάκτηση που συναντούν όπου κι αν πάνε, στις απαντήσεις που πολλοί έδιναν ότι «δίκιο έχετε, μόνο το ΚΚΕ τα λέει αυτά», τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούν τον λαό να μην ξεχάσει τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να οργανώσει την πάλη και τη διεκδίκηση, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας.

Με αποφασιστικότητα μπαίνουμε παντού μπροστά!

Οταν η φωτιά σβήσει

Θα πρέπει να ανάψει η οργή

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα μέτωπα δεν είχαν καταλαγιάσει και συνέχιζαν να έχουν δυναμική τέτοια ώστε να μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Η καταστροφική μανία της δασικής πυρκαγιάς στον δήμο Ολυμπίας δεν αφανίζει μόνο το αναγεννημένο από τις πυρκαγιές του 2007 δάσος, αλλά κάνει στάχτες το μεγαλύτερο μέρος από το βιος των μικροαγροτών του δήμου και αφήνει πάνω από 45 σπίτια καμένα.

Δεν είναι αυτήν τη στιγμή μετρήσιμο, αλλά εκτιμάται ότι πάνω από το 60% των ελαιόδεντρων και αμπελιών έχουν καταστραφεί. Η πύρινη λαίλαπα αφήνει εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς εισόδημα.

Ταυτόχρονα, η καταστροφή στους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη, και σε αιγοπρόβατα αλλά και σε υποδομές (στάβλοι κ.λπ.). Η κατάσταση στους κτηνοτρόφους θα είναι απελπιστική, γιατί η βοσκή θα είναι αδύνατη. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει στήριξη με ζωοτροφές.

Αυτό που βιώνουμε είναι ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Υπάρχουν αγρότες που έχουν αναγεννήσει το βιος τους από τις στάχτες δυο φορές και τώρα καλούνται να το κάνουν και τρίτη.

Οι τρομακτικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πασιφανείς, αφού τα περισσότερα χωριά καίγονταν χωρίς να υπάρχουν πυροσβεστικά. Το αλαλούμ και η παρωδία του συντονισμού ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού (Δασαρχείο, δήμος, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, αστυνομία) οδήγησε σε ολιγωρία, με τρομακτικά αποτελέσματα. Το μόνο που έκανε το αστικό κράτος ήταν να καλεί με μηνύματα και δεκάδες περιπολικά σε άτακτη φυγή.

Με την κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε η ανάγκη της οργάνωσης του λαού για να υπερασπίσει το βιος του. Σε κάποιες περιπτώσεις ο καθένας μόνος του, μικρές ομάδες γειτονιάς σε άλλες και σε κάποια χωριά όλοι οι κάτοικοι, συγκεντρώθηκαν και έσωσαν τα σπίτια τους.

Αυτές οι ομάδες, κυρίως από μικροαγρότες, διέθεταν εξοπλισμό κατάσβεσης (βυτία, μηχανές ποτίσματος, γεννήτριες, τρακτέρ με καταστροφέα) και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καλή γνώση του εδάφους, τις έκανε σε πολλές περιπτώσεις πολύ αποτελεσματικές.

Σε όλες αυτές τις δράσεις οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ μπήκαν στην πρώτη γραμμή.

Ταυτόχρονα, διάφοροι κάτοικοι μεμονωμένα έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, είτε παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση και βοηθώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις, είτε παρέχοντας νερό και τροφή σε όσους έδιναν τη μάχη.

Ηταν φανερό ότι δημιουργήθηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Μπροστά σε αυτήν την ανάγκη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης και κατάφεραν να φτιαχτεί μια επιτροπή πυροπροστασίας στην Αρχαία Ολυμπία, με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Εγινε σύσκεψη και οργανώθηκε σχέδιο δράσης. Βγήκαν βάρδιες για περιπολίες στο άκαυτο μέρος του δάσους, σε συντονισμό και με άλλους, όπως η Πολιτική Προστασία του δήμου, παίρνοντας μέρος σε κατάσβεση αναζωπυρώσεων.

Ταυτόχρονα η ΚΝΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία ομάδας που βοηθά στην αποστολή τροφίμων και ειδών ανάγκης, με μεγάλη συμμετοχή.

Οταν δεν χρειαζόταν πια η επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, η επιτροπή πέρασε στη δράση για να φτάσουν άμεσα νερό και τρόφιμα στους πληγέντες. Καταγράφηκαν τα βαν που μπορούσαν να συμβάλουν και καταμερίστηκαν περιοχές για την τροφοδοσία.

Ολη η πείρα που αποκομίσαμε απ' αυτήν την προσπάθεια δείχνει πως οι δυνάμεις μας μπορούν να γίνουν πιο ικανές στο να οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και εκεί που ο συσχετισμός δυνάμεων είναι ιδιαίτερα αρνητικός... Μ' αυτήν την πλούσια πείρα, συνεχίζουμε τώρα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την οργάνωση της διεκδίκησης του λαού της περιοχής.


Γιώργος ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Γραμματέας της ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ

Επιτροπή Αγώνα στο Χελιδόνι

Σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων προχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού Χελιδόνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το βράδυ της Πέμπτης, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης και Χρήστος Γιαννόπουλος, αντίστοιχα. Η Επιτροπή θα αναπτύξει δράσεις προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών, να διεκδικηθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, άμεσα μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ