Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Με αποφασιστικότητα μπαίνουμε παντού μπροστά!

Οταν η φωτιά σβήσει

Θα πρέπει να ανάψει η οργή

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα μέτωπα δεν είχαν καταλαγιάσει και συνέχιζαν να έχουν δυναμική τέτοια ώστε να μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Η καταστροφική μανία της δασικής πυρκαγιάς στον δήμο Ολυμπίας δεν αφανίζει μόνο το αναγεννημένο από τις πυρκαγιές του 2007 δάσος, αλλά κάνει στάχτες το μεγαλύτερο μέρος από το βιος των μικροαγροτών του δήμου και αφήνει πάνω από 45 σπίτια καμένα.

Δεν είναι αυτήν τη στιγμή μετρήσιμο, αλλά εκτιμάται ότι πάνω από το 60% των ελαιόδεντρων και αμπελιών έχουν καταστραφεί. Η πύρινη λαίλαπα αφήνει εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς εισόδημα.

Ταυτόχρονα, η καταστροφή στους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη, και σε αιγοπρόβατα αλλά και σε υποδομές (στάβλοι κ.λπ.). Η κατάσταση στους κτηνοτρόφους θα είναι απελπιστική, γιατί η βοσκή θα είναι αδύνατη. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει στήριξη με ζωοτροφές.

Αυτό που βιώνουμε είναι ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Υπάρχουν αγρότες που έχουν αναγεννήσει το βιος τους από τις στάχτες δυο φορές και τώρα καλούνται να το κάνουν και τρίτη.

Οι τρομακτικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πασιφανείς, αφού τα περισσότερα χωριά καίγονταν χωρίς να υπάρχουν πυροσβεστικά. Το αλαλούμ και η παρωδία του συντονισμού ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού (Δασαρχείο, δήμος, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, αστυνομία) οδήγησε σε ολιγωρία, με τρομακτικά αποτελέσματα. Το μόνο που έκανε το αστικό κράτος ήταν να καλεί με μηνύματα και δεκάδες περιπολικά σε άτακτη φυγή.

Με την κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε η ανάγκη της οργάνωσης του λαού για να υπερασπίσει το βιος του. Σε κάποιες περιπτώσεις ο καθένας μόνος του, μικρές ομάδες γειτονιάς σε άλλες και σε κάποια χωριά όλοι οι κάτοικοι, συγκεντρώθηκαν και έσωσαν τα σπίτια τους.

Αυτές οι ομάδες, κυρίως από μικροαγρότες, διέθεταν εξοπλισμό κατάσβεσης (βυτία, μηχανές ποτίσματος, γεννήτριες, τρακτέρ με καταστροφέα) και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καλή γνώση του εδάφους, τις έκανε σε πολλές περιπτώσεις πολύ αποτελεσματικές.

Σε όλες αυτές τις δράσεις οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ μπήκαν στην πρώτη γραμμή.

Ταυτόχρονα, διάφοροι κάτοικοι μεμονωμένα έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, είτε παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση και βοηθώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις, είτε παρέχοντας νερό και τροφή σε όσους έδιναν τη μάχη.

Ηταν φανερό ότι δημιουργήθηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Μπροστά σε αυτήν την ανάγκη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης και κατάφεραν να φτιαχτεί μια επιτροπή πυροπροστασίας στην Αρχαία Ολυμπία, με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Εγινε σύσκεψη και οργανώθηκε σχέδιο δράσης. Βγήκαν βάρδιες για περιπολίες στο άκαυτο μέρος του δάσους, σε συντονισμό και με άλλους, όπως η Πολιτική Προστασία του δήμου, παίρνοντας μέρος σε κατάσβεση αναζωπυρώσεων.

Ταυτόχρονα η ΚΝΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία ομάδας που βοηθά στην αποστολή τροφίμων και ειδών ανάγκης, με μεγάλη συμμετοχή.

Οταν δεν χρειαζόταν πια η επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, η επιτροπή πέρασε στη δράση για να φτάσουν άμεσα νερό και τρόφιμα στους πληγέντες. Καταγράφηκαν τα βαν που μπορούσαν να συμβάλουν και καταμερίστηκαν περιοχές για την τροφοδοσία.

Ολη η πείρα που αποκομίσαμε απ' αυτήν την προσπάθεια δείχνει πως οι δυνάμεις μας μπορούν να γίνουν πιο ικανές στο να οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και εκεί που ο συσχετισμός δυνάμεων είναι ιδιαίτερα αρνητικός... Μ' αυτήν την πλούσια πείρα, συνεχίζουμε τώρα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την οργάνωση της διεκδίκησης του λαού της περιοχής.


Γιώργος ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Γραμματέας της ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ