ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθεί ενίσχυση της «στρατιωτικής αυτονομίας» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Γερμανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αφγανιστάν

dpa-Pool

Γερμανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αφγανιστάν
Τα σχέδια που ήδη «τρέχουν» για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και μεγαλύτερη «στρατιωτική αυτονομία» στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μεγάλης δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα είναι «ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη» (ακόμα και χωρίς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), προτάσσουν ανοιχτά οι ανώτατοι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας, σε τοποθετήσεις τους σχετικά με τα «διδάγματα» από τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αποτυπώνοντας τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «τραγωδία» τα όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν και σημείωσε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι; (...) Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη των Ευρωπαίων (...) Ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον Αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων».

Μπαίνοντας στο «ψητό», στην προωθούμενη ενίσχυση της «στρατιωτικής αυτονομίας» της ΕΕ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους» και επανέφερε τα σχέδια που ήδη συζητιούνται στα ευρωενωσιακά διαβούλια για «να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδρά σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «δείχνοντας» και τα επόμενα μέτωπα όπου εστιάζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της η ΕΕ, σημείωσε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter: «Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, στην Τυνησία και τη Λιβύη (...) Οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σαχέλ (...) Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ηρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη».

Η σχετική συζήτηση εντείνεται και στη Γερμανία, όπου ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γιόχαν Βάντεφουλ, είπε ότι «κανείς δεν μας ρώτησε αν είναι καλή ιδέα να φύγουμε από το Αφγανιστάν τόσο γρήγορα», δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ταλιμπάν θα έπρεπε να είχαν συνεχιστεί. Μιλώντας στο «Bloomberg» είπε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι ΗΠΑ δεν θα είναι πια ο αστυφύλακας του πλανήτη» γι' αυτό και «πρέπει εμείς να κάνουμε περισσότερα».

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας και κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001, αναφέροντας ότι «η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν» είναι «επικίνδυνη και αχρείαστη» και ότι δεν λειτουργεί «ούτε προς το δικό μας συμφέρον». Ισχυριζόμενος ότι η απόσυρση της Δύσης από το Αφγανιστάν «δεν υπαγορεύτηκε από καμιά στρατηγική» - όταν στην πραγματικότητα υπηρετεί την αναδιάταξη δυνάμεων των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία - τόνισε ότι «η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν βλέπουν και θα επωφεληθούν. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δυτικοί ηγέτες θα θεωρούνται, κατανοητά, υποτιμημένο νόμισμα».

ΕΕΔΥΕ
Κάλεσμα λαϊκής ετοιμότητας και πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο Αφγανιστάν, μετά την 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκφράζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, σε ενδυνάμωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κι από κοντά οι σύμμαχοί τους στην περιοχή φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Αφγανιστάν σε βάρος του λαού του, που όσοι δεν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, ζουν σε συνθήκες φτώχειας κι εξαθλίωσης», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνοντας ότι και οι σημερινές κινήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «σχετίζονται με την αναδιάταξη δυνάμεων στο πλαίσιο της ραγδαίας όξυνσης των οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ, με τη Ρωσία και την Κίνα, σε μια σειρά από θερμές εστίες σε όλη την υδρόγειο», η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει εγκληματικές ευθύνες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων απογείωσε την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. (...) Είναι, γι' ακόμη μια φορά, ηλίου φαεινότερο ποιον εξυπηρετεί η ύπαρξη των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και υποδομών, αλλά και η επικείμενη αναβάθμιση και δημιουργία νέων, μέσα από την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις το επόμενο διάστημα. Η ανησυχία της κυβέρνησης - με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν - για τις προσφυγικές ροές, που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι κάλπικη. Φέρει εγκληματικές ευθύνες, γιατί εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό και έχει ως "ευαγγέλιο" την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας».

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό του Αφγανιστάν και καταλήγει:

«Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα κι επαγρύπνηση. Αναδεικνύεται η σημασία του δυναμώματος της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για το ξήλωμα της βάσης στη Σούδα και όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών. Ο λαός μας να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που σμπαραλιάζουν τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, που τον αφήνουν ανοχύρωτο μπροστά στις πυρκαγιές, στους σεισμούς, στις πλημμύρες και την ίδια ώρα μετατρέπουν τη χώρα μας - μέσω των ευρωατλαντικών βάσεων - σε πολεμικό προγεφύρωμα για επεμβάσεις κατά άλλων λαών, αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας και να οικοδομήσουν έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία κι αλληλεγγύη. Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

ΡΩΣΙΑ - ΟΣΣΑ
Στρατιωτικά μέτρα για τις «απειλές από το Αφγανιστάν»

Κοινά μέτρα αντιμετώπισης «της απειλής από το Αφγανιστάν» θα αναπτύξουν έως τις 16 Σεπτέμβρη τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), όπως αποφασίστηκε χτες μετά από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Στον Οργανισμό - «αμυντικό σύμφωνο» συμμετέχουν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Αφγανιστάν «αναδύονται πραγματικοί κίνδυνοι για ολόκληρη την ευρασιατική περιοχή και τον κόσμο γενικότερα». Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «θεωρεί σημαντικό να αποτραπεί η διάχυση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού από το Αφγανιστάν στα εδάφη του Οργανισμού και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία ότι το "Ισλαμικό Κράτος" διατηρεί αρκετά ισχυρή θέση στο Αφγανιστάν, κάτι που αποτελεί απειλή για τον CSTO», πρόσθεσε.

Επίσης, η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει όπλα και στρατιωτικό υλικό στους συμμάχους της στον CSTO σε ειδικές χαμηλές τιμές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή των δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης στο Κιργιστάν το διάστημα 1 - 9 Σεπτέμβρη.

«Υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν - τα πιθανά σχέδια του αμερικανικού στρατού να αναπτυχθεί στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών του CSTO», υπογράμμισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, λέγοντας πως αυτό θα είναι «απαράδεκτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ