ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις ευθύνες της ΕΕ

Μετά από 20 χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ προμηνύει άγρια καταστολή σε βάρος του νέου κύματος ξεριζωμένων (φωτ. από τα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν)

Copyright 2021 The Associated

Μετά από 20 χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ προμηνύει άγρια καταστολή σε βάρος του νέου κύματος ξεριζωμένων (φωτ. από τα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν)
Τις διαχρονικές ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τα ΝΑΤΟικά προσχήματα για τη δήθεν «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» για να διεξάγουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν.

Σε Ερώτησή τους προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Κομισιόν, Ζ. Μπορέλ, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνουν:

«Είκοσι χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αφγανιστάν καταρρέουν όλα τα προσχήματά της. Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά ότι η λεγόμενη "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αποτελεί τον δούρειο ίππο που αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται ως πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ κ.α. Κριτήριο αυτών των επεμβάσεων αποτελούν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις και η εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών τους ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως Κίνα και Ρωσία. Το Αφγανιστάν άλλωστε είναι μια χώρα πλούσια σε εξορυκτικές δυνατότητες που βρίσκεται στην καρδιά τέτοιων διασταυρούμενων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι σημερινές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου δύο δεκαετίες μετά, η χώρα παραδίδεται στους σκοταδιστές Ταλιμπάν, στους ίδιους δηλαδή που η καταπολέμησή τους αποτέλεσε την πρόφαση της ιμπεριαλιστικής εισβολής της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αυτούς που "ξεπήδησαν" από τους μουτζαχεντίν που οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ χαιρέτισαν ως απελευθερωτές, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν, σε βάρος της Λαϊκής Επανάστασης στο Αφγανιστάν που είχε ήδη προλάβει να κατοχυρώσει πρωτοφανή για την εποχή και τις συνθήκες της χώρας δικαιώματα στον λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Την ίδια ώρα, ο αφγανικός λαός μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, μια κατεστραμμένη χώρα με ζωή σε άθλιες συνθήκες, φτώχεια και εξαθλίωση. Η ΕΕ φέρει μεγάλες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της ΕΕ, είχε αδιάλειπτη 20χρονη συμμετοχή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στις αποστολές δυνάμεων κατοχής με στρατιωτικά και άλλα μέσα.

Στο πλαίσιο της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ ήδη προμηνύονται η άγρια καταστολή, η παραμονή των προσφύγων σε απάνθρωπες υπερδομές και οι μαζικές απελάσεις των ξεριζωμένων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αντιπρόεδρος/ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ:

-- Από τη στιγμή που η ΕΕ με δηλώσεις της επιδιώκει να θέσει στις αποκρουστικές δυνάμεις των Ταλιμπάν όρους περί "σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" προκειμένου να μη διακοπεί η συνεργασία και χρηματοδότηση προς το Αφγανιστάν, τους θεωρεί ως εν δυνάμει εταίρους της;

-- Πώς τοποθετείται σχετικά με τις ευθύνες της ΕΕ για τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως διαμορφώθηκε μετά από την εικοσαετή συμμετοχή κι εμπλοκή της στον στρατό κατοχής μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;

-- Πώς τοποθετείται για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και το νέο κύμα που αναμένεται από το Αφγανιστάν, για άμεσες διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού, χωρίς απελάσεις, χωρίς εγκλωβισμό στις υπερδομές - φυλακές, για τις οποίες μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 175 εκατ. ευρώ;».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προβληματισμός» για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει

ΚΚΕ: Η υποκρισία δεν κρύβει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που συμμετείχαν ενεργά στην επέμβαση

Το νέο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στους οποίους η κυβέρνηση είναι μπλεγμένη ως το λαιμό, βρέθηκε στο επίκεντρο του «προβληματισμού» του χτεσινού ΚΥΣΕΑ, με τις διαρροές να σημειώνουν ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα».

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, όπως επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σπάζοντας τα κοντέρ της υποκρισίας, η κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνει ότι στο ΚΥΣΕΑ «συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές, όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης», την ώρα που οι ελληνικές κυβερνήσεις από την επέμβαση το 2001 στήριξαν την εμπλοκή της χώρας μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ εντείνοντας την καταστολή στα σύνορα, εγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά.

Επίσης, στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται πως «προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για το χάος που επικρατεί στην Καμπούλ δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και που εδώ και 20 χρόνια συμμετείχαν ενεργά στην επέμβαση στο Αφγανιστάν, με στρατιωτικά μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, οφείλουν επιτέλους να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για το πόσα δισ. ευρώ έχει πληρώσει από την τσέπη του γι' αυτήν την ιμπεριαλιστική επέμβαση, που, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ομολόγησε, "δεν έγινε για τη δημοκρατία" στο Αφγανιστάν.

Οσο για την ανησυχία τους για το νέο προσφυγικό κύμα, είναι ήδη γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 175 εκατομμύρια ευρώ για να μετατρέψει τα νησιά της χώρας μας σε "φυλακές" της ΕΕ για τον εγκλωβισμό κατατρεγμένων ανθρώπων που παλεύουν για τη ζωή τους».


Μαθήματα... «δημοκρατίας» και επανάστασης από τον Παπαδημούλη!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν επιχειρούν, μην μπορώντας να κρύψουν τον αντικομμουνιστικό τους κατήφορο, να βάλουν στο κάδρο - και στο ζύγι - τη διεθνιστική βοήθεια που προσέφεραν η ΕΣΣΔ και άλλες χώρες στο Αφγανιστάν (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80) με την 20ετή ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ανάμεσά τους δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «συνήθης ύποπτος» για τέτοιες δουλειές, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλωστε, κάθε πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΕ που σέβεται τον εαυτό του, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να επιδίδεται σε αντικομμουνισμό, δίνοντας εξετάσεις σε όσους υπηρετεί...

Γράφει, λοιπόν, ο Δ. Παπαδημούλης στο Twitter: «Η αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν, όπως και των Σοβιετικών πριν, διδάσκει: Η δημοκρατία κι η επανάσταση δεν εξάγονται! Δεν επιβάλλονται απ' έξω. Οι Ταλιμπάν απειλούν τα δικαιώματα γυναικών, παιδιών, μειονοτήτων κι ένα νέο προσφυγικό κύμα. Η δε ηγεσία της ΕΕ πιάστηκε πάλι στον ύπνο!».

Aφού τα έκανε όλα σαλάτα, έβαλε στο μίξερ Ταλιμπάν, Δύση, Σοβιετικούς, επανάσταση, στο τέλος ξεφούρνισε και τη... δημοκρατία. Συνεπώς οι Αμερικανοί, κατά Παπαδημούλη, προσπάθησαν να κάνουν εξαγωγή δημοκρατίας στο Αφγανιστάν, μέσω πολέμου, εισβολής και κατοχής! Είναι γνωστή, άλλωστε, η προσπάθεια για... εκδημοκρατισμό που έχουν επιχειρήσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι λαοί έχουν γνωρίσει στο πετσί τους τους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης, ειδικά όταν σκάγανε οι βόμβες στα κεφάλια τους και τα ξένα στρατεύματα εισβάλλανε στις χώρες τους με το όπλο στη σκανδάλη.

Βέβαια, δεν μας κάνουν εντύπωση τέτοιες διατυπώσεις. Είναι γνωστός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ... Στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του έκανε τα πάντα για την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και παρείχε κάθε είδους διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές για να υλοποιήσουν τα «διαβολικά καλά» σχέδιά τους στην περιοχή.

Η ταύτιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με την παρουσία της διεθνιστικής βοήθειας που προσέφεραν η ΕΣΣΔ και άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην κυβέρνηση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Αφγανιστάν, το μόνο που κάνει είναι να αθωώνει τους ιμπεριαλιστές και να ρίχνει λάσπη στην τιτάνια προσπάθεια προόδου που συντελέστηκε τη δεκαετία του '80, όταν και έγιναν τεράστια βήματα από το λαϊκοδημοκρατικό καθεστώς να βγάλει τη χώρα από τον θρησκευτικό μεσαίωνα, κόντρα μάλιστα στους μουτζαχεντίν που ανοιχτά χρηματοδοτήθηκαν και στηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ. Η προσπάθεια για χειραφέτηση της γυναίκας, που μέχρι τότε - όπως και τώρα - βρισκόταν σε άθλια θέση, η συμμετοχή της στην εργασία και στη μόρφωση που αποτέλεσε σημαντική τομή για τη χώρα, οι υποδομές σε Υγεία, Παιδεία και η ανάπτυξη των τεχνών, μόνο στο μυαλό των Παπαδημούληδων μπορούν να συγκριθούν με τις βόμβες των ιμπεριαλιστών!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπερασπιστές του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ στη γελοία τους προσπάθεια να αθωώσουν τα εγκλήματά τους με μαθηματική ακρίβεια μετατρέπονται σε «ταλιμπάν» του αντικομμουνισμού!

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του «Οδηγητή»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ