ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ, Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Τεράστια καταστροφή σε δάση, καλλιέργειες και σπίτια

Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα γης έγιναν κάρβουνο μέσα σε δυο βδομάδες

Κάρβουνο για άλλη μια φορά έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης
Κάρβουνο για άλλη μια φορά έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης
Τρομακτικά είναι τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα, τα οποία αποτυπώνουν την καταστροφή που συντελέστηκε τις δύο τελευταίες βδομάδες στη χώρα μας από τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, καταγράφονται 1.008.740 στρέμματα καμένης γης, ενώ, κατά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η φωτιά στη βόρεια Εύβοια έκαψε 465.000 στρέμματα γης. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο βδομάδες στην Ελλάδα, αριθμός - ρεκόρ για τη χώρα μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα του EFFIS. Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς, από τις αρχές του χρόνου έως τις 12 Αυγούστου είχαν καταστραφεί 1.143.000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζονται η καταστροφή που έγινε τις επόμενες μέρες και οι δύο φωτιές της Αττικής.

Ενδεικτική της τεράστιας ζημιάς η εικόνα που προκύπτει με τη σύγκριση των πρόσφατων προηγούμενων χρόνων, καθώς κατά την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2007, στις πυρκαγιές είχαν καεί περισσότερα από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων, με 77 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα στοιχεία που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτυπώνουν τουλάχιστον 465.820 στρέμματα καμένης έκτασης στη βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές.

Χάρτης που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη βόρεια Εύβοια (Πηγή: copernicus.eu)
Χάρτης που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη βόρεια Εύβοια (Πηγή: www.copernicus.eu)
Το Αστεροσκοπείο, με βάση ανάλυση δορυφορικών εικόνων, δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Η δασική βλάστηση υπολογίζεται σε 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα.

Εκατοντάδες τα καμένα σπίτια

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έως και χτες είχαν διενεργηθεί 1.794 αυτοψίες σε κατοικίες και οικήματα από τα αρμόδια κλιμάκια στις εξής πυρόπληκτες περιοχές:

Στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 741 αυτοψίες, εκ των οποίων 390 στον δήμο Αχαρνών, 44 στον δήμο Κηφισιάς, 271 στον δήμο Ωρωπού και 36 στον δήμο Διονύσου. Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 416 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην ΠΕ Ηλείας, 51 στην ΠΕ Μεσσηνίας και 205 στην ΠΕ Λακωνίας. Στην ΠΕ Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στον δήμο Μεγαλόπολης. Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 613 αυτοψίες, 451 στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και 162 στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Στον δήμο Λοκρών στην ΠΕ Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες. Στον δήμο Δωρίδος στην ΠΕ Φωκίδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών: 1.153 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 423 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 384 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 346 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν. 82 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 19 είναι κατάλληλοι για χρήση, 37 προσωρινά ακατάλληλοι και 26 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν. Ελέγχθηκαν 542 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ. εκ των οποίων οι 37 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 206 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 299 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν. Τέλος, ελέγχθηκαν 17 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Στη βόρεια Εύβοια συνεχίζονται οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι, στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού. Επίσης, αναμένεται να αρχίσουν και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι από τριμελείς επιτροπές, καθώς οι πυρόπληκτοι περνάνε από «κόσκινο», για να τους δοθούν οι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς αποζημιώσεις, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ

Οργή, αγωνία για το αύριο αλλά και έντονη ανησυχία για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση συναντούν τα κλιμάκια του ΚΚΕ στις περιοδείες που πραγματοποιούν στα χωριά της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, επισκέφθηκε το χωριό Λίμνη, κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Λένα Γεροπαναγιώτου, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, που περιόδευσε στην Αγία Αννα και το χωριό Παπάδες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τα κλιμάκια του Κόμματος συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής, που για μία ακόμη φορά εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον εφιάλτη της πυρκαγιάς που έζησαν επί 9 μέρες, την απουσία επαρκούς πυροσβεστικής δύναμης και το γεγονός ότι οδηγήθηκαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους προκειμένου να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Παράλληλα, οι κάτοικοι των χωριών εξέφρασαν την αγωνία τους για το αύριο και το πώς θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, ενώ προσδιόρισαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν για την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί και την στήριξη των πληγέντων. Σε αρκετές περιπτώσεις, κάτοικοι των δύο χωριών τόνισαν ότι τα πρώτα δείγματα από τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών εντείνουν την ανησυχία τους, καθώς, όπως σημείωναν, φαίνεται ξεκάθαρα μία προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης των καταστροφών σε σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης, έντονη ήταν η ανησυχία των κατοίκων σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία και το ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά σε μία νέα καταστροφή στην επόμενη δυνατή νεροποντή και τόνιζαν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Τόνισαν, επίσης, ότι η λαϊκή πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, δίνει τη δυνατότητα να βγουν συμπεράσματα για τη δύναμη που έχει στα χέρια του ο λαός και επισήμαναν ότι πάνω στη συγκεκριμένη πείρα θα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί, για πραγματικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης, καθώς και για άμεση υλοποίηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΤΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των κατοίκων που κινδύνευσαν στα Στουρναρέικα

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, και την Βάσω Μπακάση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και περιφερειακή σύμβουλο, βρέθηκαν την Παρασκευή στα Στουρναρέικα και στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η εστία φωτιάς.

Στην περιοδεία συναντήθηκαν και μίλησαν με πυροσβέστες και κατοίκους του χωριού. Αξίζει να αναφερθεί αυτό που μεταφέρανε κάτοικοι του χωριού, δηλαδή η μαζική ανταπόκριση στη μάχη της πυρόσβεσης, ιδιαίτερα των νέων από τα Στουρναρέικα. Στην προσπάθεια οργάνωσης της μάχης, ζητώντας με δική τους πρωτοβουλία τη βοήθεια από ορειβατικούς συλλόγους, ορειβάτες και εθελοντές από την Καλαμπάκα, την Ελάτη. Αψηφώντας την κόπωση και το φόβο, περπατώντας για 50 λεπτά μέσα στη νύχτα και σε δύσβατη περιοχή, ώστε να μεταφερθούν γεννήτριες, λάστιχο και ό,τι άλλο χρειάζονταν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού ήταν αδύνατη η πρόσβαση οχήματος.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, «αυτό δείχνει πως οι ανιδιοτελείς αξίες του λαού μας, της νεολαίας μας, οι αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας δεν χάνονται, όσο κι αν προσπαθεί το κυρίαρχο σύστημα να τις εξαφανίσει. Ξεπηδούν, έρχονται στο προσκήνιο αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες. Αποδεικνύοντας ότι μόνο ο ίδιος ο λαός με την αποφασιστικότητά του μπορεί να υπερασπίσει και να σώσει τα δάση, τη γη, το περιβάλλον ως λαϊκή περιουσία. Μόνο ο λαός με την οργανωμένη επαγρύπνηση, περιφρούρηση και κινητοποίηση μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή, την καταπάτηση και την ιδιοποίηση του φυσικού πλούτου, της λαϊκής περιουσίας είτε από φυσικά φαινόμενα, είτε από επιχειρηματικά "επενδυτικά" συμφέροντα. Να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που αποτελεί το προσάναμμα των πυρκαγιών που βιώνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ