ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής - οικονομικής συνεργασίας

«Είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ», το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

Διμερή συμφωνία στρατιωτικής - οικονομικής συνεργασίας 5ετούς διάρκειας υπέγραψαν την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ με την ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Μεταξύ άλλων, αυτή προβλέπει ότι τουρκικά κονδύλια θα διατίθενται σε ετήσια βάση για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της βαλκανικής χώρας. Η Σεκερίνσκα δήλωσε ότι «η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνο στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», ενώ ο Ακάρ είπε ότι περιμένει την ταχεία εφαρμογή της.

Ερωτηθείς χτες να σχολιάσει τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στο πλαίσιο της οποίας θυμίζουμε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος και την εκπαίδευση στα ΝΑΤΟικά «πρότυπα», προσθέτοντας πως «η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα, σχολίασε ότι «αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ αφελείς ή απλοϊκές οι απόψεις εκείνες που υποστήριζαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε τον φράχτη εισόδου της Τουρκίας, με οποιονδήποτε τρόπο, σε συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα», σχολιάζοντας ένα από τα προσχήματα τα οποία αξιοποιήθηκαν κατά κόρον από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν υπέγραφε τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ευκαιρία να δώσει τα ΝΑΤΟικά διαπιστευτήριά του και να «βγει παραπονούμενος» για την κωλυσιεργία στην προώθηση των στόχων της αστικής τάξης βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του, Γ. Κατρούγκαλο, να σπεύδει να σχολιάσει πως «αντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα περιμένουν δύο χρόνια την ψήφισή τους στη Βουλή. Για νέες ούτε λόγος», αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση της επικύρωσης από τη Βουλή των μνημονίων που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τριμερής με Ισραήλ και Κύπρο την Κυριακή

Στην Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τακτική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ την Κυριακή 22/8, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη επί της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις και σε επιμέρους τομείς συνεργασίας, όπως η καταπολέμηση των πυρκαγιών, η πανδημία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να τεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δεδομένου και ότι η αναδιάταξη δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την περιοχή για την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας σηματοδοτεί «αναβαθμισμένους ρόλους» και για τα πολυμερή σχήματα που έχουν στηθεί υπό τις «ευλογίες» των Ευρωατλαντικών. Εξ ου και σύμφωνα με διαρροές δεν αποκλείεται την Κυριακή να συζητηθούν και μορφές «διεύρυνσης» της συνεργασίας με τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου με τις οποίες η κυβέρνηση (όπως και το Ισραήλ) έχει προχωρήσει σε «στρατηγικές συμφωνίες» τον τελευταίο χρόνο.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτέμβρη, τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποσκοπεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας που θεωρείται ένας από τους «κρίσιμους» τομείς για την επιτάχυνση των επενδυτικών και άλλων σχεδίων του κεφαλαίου, τη γρήγορη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας». Μεταξύ των όσων εισάγει είναι η επέκταση της πιλοτικής δίκης και στον Αρειο Πάγο, η χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των υποθέσεων, αλλά και η καθιέρωση μέτρων που ίσχυσαν στην πανδημία για δικαστές, δικηγόρους και πολίτες.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή 20 Αυγούστου:

Η ΚΟ Ελάτειας Φθιώτιδας στις 8.30 μ.μ. οργανώνει στον αύλειο χώρο του Λυκείου Ελάτειας εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Παρνασσό, Γκιώνα και Καλλίδρομο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων του κινήματος.

Αύριο, Σάββατο 21 Αυγούστου:

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βοιωτία, την «πράσινη ανάπτυξη» και τις θέσεις του ΚΚΕ οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θήβας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία Σαράντη (μπροστά από το Μαϊστράλι). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στη Σκάλα Ωρωπού (φέρι μποτ) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη - συζήτηση με τίτλο «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», με ομιλητή τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου:

-- Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου, για την προσφορά των κατοίκων του και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

-- Η ΤE Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στις 8 μ.μ., στο καφενείο του Λ. Γεωργιλάκη στα Φλώρια. Θα μιλήσει η Χαριτίνη Παπαδάκη, μέλος της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 21 Αυγούστου

Στο Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας

Πολιτική εκδήλωση στη Θεοτόκο Κόνιτσας διοργανώνουν, αύριο, Σάββατο 21 Αυγούστου, οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 8 μ.μ., στο χώρο του μουσείου - μνημείου του ΔΣΕ θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Λόγω των έκτακτων μέτρων πυροπροστασίας, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναπροσαρμόστηκε, οπότε αναβάλλεται η πεζοπορία που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Κυριακή 22/8 στα Πατώματα και επίσης δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαμονής - κατασκήνωσης.

Στο χώρο του Μουσείου θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Επίσης θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στο Μουσείο από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις στις παρακάτω διευθύνσεις: kokozanis@gmail.com και ioanninakke@gmail.com

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Πλουμπίδη

Εκδήλωση και κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 10 π.μ., πίσω από τη Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι.

Οδηγίες μετάβασης στην εκδήλωση στο σημείο της εκτέλεσης: Στη Λ. Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, 3 χλμ. μετά το Δαφνί, αναστροφή προς Αθήνα, μέσω της γέφυρας Σχιστού, και σε 1 χιλιόμετρο στάθμευση στο πάρκινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ