ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Κανένας μόνος του! Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας!

Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης έγινε χτες, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από το Σωματείο Ρετσινάδων, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου και τις Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας

«Κανένας μόνος του! Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας!». Με αυτό το σύνθημα διοργανώνεται το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς, από τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας, το μεγάλο συλλαλητήριο που αποτελεί αφετηρία του αγώνα για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αντιπροσωπείες του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και των Επιτροπών Αγώνα των πυρόπληκτων χωριών οργώνουν κάθε σπιθαμή της καμένης βόρειας Εύβοιας απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Με αφίσες, πανό, ντουντούκες, εξορμήσεις στα χωριά, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, τονίζουν τη σημασία της μαζικής παρουσίας των πυρόπληκτων και όλου του λαού της βόρειας Εύβοιας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Ηδη, σωματεία της Εύβοιας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο η συμμετοχή.

Ανάμεσα σε άλλα, οι πυρόπληκτοι και ο λαός της βόρειας Εύβοιας απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και ουσιαστικά μέτρα στήριξης ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Σύσκεψη στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης

Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης, στον κόμβο της Στροφυλιάς, σύσκεψη εκπροσώπων του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και των Επιτροπών Αγώνα.

Στην εισηγητική τοποθέτηση, ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου, σημείωσε: «Ολοι μας εδώ καταλαβαίνουμε πως το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου και δύσκολου αγώνα που έχουμε μπροστά μας ώστε να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά μας, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορούμε να παραμείνουμε στον τόπο μας! Οπως κάθε αρχή έτσι και το συλλαλητήριό μας είναι το "ήμισυ του παντός". Γι' αυτό η επιτυχία του πρέπει να γίνει υπόθεση όσο γίνεται και περισσότερων, όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών Πυρόπληκτων».

Από τη χτεσινή σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου
Από τη χτεσινή σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου
Τόνισε επίσης ότι στόχος του συλλαλητηρίου είναι «να πάρουν οι υπεύθυνοι της καταστροφής μία πρώτη μαζική απάντηση από τον λαό της βόρειας Εύβοιας ότι τα ψέματα τελείωσαν».

Και πρόσθεσε: «Αφού μας άφησαν στο έλεος και μας έκαψαν, τώρα υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Ομως, τους έχουμε μάθει χρόνια τώρα. Μετά από κάθε καταστροφή, λόγια, υποσχέσεις για αποζημιώσεις και υποδομές, μέχρι να περάσει η μπόρα και μετά μας ξεχνάνε, δεν είδαν, δεν ξέρουν. Το ίδιο έγινε με τον "Ζορμπά" και με τη "Μήδεια" στην περιοχή μας, το ίδιο έγινε και στην περιοχή των Ψαχνών και του Ληλαντίου που πριν από έναν χρόνο πνίγηκε ο κόσμος και ακόμη δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά. Με το μεγάλο μας συλλαλητήριο λέμε ένα μεγάλο "όχι" στην κοροϊδία!».

Με «σουλάτσα» στήνει παγίδες η κυβέρνηση

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να παραπλανήσει τον λαό, να κάμψει το αγωνιστικό του φρόνημα και παράλληλα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων και επιχειρηματικών ομίλων. «Για χάρη των μεγαλοεργολάβων και των εμπόρων έχουν αρχίσει να σουλατσάρουν στην περιοχή κυβερνητικά κλιμάκια. Παίρνουν υπόψη την παρέμβαση και τα αιτήματά μας και θέλουν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, να μας εκβιάσουν, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να κάνουν μπίζνες στα καμένα», σημείωσε.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και στη συνάντηση στο Δασαρχείο Λίμνης, τονίζοντας ότι «ήρθε να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες στους ρετσινάδες, να διασπάσει τον αγώνα μας» και υπογράμμισε ότι η απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης θα δοθεί μέσα από τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και τη συνέχιση του αγώνα.

Τον λόγο επίσης πήραν ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, Βαγγέλης Γεωργαντζής, ο Στάθης Λιαγκάκης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου, καθώς και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα, οι οποίοι τόνισαν ότι μόνο μέσα από οργανωμένο και επίμονο αγώνα θα μπορέσει ο λαός της περιοχής να πιέσει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του, καθώς και τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ
Βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με μελισσοκόμους, συκοπαραγωγούς και τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού είχε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που περιόδευσε στην περιοχή.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας, Στάθη Αλμπάνη, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, Δημήτρη Στολίδη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας, Θανάση Κομποθανάση, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη στήριξης των πληγέντων και όλων των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

Παράλληλα δήλωσαν τη στήριξη και συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Ο Στ. Αλμπάνης ανέφερε ότι οι μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν υποστεί σημαντική απώλεια στην παραγωγή και το εισόδημα, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Προσδιόρισε μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους μελισσοκόμους της Εύβοιας, αλλά έναν πολύ μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων ολόκληρης της χώρας που έφερναν τις κυψέλες τους στα πλούσια δάση της περιοχής.

Τόνισε επίσης ότι οι μελισσοκόμοι απαιτούν έκτακτη χρηματοδότηση για την απώλεια του εισοδήματος που υπέστησαν τη φετινή χρονιά, να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης με 12 ευρώ ανά κυψέλη που ισχύει για τους μελισσοκόμος των νησιωτικών περιοχών, να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, άλλα χαράτσια για την επόμενη πενταετία. Να ενταχθούν επίσης σε προγράμματα επιδότησης κυψελών, καθώς και στις εργασίες ανασύστασης των δασών.

Δεν έχουμε πάρει ούτε τις αποζημιώσεις από τη «Μήδεια»

Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή που προκάλεσε στις καλλιέργειες συκιάς της Βόρειας Εύβοιας η κακοκαιρία της «Μήδειας», όταν εξαιτίας της χιονόπτωσης καταστράφηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός δέντρων, κατήγγειλε από την πλευρά του ο Δ. Στολίδης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και έχουν πάρει διαβεβαιώσεις, ακόμη δεν τους έχουν δοθεί χρήματα για την τεράστια ζημιά που είχαν υποστεί. Πρόσθεσε ότι η τελευταία ενημέρωση που έχουν είναι ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα de minimis, χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις και σε ποιο ύψος της ζημιάς θα ανταποκρίνονται.

Ενημέρωσε επίσης ότι συκοπαραγωγοί της περιοχής δεν έχουν πάρει ενίσχυση ούτε για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Τέλος, επισήμανε ότι και τη φετινή χρονιά η παραγωγή σύκου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση της παραγωγής στο 40% και ακόμη περισσότερο, καθώς οι ζέστες συνεχίζονται.

Για σημαντικό «χτύπημα» στο σύνολο των επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας, ανεξάρτητα εάν έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά ή όχι, έκανε λόγο ο Θ. Κομποθανάσης. Είπε ότι η περιοχή έχει αδειάσει από επισκέπτες, κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία έχουν ακυρωθεί, τα εμπορικά καταστήματα και τα κέντρα εστίασης είναι άδεια, ενώ επισήμανε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη τον χειμώνα, καθώς έχει καταστραφεί το σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για το σύνολο των επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής, ανεξάρτητα εάν έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από την καταστροφική πυρκαγιά.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπασδέκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων της Βόρειας Εύβοιας και θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Τόνισε ότι τόσο η καταστροφική πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών όσο και συνολικότερα οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή της Εύβοιας δίνουν τη δυνατότητα να βγουν συμπεράσματα για την πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού και των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων κάτω από τη λογική του κόστους - οφέλους.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός της περιοχής, οι αγρότες, οι ρετσινάδες, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης με επίσκεψη στα χωριά Μονοκαρυά, Μηλιές, Κρυονερίτης, Κοκκινομηλιά, Βουτάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ